Reklama

Reklama

Irina Palm

  • Belgie Irina Palm (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Jde o život, tak k čemu jsou předsudky a stud.
Příběh padesátnice Maggie, která se jednoho dne nechá zaměstnat v nočním klubu londýnského Soho. V zoufalé snaze získat peníze na operaci vážně nemocného vnuka přijme práci, nad níž by se dosud při pouhé zmínce zarděla studem. Pozoruhodné šansoniérce a herečce Marianne Faithfullové je v romantické tragikomedii neméně skvělým protihráčem kusturicovský herec Miki Manojlović, jehož na první pohled hochštaplerský majitel klubu začne díky odzbrojující přirozenosti stárnoucí ženy znovu vnímat hluboko zasuté city. Bizarní idyla nově nabyté Maggiiny existence končí okamžikem, kdy se o nové, byť dočasné identitě dozvídají nejen pomlouvačné sousedky, ale především syn Tom. Nevtíravě osobitá režie Sama Garbarského dává prostor strhujícímu herectví, jehož působivost umocňuje skvěle vystavěná atmosféra s melancholickým hudebním doprovodem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (177)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Irina Palm je příběh o Maggie, která se kvůli drahé léčbě nemocného vnoučka tak dlouho honila za penězi, až je dohonila a to doslova a mě si ta ženská, která pochopila, že na jemnocit není čas ani prostor, získala. Vzala svým rozhodnutím do rukou osud všech zúčastněných včetně sebe, aniž to předem tušila. Ztratila jen to, co nestálo za slzy, a získala mnohé - něco z toho asi poprvé v životě. Prosté na podívání, bohaté na pocítění. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Tvůrci očividně potřebovali film natáhnout přes sedmdesát minut a to i za cenu nehezké podpásovky, kterou jsem v závěru musel pár minut rozdýchávat (nečekaně otevřený konec mi vrátil dech). K přesvědčivosti na druhé straně vydatně přispívá výtečné herecké obsazení. Faithfullová mnohdy pouhým pozvednutím obočí dokáže dát najevo stovku dojmů a pocitů. Jakoby přesně vystihla Maggiinu povahu, s její minulostí (v podstatě zpackaný život), přítomností (zpola příjemné zpestření a znovunabytí ztraceného sebevědomí) i možnou budoucností (vztah, který snad přetrvá). Její mužský protějšek, Miki Manojlovic, v roli šéfa nočního podniku Mikiho se důsledně vyhýbá klišé, k nimiž podobná postava vybízí. „Měl by ses víc usmívat“, ponouká ho Maggie a těžko si pro něj v té chvíli představit vhodnější partnerku. Jak známo, protiklady se přitahují a již dlouho jsem s podobnou chutí neposlouchal společné dialogy dvou herců. Režisér německého původu Sam Garbarski svým autorským filmem nelamentuje jenom nad situací v Británii. Z koprodukce Francie, Belgie, Německa, Lucemburska a Velké Británie vzešel kromobyčejně obyčejný a přesně mířený políček kapitalismu. Tento formálně strohý snímek s jednoduchým hudebním motivem neobvyklým množstvím postmutnělých zatmívaček je především svědectvím o tom, k jak vyhrocenému jednání někdy nutí život v materialisticky orientované společnosti. 80% Zajímavé komentáře: Renton, Tomco ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mám hrozně rád evropský dramata. Dokáží mě občas neuvěřitelným způsobem překvapit nebo taky naštvat. To už záleží na tom, zdali jsem u filmu ty dvě hodiny strávil rád nebo to byla akorát tak ztráta času. To je zase jejich problém, který se nikdy nerozezná, protože každé z těch dramat je jiné, každé nabídne něco jiného a ne každé sedne každému. Příběh, který se mi ale odehrával dvě hodiny před obrazovkou o Irině Palm, jak jí mnozí pod tímto pseudonymem znají, mě dokázal zaujmout. Ze začátku to vypadalo otravně. Důchodce, problémy v rodině. Jenže následně to chytlo takový spád, že jsem u toho dokázal neusnout. Nejlepší na tom ale je, že ten film, ačkoliv vypadá dost smutně a depresivně, ve skutečnosti takový vůbec není. Všechno to ten režisér bere s nadhledem, občas si z toho udělá legraci a co je nejlepší, dokáže do toho vtěsnat i pozitivní emoce, které se ženou celým filmem. Na závěr snad jen dodám...věřte plakátům. Irina Palm skutečně už ví, co je to penisový loket :-) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Philippe Blasband, Sam Garbarski, Martin Herron .. Irina Palm, jeden z mnoha restů Karlovarského filmového festivalu, který se zpožděním doháním díky současnému uvedení do širší kino distribuce. Právě z tohoto restu se vyklubala opravdu zajímavá podívaná. Pro zdraví a štěstí dětí je třeba (se) honit a to někdy i do důsledků. Pozvolné vyprávění o osudech členů jedné rodiny se díky výtečné hudbě podmanivě vleče a dává vyniknout tu vážným tónům, tu slastně odlehčeným až pronikavě vtipným. Z postav mne více než Irina zaujal bordelpapá Miki, který vzhledově i podáním dosti připomíná Walter Matthau v nejlepší formě. Luisa (Dorka Gryllus) mohla také dostat o něco více prostoru nebo alespoň dotažení její vedlejší linie. To je ale jen drobnost. Jinak to bylo opravdu jemné .. ehm jemná podívaná. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Britské sociální drama křížené s kontextově skutečně velmi bizarní romancí. Film ve své podstatě příliš depresivní, odkazující k faktu, že lásku lze najít skutečně všude, což je v jeho vyznění snad jediný pozitivní fakt. Irina Palm ovšem především analyzuje otázku, co je to vlastně mateřská oběť a v tomhle záměrně extrémně zvoleném případě lacině nemoralizuje a nechává divákovi prostor k přemýšlení a k zaujímání stanoviska... Bezesporu zajímavý film... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

BÁBA HONIVÁ….. Zajímavé !!! Ta přeměna Maggie ze ,,staré báby“ na ženu, která má ráda svoji práci (přiměřeně, samozřejmě). Zajímavý scénář (nečekal jsem to!) a hlavně výkon M. Faithfull. Přesvědčivé! Prostě takhle se ženský jejího věku chovají, tváří (mám tchýni!) ….. ostatně všechny postavy jsou reálné, stejně jako příběh. Ano, toto se mohlo stát! A právě ta absolutní realističnost je snad největší poklona tvůrcům! ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Tak tedy napodruhé... Zpočátku nezáživný film se "prohonil" k výbornému dramatu z prostředí londýnského Soho až k mému nitru. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Po emocionální stránce hodně silný, hluboce lidský snímek. Jde v podstatě o komorní drama ženy, která se rozhodne pro velkou osobní oběť ve snaze pomoci umírajícímu vnukovi a začne pracovat v erotickém průmyslu. Místy úsměvné, místy smutné, ale nikdy ne lacině sentimentální a citově vydírající. Velmi slušně zahrané, s přiměřenou stopáží a po stránce scénáře uvěřitelné. Jeden z těch nenápadných, ale kvalitních filmů, které utkví v paměti. Celkový dojem: 80 %. ()

MoRTy 

všechny recenze uživatele

Doufal sem, že film je podle skutečný události - bohužel nebyl, ale tak to nevadí, alespoň si scénarista mohl pořádně vyšperkovat příběh - tajně sem teda doufal v nějakou kulišárnu na konci: jakože například Irina v kabince nevědomky vyhoní vlastního syna, nebo že svym masturbačnim umem vyžene z vnukova penisu zákeřnou nemoc a on se uzdraví .) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že o filmu typu Vlhká místa se divák dozví, aniž by se jakkoli snažil. Na rozdíl od toho Irina Palm už nám věkem poněkud zapadla a na takové ČT 2 bych si o ní ani neopřela kolo. Leč film je to veskrze zábavný a já nevidím důvod, proč ho nedoporučit celé rodině. Je v tom všechno, láska, odpuštění a nakonec i to rodinné štěstí. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Asi jsem viděla jiný film. Nedokázala jsem povznést nad monotónní hlas hlavní hrdinky a pár logických chyb v příběhu. Ani výpadek v titulcích na disku od FilmX dojmu nepřidal. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Máš jemné ruky?"Zarobíš balík...Jeden z filmov, ktoré dostali na Karlovarskom festivale najväčší aplauz, jeden z tých na ktorý bol problém kúpiť lístok. Jeden z tých, ktorý nepotrebuje zvučné mená, triky ani závratný rozpočet. Jeden z mála, ktorý si vystačí originálnym nápadom (kto by chcel stretnúť mamu v bordeli?) a dobrými hodnovernými dialógmi. Herci, aj keď nie veľmi známy, ale výborní, okrem hlavnej predsaviteľky, sa mi páčil Miky (Manojlovič). Výborne zobrazená bezvýchodisková atmosféra z pohľadu človeka po päťdesiatke, dobrá hudba, smutný príbeh, ktorý odľahčuje pár vtipných scén.Film, ktorý môže byť drámou i komédiou, pre Irininho syna kľudne aj horor, sonda do rôznych spoločenských vrstiev, či love-story. Prirovnať ho možno k Billy Elliotovi, či Little Miss Sunshine, ktoré som náhodou zhliadol po sebe. Vždy mám bližšie ku komornejšie ladeným snímkom, takže by som si prial aby vznikalo viac takýchto filmov. Film 90%. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Námět sám o sobě mi připadal trochu nanicovatý. Dobrý tak akorát k naplnění dávno známých schémat. Stačí se podívat na filmografii Mikiho Manojloviće a v roce 2007 ho objevíme ve dvou nápadně podobných úlohách (ta druhá v Golubovićově filmu Klopka). "Babička v bordelu" mi zní trochu trapně a rádoby atraktivně. Nicméně třeba právě Manojlovićova účast mě ujišťovala, že úplná katastrofa to nebude. A hle, ono je to přímo dokonalé! Je to tak civilní a decentní a zároveň tak pubertálně obscénní, že prostě nechápu, jak toho tvůrci mohli docílit. Tragika a komika se vůbec netluče, nevidím jediný zádrhel. Stoprocentní spokojenost. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Příjemný ryze evropský film. Právě ona neamerickost mu dodává na osobitosti. Jen snad ten happy end mohl být méně jednoznačný, nebo aspoň komplikovanější. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Co všechno je člověk ze zoufalství ochoten udělat pro druhé. To a ještě mnohem více se dozvíte, pokud si seženete toto vynikající komediální drama o babičce, která hladila a pohrávala si s mužskými pyji, aby sehnala peníze na léčbu svého vnoučka. A byla v tom fakt dobrá. Tak dobrá, až z toho dostala penisový loket. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Vkusně a civilně natočené psychologické drama o zralé ženě, která je ochotna pro život vnoučka obětovat svůj žebříček morálních hodnot. Film si krásně plyne, až dostane facku v podobě stupidního a hlavně naprosto zbytečného happy endu. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Vcelku příjemné překvapení. Přiznávám, do tohoto snímku jsem se " musel nutit " očekávajíce trošku něco jiného než se mi ( naštěstí ) následně dostalo. Přesvědčivý snímek, bez nijakých klišé ( ke kterým to přímo svádělo ). Pomalu plynoucí ( upozaděná ) režie dává dostatek prostoru vyniknout hercům a Ti to režisérovi S. Garbarskimu vrací i s úroky. Vynikající civilní herecké výkony tu předvádí jak hlavní představitelka Marianne Faithfull jako Maggie, ( vlastně pardon Irina Palm), tak i Miki Manojlovic coby majitel erotického klubu. Irina Palm je snímek ( nejen ) o tom, co vše jsme schopni udělat ( obětovat ) pro záchranu svých blízkých. 75% p.s. pojem tenisový loket dobře znám ( bohužel ) . Pocítil jsem to " na vlastní kůži ". Nic příjemného to rozhodně není! Ovšem Penisový loket mi byl až do včerejšího večera utajen. Těžko říci, co je horší ( bolet to bude asi stejně ), nicméně ten mi opravdu nehrozí :o) Ikdyž, jak říká Jaroslav Dušek: honil si ho každý a kdo říká, že ne....honí si ho dodnes :o) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Chvíľu mi trvalo, kým mi došlo, že hlavnou témou Iriny Palm je pokrytectvo. Ďalej určite aj pohľad na modernú spoločnosť ako od Kena Loacha, ale Irina nie je určite kópiou žiadnej z jeho snímok ani štýlu. Nejde ani o klasickú sociálnu drámu, nie sú prvoplánovo využívané ani ponúkajúce sa vtipné okamžiky, napriek tomu je film sociálne kritický a občas vtipný. Marriane Faithfull nemusí svojim tichým temperamentom každému sadnúť, občas si musíme počkať, kým zo seba vôbec niečo vydá, na nejaké emocionálne výlevy zabudnite. Ale, opakujem sa, napriek tomu to funguje. Potešil aj otvorený koniec, až by sa chcelo povedať, že by pokračovanie nebolo od veci, ale možno by aj kvôli doslovnosti bolo... 70% ()

Reklama

Reklama