Gesher Al-Havadi

Bridge Over the Wadi

Dokumentární

Izrael, 2006, 57 min

Velmi levicový snímek, který obsahuje víc naděje než skutečnosti. Je opravdu umně poskládán a nabízí řadu efektních, ovšem možná i trochu účelových okamžiků. Užitečné však minimálně proto, že zjistíme, že podobná iniciativa vůbec existuje.(26.10.2008)

Smíšená škola pro Araby a Židy? Ano, ale škola tolerance je to ve výsledku spíše pro jejich rodiče. Jednoduše nemám slov.(7.3.2008)

Myšlenka vybudování společné školy pro dva rozdíné národy nevznikla bohužel na popud izraelské vlády, která je v mnohém dosti radikální, ale určité skupiny dobrovolníků. Situace ve škole nám dává nahlédnout k postoji nejen malých studentů, kteří jsou pod obrovským vlivem rodičů, ale také dospělých učitelek a rodičů samotných. Dává nahlédnout do situace, která se bohužel jen tak rychle nevyřeší. Přesto je tento projekt, který naštěstí přetrvává již několik let, určitou nadějí pro budoucí generace.(8.4.2009)

Zaslúžený víťaz festivalu Jeden Svet v roku 2007. Nesnaží sa riešiť, nesnaží sa dramatizovať, nesnaží sa vniesť príliš optimizmu ani celú situáciu zjednodušiť. Snaží sa priblížiť. Priblížiť komplexnosť celej sitácie, zložitosť ľudí, ich kultúrnych hodnôt a životných postojov. Zložitosť tlakov okolia na malé deti a situáciu v ktorej vyrastajú. Ukazuje, že niekedy aj keď veľmi chceme zostať objektívny a chápeme rozmery svojho správania, ako je ťažké "nebyť takými akými nás vychovali" a nevychovávať rovnako naše deti....(12.1.2008)

Povedený, citlivý izraelský dokumentární film o škole, kde se setkávají židovské a arabské děti. Jde sice o nadšence z obou stran - tj. o levicové vesměs nepraktikující Židy a liberální izraelské Araby (tj. ne Palestince), ale přesto není jednoduché most mezi nimi ani stavět a ani po něm pak chodit. Nicméně je to naděje, která je jen malým semínkem něčeho pěkného. Tak snad poroste.(22.9.2007)

Aneb jak kolektivní identity mrzačí děti. Vlastně je to celé strašně na ruby - děti myslí rozumě a jejich rodiče žijí v pohádce, kterou jim vnucují.(3.3.2011)