Jonestown: The Life and Death of Peoples Temple
Dokumentární
USA, 2006, 86 min
Stanley NelsonObsah
V padesátých letech vznikla ve městě Indianopolis sekta Chrám lidu. Její zakladatel Jim Jones v jejím učení smísil křesťanství, marxismus a prvky východních náboženství. Vzkvétající společenství lidí okolo sekty se přestěhovalo do Guyany, kde její členové založili osadu Jonestown. V roce 1978 navštívil komunitu kongresman Leo J. Ryan v doprovodu novinářů. Při odchodu byli všichni nečekaně zavražděnistrážnými sekty. Ten samý den spáchali téměř všichni příznivci Jonesova učení hromadnou sebevraždu. Hrůzná manipulace masy vstoupila do dějin a stala se předlohou pro fascinující dokument pátrající po příčinách tohoto činu. Sugestivní snímek složený z rozhovorů s pamětníky a pozůstalými v kombinaci s archivními dokumenty není jen soubor informací o dávné události, ale také neobyčejně napínavý příběh. Postupným posunem po časové ose blíže ke katastrofě má materiál stále hlubší dopad na diváka. Obrazy diktátora schovávajícího se za masku vykupitele doprovázené jeho fanatickým projevem i záznamy slepě věřícího hysterického davu jsou mrazivým zážitkem, který vyzývá každého k přemýšlení nad veškerými informacemi, které nám dodává současná politická i ekonomická scéna. (oficiální text distributora)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $148,292║Tržby Celosvetovo $-║(19.9.2009)
Hellboy
Dokument televize PBS o nejmasovější "sebevraždě" moderních dějin. Na tomhle příběhu o patologicky paranoidnim parchantovi, který se zhlédl v manipulování lidí, je něco fascinujícího. Reverend Jim Jones byl prostě dokonalej magor jako záporák z nějaké bondovky. __ Není to chyba filmu, ten je natočený v rámci možností velmi dobře, ale (asi jako u všech tragédií podobného typu) cítím určitou nemožnost proniknout k jádru problému. Jeden dokument rozhodně nestačí na to, aby si byl člověk schopen udělat důkladný obrázek o Jonesově sektě People's Temple. Na to tento dokument zkrátka nestačí.. Ale jako výchozí bod dalšího hledání je ideální. A také z toho plyne poučení o nebezpečnosti jakékoliv sekty.(15.4.2010)
ninon
"If you see me as your God, I'll be your God."(14.11.2009)
prsvl
Hodně dobrý dokument o drsné události, která se stala v roce 1978. Nějací lidé v kině na konci brečeli...(6.3.2007)
tigre
Nadprumerny dokument o nicive tragedii v podobe hromadne "sebevrazdy" drtive vetsiny clenu sekty a obyvatelu guayanskeho Jonestownu - hlavne ale nahled konce jedne utopicke lzi a probrani se do desive reality psychickeho natlaku a sektarske paranoie. Dobra kombinace rozhovoru s byvalymi cleny sekty, lidmi kolem reverenda jonese a archivnich zaberu.(10.5.2007)
Daweflip
Požadavek bývalého sympatizanta Jimyho Jonese a člena jeho hnutí - tedy to, aby někdo pořádně zmapoval a zaznamenal celou jeho historii - dokument podle mého názoru splnil na výbornou. Ukazuje, jak se ze snu o nové společnosti a novém spravedlivém řádu postupně stává noční můra. Sen je v troskách a celé hnutí končí v tratolišti krve. Ale jak říká jeden z pozůstalých. "Alespoň jsme se pokusili".(11.3.2007)