Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Abderrahmane Sissako údajně toužil řadu let natočit film v rodném domě svého otce. To již nestihl, tak našel podobné prostředí v hlavním městě Mali v Bamaku. Dvůr je v Africe místem setkávání veškerého příbuzenstva, a tak zde prožíval své dětství i režisér. Nyní se v takovém prostředí setkává Afrika při obžalobě Světové banky a Mezinárodního měnového fondu. Autor chtěl vyjádřit pocity trpícího kontinentu nepochopeného svým dobrodincem. Toto závažné téma je kontinuálně rozvíjeno na pozadí rozpadu vztahu barové zpěvačky Melé a nezaměstnaného manžela Chaky. V pomalém tempu, sužováni sluncem, vystupují žalující a vyjadřují názory jednotlivých společenských vrstev. Alespoň symbolicky tak dochází ke katarzi společnosti, která se podle Sissaka nachází v krizi. (FEBIOFEST) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Ono to síce je dráma, ale taká zvláštna, povedal by som, že smiech cez slzy skôr. Mne tí čierni bratia prídu, že majú husto v prdeli a ťažko na saláme. Hnedˇ som si pritom spomenul na jeden vtip, že prečo si nastavujú budík na štvrtú ráno? Aby mohli dlhšie gule válať! A potom aby sa človek nesmial... ()

Reklama

mcleod 

všechny recenze uživatele

Afrika žalující Západ, neboli co Afričané vyčítají (především) Evropanům. Sissako symbolistickým způsobem shrnuje vývoj Afriky od konce kolonialismu po současnost a účast Evropanů, ale i samotných Afričanů, na snad všech problémech současné Afriky. Přitom se skoro celý film odehrává na dvorku malého domu v chudinské čtvrti Bamaka, hlavního města Mali. Zajímavé jsou také vložené příběhy poukazující na africkou mentalitu, v jednom z těch nejlepších hraje Danny Glover cizáckého zabijáka (který je tak trochu bez práce...). Autor očividně nepovažuje situaci Afriky za příliš příznivou, takže povzbudivý závěr nečekejte... ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama