Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1951 a hollywoodský scenárista Peter Appleton dostává předvolání, aby se dostavil k výslechu před Výbor pro vyšetřování neamerické činnosti. Appleton však náhodou havaruje s autem a při nehodě ztratí paměť. Skončí v městečku, kde ho považují za pohřešovaného válečného hrdinu Lukea Trimbleho. Všichni, včetně Lukeho přítelkyně, oslavují jeho návrat, vojákův otec (oscarový vítěz Martin Landau) šťastně vítá svého "syna". Společně opraví a dají do pořádku místní kino The Majestic, ale když Appleton uvidí film, k němuž napsal scénář, paměť se mu vrátí. Nyní stojí před nelehkou volbou - zda se má navrátit k bývalému životu nebo zůstat v tom novém, který si zamiloval. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (415)

golfista 

všechny recenze uživatele

Přinesl jsem si domů nové DVD od Darabonta, pustím si ho a čekám bombu. Nepřišla. Když jsem se ale zamyslel a přiznal si, že Darabont má také právo na natočení jiného filmu než z věznice :), musím uznat že film svoje kvality má a nemalé. Bohužel, ale tohle "retro" mi zrovna moc nesedlo. Sorry. ..... No, dnes jsem viděl Majestic podruhé a musím hvězdičku přidat. Toho filmového kumštu je tam na víc, než na tři hvězdičky :) ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Nostalgická variace na dojáky Franka Capry, která je po scenáristické stránce do detailu dotažená - a právě v tom tkví její limity (i podstata komerčního neúspěchu). Holt uplynulo šedesát let a diváci už na tyhle idealistické hřejivé báchorky neslyší. A Jim Carrey není James Stewart. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Paradoxní je, že ačkoliv tomuto filmu většina zde komentujících vyčítá závěr, právě jím se nejvíce přibližuje Caprovým snímkům. Třebaže mě v atmosféře padesátých let trošku rušily některé záběry (jak moc je film vlastně současný, je nejlépe vidět ve chvíli, kdy se v kině dívají obyvatelé města na "Den, kdy se Země zastavila"), lze poznat, jak moc má Darabont "capracorn" skutečně rád a že při sledování oněch geniálních filmů dával pozor. Už když se na začátku bavily postavy o Zolovi, s napětím jsem čekal, kdy dojde na soud a velký projev... dočkal jsem se... a byl šťastný. Taky zbožňuji filmy Franka Capry, Franku... Víc takových filmů, děkuji. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Výborný film a ještě lepší Jim Carrey. Touto rolí opět potvrdil, že není jen kašparem s obrovským mimickým potenciálem, ale dokáže zahrát i vážněji posazenou roli. A Frank Darabont coby režisér si drží velice vysoký standart. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $72miliónovTržby USA $27,807,266Tržby Celosvetovo $37,317,558║ Nádherný film ako stvorený pre tých čo milujú kino a jeho atmosféru. Frank Darabont opäť bravúrne ovláda postavy a dokonale sa hrá s nami cez silný dramatický príbeh, Jim Carrey pravdepodobne v jeho životnej úlohe, nechýbajú emócie. Film ktorý každým pozretím naberá na konzistenčnosti, nadrozmerní príbeh. /100%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jim Carrey v takovémto filmu? 152 minut stopáž? Atmosféra 50. let?? Naprosto překvapivě velmi dobré !!! Takhle jsem Jimma neviděl dobře hrát od Truman show a konec dokazuje, že hrdinou se nikdo nenarodí, ale musí se jím stát sám. Někdo tak učiní a někdo ne. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Sloane .. The Majestic, mé jméno je The Majestic. Jsem maloměstské kino a budu Vám vyprávět příběh, který se stal součástí mého života. Příběh o tom, jak Vám nehoda může krátkodobě změnit celý Váš pohled na svět a ukázat také něco jiného než jen Váš soukromí, nudný, osobní a každodenní stereotyp. ..tak, ani Darabont není geniální. Tedy spíše trochu je, režijně ani zde nezaostává, ale měl by zůstat u filmování knižních předloh od Kinga respektive vlastních scénářů.. tento scénář je totiž dost průhledný a tudíž předvídatelný. Kombinuje toho možná až moc, bolest v rodinách, ztracení syna ve válce, trpký život v městečku padesátých let, pronásledování a strach z komunistů, sílu a fascinaci z pohyblivých obrázků a chrámů k tomu stavěných.. Navíc si snímek sám několikrát podkopne nohy svoji přehnanou sladkostí, nelogičností a tudíž příšernou nevěrohodností, kterou mám někdy rád, ale jen do určité míry.. Být to svižnější a o takových 20-30 minut kratší, určitě by to působilo lépe. K neoddiskutovatelným kladům ovšem patří herecké výkony v jejichž čele vede Jim Carrey a poctivá atmosféra, která mi hodně připomínala kombinaci filmů Městečko Pleasantville a Truman Show. Jenže po skvostech, jaké Frank Darabont natočil, je tohle určitě zklamání.. 70%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Třetí celovečerní film Franka Darabonta (pominu-li jeho televizní tvorbu) a zároveň jeho film nejslabší... Majestic měl být zase velké, epické vyprávění na pomezí mýtu a síly klasického dramatu, ale nějak se divákovi postupně mění před očima a modifikuje v sice nadstandardní, ale přeci jen lehce kýčovitou filmovou zábavu. Cítím tu takový napoleonský komplex (nemající nic společného s výškou postavy) - tvůrci chtěli vítězit na mnoha frontách najednou a celá taktická složka, tedy koncepce snímku, se jim trochu rozvolnila a rozpadla. Majestic má několik silných motivů - v základní významové linii byl zřejmě myšlen jako poklona klasické éře Hollywoodu. Což se dá spokojeně kvitovat, i když právě stylizace ke kýčovité estetice té doby tomuto filmu z dnešního pohledu trochu láme vaz. V další rovině najdeme téma mnohem závažnější - padesátá léta a dobu, což film spojuje s mnoha dalšími podobnými snímky s touto tématikou - obdobím mccarthismu, honu na komunistické ,,čarodějnice" (lze ho chápat jako mnohem mírnější paralelu k padesátým létům ve východním bloku). (Nejblíže je Majesticu asi konverzační komedie Na černé listině, v níž exceluje Woody Allen, či vynikající černobílé drama George Clooneyho Dobrou noc a hodně štěstí a samozřejmě životopisné drama Trumbo...) Nevím, jak byla tvůrci zamýšlena příběhová eskapáda, každopádně toto rámcové uvození příběhu trochu ztrácí sílu svým odklonem k romantickému a patetickému dějovému vzorci...(dualita světů - čistota a nezkaženost toho maloměstského x iluzívnost či zdánlivá idyličnost, pod níž je ale skryto pokrytectví a politikaření toho velkého, hollywoodského...) Hlavní hrdina se na základě ztráty paměti stane někým jiným, těžiště se přesune spíše k úvahám o ztrátě a znovunalezení domova a lásce, rodičovské i té partnerské... Co ve filmu funguje ale velmi dobře, je ukázněné a seriózní herectví představitele hlavní role Jima Carreyho. Jeho charismatický výkon je kladnou devízou tohoto snímku. Frank Darabont klade pro něj zcela příznačně důraz na humanitní ideály a lidské poselství svého snímku, film má dojímat, ale i morálně a eticky vzdělávat. Tvůrčí postup typický nejen pro mainstreamový hollywoodský proud ,,rodinných" dramat, ale i pro analogie v dalších národních kinematografiích - v té naší je analogií třeba scenáristický přístup Zdeňka Svěráka či režisérský Jana Hřebejka... Sám Frank Darabont by ale nejspíš rád slyšel v téhle souvislosti jméno hollywoodského vzoru - režiséra Franka Capry... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Soudní drama o hledání identity a sebe sama na pozadí politického, protikomunistického, napětí Ameriky 50. let. Takhle to zní strašně, ale ve skutečnosti je to asi nejdobráčtější film vůbec. Všichni se tam stále usmívaj, poplácavaj se po zádech a hraje k tomu příjemná hudba. Za začátku si říkáte what the fuck? Kde je pointa? Žádná není, prostě vás to buď začne bavit, nebo to vypnete. Já to nevypnul. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Rudí, táhněte z Hollywoodu !! …. F.Darabont natočil film, který není zase tak politický, jak by se mohlo kvůli zasazení děje do 50. let a Amerického honu na čarodějnice zdát. Je tu dávka romantiky a taky ztráta paměti, která ji dává do pohybu. Ale hlavně tu je výborný J.Carrey, který hraje velké sólo. Vadí mi, že tu je od všeho trochu. Trochu štěstí, charakteru, hrdinství i politiky. A při hodnocení celku, nevím, co z toho mělo převážit. A tak si vybírám nesmyslnost procesů a to, že ten hodný vyhrál. Hodní by měli vyhrávat vždycky! PŘÍBĚH**** HUMOR* AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Dúfam, že po mne opravia aspoň pravopis.“ Po tridsiatich šiestich minútach, dávno po tom, čo James Whitmore pozval Jima Carreyho na praženicu a kúsok po tom, čo ho Martin Landau v rozšklbanom svetri previedol cintorínom, a kúsok predtým, ako Laurie Holdenová na majáku dostala záchvat čkania a dlho predtým, ako Jim Carrey vo vlaku rozbalil darček, som pochopil, že hoci MAJESTIC sám osebe dokonalý nie je, odpovedal v ňom Darabont na otázku, prečo mám rád filmy. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film samozrejme neni Shawshank ani Zelena mile, tudiz mu davat nizsi hodnoceni jen proto, ze si Darabont dovolil natocit neco jineho, nez film o vezeni, je blbost, ale je fakt, ze je to Darabontuv nejslabsi kousek. Nejvetsi problem filmu je asi delka, ne ze bych se nudil, ale zkratit ho o pul hodky by urcite prospelo. Dalsi chyba je ocekavat od filmu komedii, samozrejme se tu par vtipku nachazi, ale Carrey tu snad neudela ani jeden skleb, rek bych, ze tohle je jeho nejlip zahrana dramaticka role. Ostatni herci jsou taky skvely, ale zminim jen jednoho, Bruce Campbell, ten byl genialni. Co se tyce pribehu, tak i kdyz je jasny, ze pohodicka v malym mestecku skonci jedinym moznym zpusobem, porad film umi prekvapit a i kdyz se tu nachazi klasickej zaverecnej proslov a udobreni, nepusobi to cele nijak otravne. Je to takovej milej film, kterej umi zvednout naladu. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný snímek, který je poctou snímkům Franka Capry. Nejedná se o žádnou nášlápnutou Carryovskou komedii, ale je tam od všeho něco. Špetka komedie, dramatu i romance. A stejně jako ve snímcích Franka Capry, i zde je všechno možné. Třeba se na chvilku stát někým jiným ... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Asi jsem na to přišla , proč se mi nijak zvlášť nelíbí Majestic. Nesedí mi režie Franka Darabonta. Prostě mě nechává chladnou a už vůbec mě nedojme. Takže berte můj názor jako čistě zaujatý. Třeba je to pěkný film a ostatní Darabontovy také , ale pro mne pouze průměr. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Na tom nesejde, kdo jsou Oni. Oni vědí, kdo jsou. To stačí." A kdo začne bránit principy, toho Oni smetou. Já tedy plně věřím Výboru pro neamerickou činnost, že odhalil mezi scénáristy spoustu komunistů. Pravejch i falešnejch. Ti falešní jsou samozřejmě horší, protože ani nevědí, že jsou komunisti. Pak ale neměli do scénářů psát komunistický bláboly o tom, že dělníci mají i jiný práva než držet hubu a makat. To bych jim taky neodpustil. Jinak jsem samozřejmě podlehl atmosféře filmu, takže jsem Peterovi věřil, že není mrtvej Luke, komunista a jméno na neexistující černý listině. Fandil jsem mu a netušil, jestli zvítězí pravá filmová americká demokracie nebo realita mccarthismu. Nakonec to bylo na můj vkus zbytečně moc dlouhý, ale ta budovatelská obnova kina mě jako filmovýho fandu docela potěšila. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Nový film Franka Darabonta pro mě není rozhodně žádným zklamáním. On totiž chtěl natočit poctu filmům Franka Capry, což se mu rozhodně podařilo. Nerealističnost, nostalgie, vítězství dobra nad zlem, dojetí, absence jakékoliv hlubší psychologie - to není chyba, nýbrž umělecký záměr. Každému milovníkovi starých dobrých amerických filmů musí tenhle biják udělat radost. Jedinou výtku bych měl stran délky. Tady by opravdu dvě hodinky bohatě stačily. Herecké výkony jsou adekvátní - Carrey je zde tak tlumený, že skoro zapomenete, jak agresivní to bývá(l) komik. Opravdu pěkná podívaná (když víte, co čekat). ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Po druhém zhlédnutí (v originálním znění) musím přidat jednu hvězdu, docenit vkusné tlačení na emoce, opět uznat, že Carrey je vynikající herec a vůbec, že Majestic je dobrý film. ()

Související novinky

Do třetice (opět) všechno dobré

Do třetice (opět) všechno dobré

20.10.2006

Frank Darabont je snaživec, i když to tak na první pohled možná nevypadá. Často se totiž pohybuje ve filmovém zákulisí buď na postu producenta či scénáristy a na objektivu kamery má zatím jen tři… (více)

Reklama

Reklama