Reklama

Reklama

Klimatické zariadenie má poruchu

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Slovensko, 2005, 38 min

Obsahy(1)

Počasí ve Střední Evropě se prokazatelně mění. Slovenská dokumentaristka Katarina Začková věnovala svůj film hledání možných příčin onoho "bláznivého počasí", které na Slovensku, v České republice, Polsku a Rakousku překvapuje laiky i odborníky. Vedle diskutovaného, a podle některých i diskutabilního, globálního oteplování, je třeba hledat příčiny v zásazích člověka do přírody v posledních padesáti letech. Staré dobré heslo "voda je život" stále platí. Ale někteří vodohospodáři a zemědělci jakoby na něj zapomněli. Až příliš velkoryse pojatá meliorace a scelování pozemků způsobily v nedávné minulosti vznik velkých aridních celků. Podobný fenomén se projevuje v "betonových džunglích" velkoměst a často i v lokálních "džungličkách" městeček a větších vesnic. I příroda má totiž svou "klimatizaci" a její hlavní součastí jsou voda a vegetace. Otázka pro nás i pro nastupující generace proto zní: dokážeme toto "klimatizační zařízení" opravit a udržet ho v náležitém chodu? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

whack 

všechny recenze uživatele

Slovenský dokument, ktorý približuje to, ako sa civilizácia a poľnohospodárstvo podieľa na súčasnej klimatickej zmene, emisiách skleníkových plynov. Hovorí, prečo je neudržateľné budovať betónové lúky na úkor zelene, jednoducho vysvetľuje dôležitosť rastlinstva pre klímu, hovorí aj o nezodpovednom hospodárstve. Po skvelom dokumente Znečistenie ovzdušia na Slovensku je tento dokument ďalším dôležitým odkazom pre všetkých ľudí. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Skvelý, malý dokument. Ďalší z mnohých (a pritom je ich asi stále ešte málo), ktorý poukazuje na súčasnú problematiku, ktorá má dnes už celosvetový charakter a bohužiaľ, ako vidíme, nemálo sa dotýka aj Slovenska. Trefné doplnenie dokumentu 'An Inconvenient Truth', trošku z iného pohľadu, no takisto znepokojivé a aktuálne. 80%. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Naozaj zaujímavý pohľad na to, prečo sú záplavy, kedy sú najväčšie, len prečo vždy zostane u nás len u rečí a neurobí sa niečo v praxi a tiež sa to nekonfrontuje s rôznymi protinázormi, to je už asi na iný film. Niečo nové som sa dozvedel, najmä ohľadom toho dobrého vsakovania vody pri mokrej pôde, niečo som si uvedomil lepšie, napríklad význam terás, ale ako celok je to krôčik od ozajstného dokumentu, ktorý by túto tému poriadne rozobral. Nechápem tej krátkej minutáži, tým to celé pokazili, ale odbornosť a podané názory tomu nemožno veľmi vytknúť. ()

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Všimli ste si, že jar a jeseň v poslendých rokoch už ani nie je, však? A že povodní a veterných smrští je každým rokom viac a sú intenzívnejšie? Tu sú príčiny týchto javov pekne "polopatisticky" vysvetlené. Odporúčam tento poučný dokument púšťať žiakom na ZŠ a SŠ v rámci vyučovania. A tiež kompetentným, ktorí majú moc to ako-tak regulovať, avšak ktorí majú tieto obrovské (!) zmeny nášho počasia stále očividne v paži. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Pohled na globální změny klimatu optikou vodního hospodářství - nedostatek vodních ploch a nedostatek rostin způsobují globální oteplování (rostliny zachycují vodu, která ochlazuje klima a pohlcuje skleníkové plyny; naopak na betonových a asfaltových plochách dochází k ohřevu povrchu). Jestli je tohle příčina GW, tak nevím proč páni akademici zároveň nevyzvali k zastavení šílenství ohledně redukce CO2, tedy plynu, díky kterému probíhá fotosyntéza. Daleko zajímavější a přínosnější mi přišel pohled na úlohu vody v krajině v souvislosti s povodněmi - kvůli napřímení vodních toků, odstranění mezí a pěstování stepních plodin půda eroduje a nemá takovou schopnost vsakovat a zadržovat vodu, kvůli čemuž dochází častěji k povodním. Co mi v dokumentu chybělo byla polemika ohledně té části s GW a taky mi vadily některé účelově vyložené informace, např. že před 170 lety bylo na světě víc lesů než dnes - to je možná pravda, ale na území ČR (popř. Slovenska, o které jde v dokumentu především) bylo tehdy určitě méně lesů než dnes. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Na povodne a ich príčiny treba upozorňovať, no dokumenty Štefana Vaľa ponúkajú presnejšie riešenia spomínaného problému. ()

sumperacek 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý pohled na ekologickou problematiku. Sice se stále mluví pořád o jedné věci, ale mnoho lidí by tento dokument potřebovalo vidět. ()

Reklama

Reklama