Adolf Eichmann

Eichmann

Drama / Historický / Válečný

Maďarsko / Velká Británie, 2007, 100 min

Robert Young

Adolf Eichmann byl magor a díky tomuhle filmu je to nádherně znát. Přál jsem mu po tom všem z celýho srdce ten pocit, kdy on sedí v cele a pod ním čeká celý národ, aby si z něj udělal kostky do guláše....a to ho tam prosím drželi hodně dlouhou dobu. O čem pak takový člověk přemýšlí, to mi je záhadou. Spíše se divím, že se Eichmann tak dlouho držel. Vůdce byl zřejmě pro pár jedinců velký pán, kterého měli skutečně uber alles. Jenže pravda je taková, že Eichmann byl jediný popravený člověk v Izraeli, a doufám, že také poslední. Udělali to hezky, jak se sluší a patří. I když možná tak, jak si to Eichmann přál, a plnit sny těhlenctěm sráčům by neměli ani po válce. I tak ale dostal co zasloužil. Lepší pozdě, než vůbec, no ne?(22.10.2009)

Kdyby se celý film věnoval pouze Eichmannovi, tak by to bylo o několik tříd výš...takhle tu ale máme druhou a naprosto nezajímavě natočenou linii o osudech vyslýchajícího kapitána a jeho rodiny...jinými slovy události, které nikoho OPRAVDU nezajímají.(5.2.2009)

Tváří v tvář vykonavateli zla. Dokonalý příklad chladnokrevné, mrazivé, lstivé a vychytrale prolhané podoby osobnosti. Člověka, který na povrch působí, že je tvrdý jako kámen. Vystupuje krutě, nepřístupně a neporazitelně, ale uvnitř je zbabělcem, slabochem a neuvěřitelně malým člověkem se svým vlastním strachem a nočními můrami. Při určitých záběrech kamery na Eichmanna, při pohledu na jeho šílenou a přitom tak klidnou tvář, na jeho nepřítomné oči za velkými brýlemi, mi připadal podobově srovnatelný s fotkami ruského kanibala, přezdívaného "The Rostov Ripper" Andreje Chikatila. Thomas Kretschmann musel být v minulém životě mužem, pochodujícím v holínkách a zvedajíc pravici. Jinak si nedovedu vysvětlit jeho časté, a tak strhující herecké ztvárnění pohlavárů Třetí říše. Troy Garity skvěle ztvárnil vyšetřovatele, jemuž při postupných návštěvách "šéfa" konečného řešení, zůstaly jen neuvěřitelně prázdné oči. Není možné, aby se člověk setkal s různými formami zla a jakési geniální šílenosti, aniž by tím nebyl jakkoli poznamenán. Je to snad jakási zvrácená fascinace smíšená s odporem, která přitahuje člověka ke zlu, jeho formám a nekonečné prázdnotě. Podobným příkladem byť snímky 8 mm, Mlčení jehňátek a Půlnoční vlak. Film mi svým specifickým barevným nádechem a celkovým zpracováním příběhu, připomínal podobně zaměřeného Vraha od Green River. "Ukázal nám naši velikost tak, jako nikdy předtím", "Setkal jsem se s ním během státní návštěvy Palestiny, ale nebyli jsme si blízcí, on obdivoval Hitlera, ne mně", "Ten člověk nás rozdělil, úplně ti vzal duši..."(21.12.2009)

Uniká mi důvod proč byl vlastně film Adolf Eichmann natočen. Tedy spíš proč je vlastně o něm, když o něm není? Daleko zajímavější je linka mladého vyšetřovatele a jeho rodiny, která neustále někam směřuje ale nakonec vlastně nikam nedospěje. O Eichmanovi všichni víme co byl zač a celý film vlastně nedokáže ani pouhému absoloventovi základní školy říct cokoli navíc, co by přesahovalo konstatování, že Eichmann byl masový vrah, který při výslechu neustále lhal. Celý film tak vlastně pouze sledujeme, jak se ho vyšetřovatel na něco ptá a on vždy vše popírá. Žádný vývoj ani na straně vyšetřovatele ani na straně Eichmanna. Film tedy nefunguje jako drama (nerozvíjí žádné charaktery, situace se nevyvíjí, není určen hlavní hrdina atd.) ale ani jako dokument (nepřináší žádné nové informace). Funguje pouze jako podařený kamerový showreel...(2.2.2009)

Niečo na spôsob duel Frost/Nixon, samozrejme minimálne o triedu horšie... Istá snaha o niečo hĺbšie, avšak v závere len povrchné prevedenie, ktoré sa stráca vo vlastnej časovej línii... 5/10(22.3.2009)

Celé je to ke škodě věci velice roztříštěné. Jako by se tvůrci mezi sebou nebyli schopni dohodnout, zda chtějí sledovat Eichmannovo nitro pokryté kůží z důvěry v Hitlera a rozkazy nadřízených, anebo trápení vyslýchajícího izraelského důstojníka. Obojí by asi samo o sobě mohlo být zajímavé, ale takhle dohromady je to trošku maglajz.(25.12.2009)

Sympatický T.Kretschmann opäť v nemeckej uniforme, to už človek musí naozaj počítať. Ale tie postavy mu sedia, bez debaty. Dráma o jednom z najväčších vojnových zločincov, síce až takou drámou nie je, ale je to aspoň malé oboznámenie s tým, kto to bol a ako skončil. Vojnové scény nečakajte, pár zastrelených židov tu síce bude, ale ide viacmenej o dokreslenie deja a ide prevažne o niekoľko sekundové zábery.Väčšina filmu sa odohráva v cele, kde je spovedaný a flashbackmi sa v deji vraciame späť. Režisér akosi nedokázal navodiť napätie medzi dvoma zhovárajúcimi sa mužmi v cele, hoci všetci vieme, že tieto rozhovory by mali byť korením filmu.Ťažko povedať kde nastala chyba. Dialógy sú hodnoverné, herci slušní, hlavne Kretschmann, ktorému plešina a okuliare slušne pomohli k tomu, že sa Eichmanovi na dobových fotkách vážne podobá. Film nenudí, hlavne by nemal nudiť všetkých, ktorých 2.sv.vojna zaujíma. Bohužiaľ výsledok je iba priemerný. A ani neviem, či si tento film zaslúžil taký krásny hudobný motív. Film 6/10.(27.1.2009)

Kretschmann působí opravdu ledově, ale možná by scénárista udělal líp, kdyby se ve filmu nazvaném Eichmann skutečně věnoval Eichmannovi, a ne nezáživnému a poněkud vyblitému vyšetřovateli a jeho rodince. Takže až na pár silných scén neurazí, ale ani nenadchne. Schade.(20.1.2010)

Tak jako je Karel Roden v Hollywoodu často obsazován do rolí ruských boháčů, tak podobně Thomas Kretschmann je často navlýkán do urniforem nacistů. V tomto filmu se dozvíme jak byl Eichmann dopaden a vyslýchán. Eichmann není úplně špatným filmem, ale semtam mě trochu nudil. Pro mě 60%.(25.3.2010)

Až na pár vypjatých scén slabé. proč se tolik zaobírali rodinou vyšetřovatele? O tu snad v takto nazvaném filmu nemělo jít...(17.7.2010)

659. hodnocený film: Od tohoto filmu jsem čekal poněkud více. Ono se sice může zdát, že 4* jsou hodně dobrým hodnocením, ale film nebyl vůbec až tak moc dobře propracovaný, jak by si téma o hrlořezovi ze Říše zasloužilo. Nepopírám, že film by zvěličoval nebo naopak popíral některé skutečnosti z holokaustu, ale spíše mi to takpřipadalo, že tu byla snaha chytnout se tématu a něco natočit. Rozhodně ale musím pochválit Thomase Kretschmana za jeho ztvárnění Adolfa Eichmanna. Avšak, čekal bych, že si režisŕ více pohraje s jeho emocemi a tedy i emocemi diváka. 4* jsou v tomhle případě až moc, ale jdou tam. 4*(2.2.2009)

Škoda, že tvůrci se jen nezaměřili na postavu A. Eichmanna, na jeho život, motivace, rodinu. Takhle je film hloupě rozdělený na něj a osudy rodiny vyšetřovatele, který proti němu zbírá důkazy a vypovádá ho. Opravdu škoda, protože Thomas Kretschmann je opravdu vynikající a dokáže svého válečného zločince přesně uhrát. Eichmann nebyla pouhá zrůda, byl to jen dokonalý úředník a organizátor, který žil v té době (dnes by z něj byl pravděpodobně vysoce postavený manager). Člověk přímo stvořený pro NSDAP. A kdyby o tom byl tento film,....prostě promarněná šance.(16.3.2009)

• Mr.Jackass

Film je rozdělen zřejmě kvůli umělému natahování děje do celkem třech rovin, z nichž jedna je opravdu velmi dobrá, ta se týká výslechu přímo v cele, které podle řady dokumetů skutečně probíhal velice podobně, až na ten konec s přiznáním se, druhá dějová linie rodiny na straně obžaloby byla totálně zbytečná a jen natahovala děj a pak třetí rovina byla nejhorší, jelikož byla co z dochovaných děl vím naprosto lživá. Například scénka, kdy Eichmann zastřelí ve vlastní kanceláři malé nemluvně v kolíbce před zrakem sekretářky a milenky? To byl výsměch, stejně jako téměř veškeré záběry odehrávající se za druhé světové války. Jinak byl Eichmann zahrán celkem autenticky, protože to byl do jisté míry prosťáček, který neuměl žít vlastní život a potřeboval být v organizaci, kde je mu rozkazováno a on slepě vykonává rozkazy a skutečně si toho mnoho nepamatoval ze svého tehdejšího působení, nebyl tedy vychytralý aby zadržoval důkazy ve svůj prospěch, byl jen prostě a jednoduše hloupý, aby si vše pamatoval.(14.9.2010)

S tímhle filmem mám podobnej problém jako s Katyní - vidim v něm promarněnou příležitost, protože z tématu s tak velkým potenciálem se určitě dalo vytěžit víc. Film sleduje prakticky tři dějový linky, ale v každý z nich citelně chybí výraznější děj a jeho zakončení. V příběhu se nedočkáme téměř žádnýho dějovýho zvratu a snímek tak jen pozvolna směřuje ke svýmu konci, kterej je v podstatě jasnej už od začátku. Narozdíl od většiny zdejších hodnocení si nemyslim, že by dějový lince s izraelským vyšetřovatelem byl věnovanej zbytečně velkej prostor, ale rozhodně si myslim, že by měl bejt větší prostor věnovanej událostem kolem samotnýho Eichmanna, protože v tom by měl bejt stěžejní bod celýho filmu. Na druhou stranu musim vyzdvihnout hereckej výkon Thomase Kretschmanna a zajímavou hudbu. Jinak je ale Adolfa Eichmanna spíš škoda (filmu, nikoli člověka).(29.11.2010)

• rscott

Film o Adolfovi Eichmmannovi? Bohužiaľ dostalo sa mi príbehu izraelského vyšetrovateľa Avnera, ktorý mal na starosti jeho výsluch. Režisér využíva vo flashbackoch len pár spomienok alebo skôr výhovoriek z jeho záverečného vyznania. Väčšinou film obsahuje výsluch, život Avnera a jeho rodiny. Eichmannov príbeh by bol jednoznačne zaujímavejší ako predvedené dialógy. Pozitívum filmu - Thomas Kretschmann.(16.2.2009)

Průměrná rekonstrukce výslechů Adolfa Eichmanna, které vedl kapitán Avner Less. Čekal jsem něco více životopisného, ale tady nešlo ani tolik o Eichmanna, jako spíše o kapitána Lesse, o tom jak to prožívala jeho rodina a on sám - a nutno dodat, že to bylo silně nezáživné. Třeba jsem vůbec nechápal tu vlnu nenávisti, která se proti Lessovi zvedla. Pořád jsem si říkal "Sakra, tak on ho chce usvědčit a pověsit, tak proč ho terorizujou?". Navíc lessův představitel byl pro mě totálně necharismatický a vůbec mi nesedl. Naopak výborný byl Thomas Kretschmann jako Eichmann - ukázal ho, podle mě, přesně takového, jakým tenhle parchant byl a i vizážisti odevedli skvělou práci - kdo zná dobové fotografie, tak mi dá za pravdu. Nicméně čekal jsem podstatně víc. 50%(29.6.2009)

• Big Bear

Zklamání. Film ani nepojednává o únosu Mosadu Eichmanna z Argentiny, ani o jeho soudním procesu. Je to spíše o tíze, kterou na bedra vyšetřovatele vložila Izraelská vláda. Ten se snaží Eichmanna dostat na základě spravedlnosti a práva a dává dohromady důkazní materiál a svědectví přeživších. Tím paradoxně proti sobě poštvává veřejnost, protože ta chce pro vraha jen jediný trest a nejraději by jej zlynčovala někde veřejně na ulici. Film se tak potácí mezi rozhovory s již uvězněným Eichmannem, retrospektivními náhledy do dob druhé světové války (těch je ale minimum) a do rodiny vyšetřovatele. Škoda.(13.4.2011)

Adolf Eichmann - nacistický vojnový zločinec a funkcionár sa narodil v nemeckom Solingene 19. marca 1906 – popravený 1. júna 1962 vo vaznici Ramla v Izraeli .Mladosť prežil v rakúskom Linzi kde študoval elektroinžinierstvo , ale z finančných dôvodov neukončil štúdium.Od roku 1930 sa živil ako obchodník. V r.1932 keď ho v roku rodinný priateľ pozval na schôdzu nacistickej strany, vlastenecké nadšenie nacistov v ňom zanechalo hlboký dojem a vstúpil do NSDAP.Po bávrate do Nemecka v r.1933 presúpil do nemeckej odnože strany a vstúpil do SS. Do konca svojej kariéry dosiahol hodnosť Obersturmbannführer SS ( podplukovník SS ) Od januára do októbra 1934 slúžil v koncentračnom tábore v Dachau pri Mníchove , neskôr bol Himmlerom povolaný do ústredia SD a menovaný šéfom ˇUradu na riešenie židovskej otázky.V roku 1937 navštívil aj Palestínu ,študoval židovskú kultúru a náboženstvo ,vedel po hebrejsky aj jidiš a hľadal možnosť vysťahovania židov. Keď Nemecko v marci 1938 obsadilo Rakúsko, Reinhard Heydrich poveril vyčistiť priestor od Židov. Eichmann mal na túto úlohu kvalifikáciu. Jeho prvým pôsobiskom bola Viedeň - stal sa šéfom nového Úradu pre židovskú emigráciu. Po známej konferencii vo Wansee 20 januára 1942 kde Heydrich predniesol program „Konečného riešenia židovskej otázky“ Eichmannov úrad prevzal úlohu likvidácie židov z Európy.Už predtým v r.1938 v spolupráci so Šaňom Machom a súhlasom Tisa vyhostili ( presunuli ) 7 500 židov zo Slovenska do Maďarska.Po obsadení Maďarska sa veľmi aktívne zapojil do organizovania transportov aj z toho územia ( dovtedy maďarská vláda odmietala vydať svojich občanov tejto komunity ) a podarilo sa mu odtransportovať asi 500 000 maďských židov.Odkedy sa Adolf Eichmann zhostil úloh z poverenia Himmlera a Heydricha boli tri milióny Židov deportované zo Slovenska, Holandska, Francúzska, Belgicka, Nórska ,Čiech a nakoniec z Maďarska.Bol známy svojou pedantnosťou a zúril keď sa mu nedarilo plniť kvóty aj na úkor toho , že kvôli nemu bol aj ostatok zásobovacích vlakov pre armádu.V roku 1946 utiekol z amerického zajateckého tábora ,kde nebola odhalená jeho pravá totožnosť a žil 4 roky ešte v Nemecku v Kulmbachu.V roku 1958 sa mu podarilo ujsť do Argentíny , kde ho vypátrala izraelská tajná služba MOSSAD a uniesla 11 mája 1962 do Izraelu.Pred sú ho postavili 15 decembra 1961 v neprestrielnej klietke a napriek tomu že stále tvrdil že len plnil rozkazy bol odsdený na trest smrti obesením.Jeho popol vysypali do mora.(15.1.2009)

K filmu jako takovému-taky jsem čekal že bude zfilmován alespon zlomek života tohoto nacistického prasete-oooo pardon-on jenom plnil rozkazy.Ale ony uplně stačí ty vstupy z hisorie.Jak tak čtu-tady se ho snad i někteří zastávají-on odpovídal jen za přepravu.Obávám se že mě historii jednotek SS nemusí nikdo učit.Vafen SS-hitlerova elita-neměla nic společného s hlídači v koncetrácích.Dokonce je považovali za odpadlíky a vyvrhely.Ale i tihle vyvrhelové protestovali proti Eichmannovu rozkazu-dělat eskortu na pochodech smrti.Z Madarska do Polska.A tady se sám Eichmann dopustil té osudové chyby,překročil svoji pravomoc a proti rozkazu samotného Himlera-ze své vlastní aktivity tyto pochody smrti organizoval po krátké pauze nadále.On byl vybíjením židů úplně posedlý"vždyt to byli jenom židé".Už za tyto slova ho měli okamžitě pověsit.....(17.3.2010)

Eichmann byl psychopat a tento snímek ještě rozšiřuje vaše historické znalosti, pokud se o ně alespon trochu zajímate. Herecké provedení je děsně nudné a jedině co mě udržuje celých 100 minut koukat je to, co všechno toto nacistické prase dokázalo udělat. Nelze hodnotit jako film samotný, ale spíše z dokumentární části.(31.1.2010)

<< předchozí 1 2 3