Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Trilogie Hippodamie (na verše J. Vrchlického) je nejen Fibichovým nejprůbojnějším uměleckým činem, ale současně i největším a umělecky nejdokonalejším scénickým melodramem v celé světové literatuře. Přesvědčit se o tom můžete v záznamu inscenace Jana Antonína Pitínského, který na scénu uvedl závěrečnou část tohoto monumentálního díla, Smrt Hippodamie.

Společnému projektu Městského divadla Zlín a Filharmonie Bohuslava Martinů byl předem, vzhledem k jeho finanční náročnosti, přisouzen pouze omezený počet repríz. Zájem diváků si však vynutil přidávání dalších a dalších představení. Smrt Hippodamie zabodovala u diváků do té míry, že ji v anketě Aplaus 2006 označili za nejlepší inscenaci svého divadla. Protagonisté inscenace Helena Čermáková (Hippodamie) a Dušan Sitek (král Pelops) si současně odnesli ceny za nejlepší herecké výkony roku.

Nebývalý divácký ohlas se může zdát u tak náročního díla překvapivým, ale pouze potud, pokud jste inscenaci neviděli. Ať už patříte k milovníkům opery nebo preferujete činohru, rozhodně byste si neměli tento zážitek nechat ujít. Ve Zlíně totiž vznikla v režii Jana Antonína Pitínského a v hudebním nastudování dirigenta Romana Válka zcela nebývalá inscenace. O čemž svědčí i její nominace na titul Inscenace roku (Ceny A. Radoka) a nejužší nominace pro Helenu Čermákovou za ztvárnění postavy Královny Hippodamie na aktuální cenu Thálie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Kdosi řekl, že melodram jako žánr dávno zaniknul. To by nebyl chameleon Pitínský, aby to vyvrátil. Inscenace stavějící na stylizovaně archaizovaném herectví a monumentálních obrazech, vyvolává otázku, jak může současná, formalistní divadelní režie zpracovat klasické téma. Jak se struktura textu rozbíjí komplexem nápadů, motivů a obrazů. Je to "jenom" svojí formou "nabubřelý" žánr měšťanských divadel. To by nebyl chameleon Pitínský, aby to vyvrátil... ()

Reklama

Virtus 

všechny recenze uživatele

Opravdu famózní podívaná. Z výkonu paní Čermákové mě celou dobu představení mrazilo a i dnes, po několika letech, na něj moc rád vzpomínám. Její chraplavaný, naříkavý a jakoby věčně proklínající hlas by směle zapadl do jakéhokoli rockového koncertu (nezpívala, pouze mluvila). Úžasné výkony podávali všichni herci, ale její přesto vynikl. ()

Arccos 

všechny recenze uživatele

Ani jsem nečekal, že divadelní záznam bude na ČSFD. Budiž, tak tedy Smrt Hippodamie mě ohromovala od začátku do konce. Inscenace, která poprávu dostála řady uznání a herecké výkony i ocenění. Pevně věřím tomu, že naživo přímo v divadle musí jít o ohromný zážitek, který bych ocenil pěti hvězdičkami! ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Já pořád nechápu, proč jsou na filmovou databázi zařazovány ryze technické záznamy divadelních her. Pak se tomu přilepí alibistická nálepka "TV film". Takže co tu prosím hodnotíte? Zcela rutinní televizní záznam R. Tesáčka? Nebo Petrželkovu režii divadelní inscenace? Takže takto: Pitínský a herecké výkony - čtyři hvězdičky. Televizní zpracování jedna hvězdička. A co teď? ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama