Reklama

Reklama

Most přes Wadi

(neoficiální název)
  • Izrael Gesher Al-Havadi (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

V kraji Wadi, který se nachází ve středu Izraele, žijí v těsné blízkosti Židé a Arabové. Po desítkách let násilných konfliktů se rodiče z obou stran rozhodli založit společnou bilingvální a národnostně smíšenou školu pro své děti. Sama idea jako by najednou přehlušila národnostní, politické a náboženské konflikty celého Izraele. Atmosféra prvního školního dne dokazuje, jak radost dětí dokáže obměkčit rodiče, kteří se najednou snesou i se svými „nepřáteli". Režiséři Barak a Tomer Heymannovi však neodešli, jakmile získali několik optimistických záběrů. Každý státní nebo náboženský svátek znamená pro učitele a rodiče dětí nelehké rozhodování o tom, co je správné a co se mají děti učit. Zatímco izraelské děti mohou chápat modlení při muslimských svátcích spolu s palestinskými spolužáky jako další druh zábavy, tak například státní svátek deklarace nezávislosti Izraele vnáší mezi ně etnické napětí. Přesto tyto děti, zatížené předsudky zatím jen málo, provokují rodiče dotěrnými otázkami a nutí je uvažovat o svých názorech. Nezdá se, že by se děti vzdaly nových přátelství, ale už teď se musejí rozhodovat, zda přijmou za svou toleranci, nebo zášť předchozích generací. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Smíšená škola pro Araby a Židy? Ano, ale škola tolerance je to ve výsledku spíše pro jejich rodiče. Jednoduše nemám slov. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Velmi levicový snímek, který obsahuje víc naděje než skutečnosti. Je opravdu umně poskládán a nabízí řadu efektních, ovšem možná i trochu účelových okamžiků. Užitečné však minimálně proto, že zjistíme, že podobná iniciativa vůbec existuje. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Hned v úvodu jedna z matek vyjádří své obavy: "Nedopustím, aby děti zapomněli, že jsou Arabové. Vštípím jim to do těla a do srdce. Když uvidím, že děti začínají být jako Židé, prostě je vezmu a odvedu domů". Židovské matky jsou skoro všechny ateistky. V závěru si na poradě učitelka stěžuje, že u toho co říká , musí používat autocenzuru a bojí se, že řekne něco nevhodného. Kdo koho zabíjel, kdo komu vypálil vesnice apod. Ale hlavní roli v tomto dokumentu mají děti. ()

Pragrik 

všechny recenze uživatele

Myšlenka vybudování společné školy pro dva rozdíné národy nevznikla bohužel na popud izraelské vlády, která je v mnohém dosti radikální, ale určité skupiny dobrovolníků. Situace ve škole nám dává nahlédnout k postoji nejen malých studentů, kteří jsou pod obrovským vlivem rodičů, ale také dospělých učitelek a rodičů samotných. Dává nahlédnout do situace, která se bohužel jen tak rychle nevyřeší. Přesto je tento projekt, který naštěstí přetrvává již několik let, určitou nadějí pro budoucí generace. ()

Angelino 

všechny recenze uživatele

Zaslúžený víťaz festivalu Jeden Svet v roku 2007. Nesnaží sa riešiť, nesnaží sa dramatizovať, nesnaží sa vniesť príliš optimizmu ani celú situáciu zjednodušiť. Snaží sa priblížiť. Priblížiť komplexnosť celej sitácie, zložitosť ľudí, ich kultúrnych hodnôt a životných postojov. Zložitosť tlakov okolia na malé deti a situáciu v ktorej vyrastajú. Ukazuje, že niekedy aj keď veľmi chceme zostať objektívny a chápeme rozmery svojho správania, ako je ťažké "nebyť takými akými nás vychovali" a nevychovávať rovnako naše deti.... ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Odvážný - zdá se - realistický pohled na izraelský konflikt tak nějak z obou úhlů pohledu. Alespoň také ukazuje, že rasistou se nikdo nenarodí. ()

Jastřabík 

všechny recenze uživatele

Aneb jak kolektivní identity mrzačí děti. Vlastně je to celé strašně na ruby - děti myslí rozumě a jejich rodiče žijí v pohádce, kterou jim vnucují. ()

malamia 

všechny recenze uživatele

Povedený, citlivý izraelský dokumentární film o škole, kde se setkávají židovské a arabské děti. Jde sice o nadšence z obou stran - tj. o levicové vesměs nepraktikující Židy a liberální izraelské Araby (tj. ne Palestince), ale přesto není jednoduché most mezi nimi ani stavět a ani po něm pak chodit. Nicméně je to naděje, která je jen malým semínkem něčeho pěkného. Tak snad poroste. ()

Reklama

Reklama