Reklama

Reklama

Soukromé století

(seriál)

Obsahy(1)

Život každého z nás je nenapodobitelný a jedinečný. Soukromé století představuje dějiny jako intimní lidské příběhy. Jejich intenzita osloví i druhé, protože to podstatné se odehrává v životě každého z nás.
Zdrojem pro filmový cyklus „Soukromé století“ je amatérský rodinný film. Tento materiál byl v době svého vzniku výsostně osobní záležitostí úzkého okruhu lidí. Přerostl však sám sebe a dnes přináší svědectví spontánního, soukromého života. Jde o sondy do intimních rodinných zákoutí. „Soukromé století“ je zbaveno ambiciózního hlediska vykládat ucelené historické pohledy. Jeho cíl je mnohem skromnější: zastavit čas. Paměť lokální, privátní se v „Soukromém století“ stává pamětí veřejnou. Všechny významy ve filmu dostávají mnohem širší, univerzálně lidský rozměr. "Soukromé století" představuje dějiny jako intimní lidské příběhy.
Jednotlivé díly:  1. - Král Velichovek
2. - Tatíček a Lili Marlén
3. - Sousoší dědečka Vindy
4. - Sejdeme se v Denveru
5. - Mávnutí motýlích křídel
6. - Líbám Tě a Miluji
7. - Ruské obláčky kouře
8. - Nízký let (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem výborný dokument (podobný tomu Hledání ztraceného času) také složený s všemožných ale o to více zajímavých archiválií ze života nejedné rodiny. Nato že jednotlivé epizody byli natočeny amatérsky, jen nějakou rodinou kamerou, a to před více jak padesáti lety tak je to obdivuhodné. Hodnoceno zatím po čtyřech epizodách. O jednotlivých částech se tady rozepisovat nebudu, ať si každý kdo viděl už udělá svůj úsudek. Ale jsem proti tomu aby každý díl tu byl zvlášť vypsaný, mělo by to být pojato jako celek, kterých je tady většina. Ať se už každý vyjádří po svém, tedy buď přímo k jednotlivé epizodě když se mu zachce a nebo k celku jako já. Nicméně právě ta dnešní epizoda tuším že pátá pod názvem "Líbám Tě a miluji", se mi páčila jako ta zatím úplně nejlepší, nejvydařenější a nejzajímavější. Jen tak dál, člověk se doví mnoho zajímavých věcí o jedné neméně zajímavé rodině, době ve které žili i třeba způsobu života. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Krásné vypravování o několika lidských osudech, doplněné archívními materiály od těchto lidí. Nečekaný a krásný počit CT. Ve světě to ale běží v podobném formátu už delší dobu...Třeba na VIASAT HISTORY...***(8.10.2010) ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Připravil jsem si všechny propriety k pohodlnému sledování již předem pečlivě vybraného filmu (teď už je jedno kterého), ale ejhle na ČT2 šlo "Sousoší dědečka Vindy" - s nevalnou chutí jsem se chtěl na kousek podívat; a už jsem od bedny neodtrhnul. Nápadité, skvěle (především nenuceně) zpracované, přirozeně sestavený i mluvený komentář... Ano, tak to dopadne, když si někdo "za Gottwalda" místo vodovodu koupí kameru. S Vindou to opravdu nebylo lehký... ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

První dva díly jsou skvělé - úplně jako kdybyste se na dvě hodiny přenesli do těch starých časů. Protože se ale koncept u dalších dílů (a osudů dalších rodin) nemění, už je to v mých očích pak čím dál víc monotónní. Každopádně doporučuju, za zkoušku to rozhodně stojí. ()

Gabretta 

všechny recenze uživatele

Nádherný dokumentární cyklus, kdy před námi prostřednictvím hledáčku rodinné kamery ožívají neznámé rodiny. Ten nádech minulosti mne zcela okouzlil! Amatérské záběry nás vtáhnou do doby, kdy ta či ona rodina žila a předloží nám kolikrát nelehký osud řady lidí. Lituji, že podobný "poklad" nevznikl i v naší rodině. Člověk by poté nahlížel na své předky zase trochu jinak... Odkaz na předposlední díl (7.) z cyklu "Soukromá století": http://www.csfd.cz/film/272908-ruske-oblacky-koure/ ()

xpaja 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpovedenějších dokumentárních počinů ČT. Opravdu platí, že život je nejlepší scénarista. Proto jsou tyto soukromé záběry roztřesenou černobílou kamerou za doprovodu komentáře tak poutavé. A to mnohem víc, než většina Hollywoodských kasovních trháků. Dávám ---== 85% ==---. ()

route60 

všechny recenze uživatele

Úžasný dokumentarní seriál ČT, nejlepší film je život sám a ať se jedná třeba o Králi Velichovek nebo Nízky let je radost sledovat Soukromé století. ()

Zolanda 

všechny recenze uživatele

Videla som iba dve časti, ale to stačí, aby som úprimne ľutovala, že mi tie ostatné ušli. Nič nie je tak pôsobivé, ako život samotný a vedomie, že čiernobiela minulosť starých filmov je odrazom farebnej skutočnosti, ktorá je navždy nenávratne preč. ()

Související novinky

Nový dokument Jana Šikla Rekonstrukce okupace

Nový dokument Jana Šikla Rekonstrukce okupace

20.08.2021

Srpen 1968 znamená pro několik generací českého národa veliké a stále živé téma. Je křivdou, se kterou jsme se doposud nevyrovnali. Dodnes silně rezonuje, s každým konkrétním člověkem však rezonuje… (více)

Reklama

Reklama