Reklama

Reklama

Věčný bojovník

  • Česko Nefritový válečník (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Epický milostný příběh o boji mezi dobrem a zlem, ve kterém ve starověké Číně bojuje neštastně zamilovaný šermíř Kaj (Tommi Eronen) o šanci žít se svou vyvolenou dívkou Ronjou (Krista Kosonen). To se mu splní, ale v úplně jiné době a na hodně vzdáleném místě: v dnešním Finsku. Minulost se prolíná s přítomností a pomalu odhaluje Kajovi jeho pravý původ, mimořádné schopnosti a osud. Film dovedně spojuje finský národní epos Kalevala s čínskou mytologií a je poctou žánru kung-fu. Vizuálně působivý film byl dotvořen za použití speciálních efektů, jaké se v tvorbě finských umělců dosud neobjevily, včetně propracovaných bojových scén. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Jadesoturi má svoje chybky a jsem si jich vědoma. Jsou ale povětšinou spíš kosmetického rázu a já se rozhodla je prostě ignorovat. Kalevala a stará Čína si přes Altaj podávají ruce v rámci kvalitního, mnohovrstevnatého příběhu, jehož jednotlivé aspekty, tóny a odstínky dokonale ladí - Annila je navíc čaroděj, pokud jde o to, vytvořit atmosféru, která vám zaleze i pod nehty... No a pak je tu ten nádherný soundtrack. ()

sonnak 

všechny recenze uživatele

Naprosto nepopsatelná, pomalá atmosféra (i na asijský film!), ovšem kdo čeká prostý příběh a spoustu bojových scén, nedočká se ani jednoho. Já to čekal taky, ale jsem neuvěřitelně příjemně překvapen - a to jsem příběh pochopil tak z půlky. Nejednou jsem si vzpomněl na Fontánu. Stejně jako ona je i tohle jeden z filmů, které působí uvnitř, i když je vlastně úplně nechápete. Těším se na druhou projekci, v tomhle případě nevyhnutelnou. E: Druhý pokus dopadl minimálně stejně dobře, pochopil jsem už mnohem více věcí, ale do skládačky pořád kousky chybí. Další pokus bude, přestože film plyne jako postřelený šnek, ta atmosféra ve mně zůstává i po skončení, což se mi často nestává, a čehož si na filmu neuvěřitelně cením. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarená fantasy dráma. Má skvelý príbeh o fínskom kováčovi, ktorý je zamilovaný do svojej priateľky, ale ona ho ide opustiť, pričom následne zisťuje, že mu nie je súdené, aby jeho láska bola naplnená, pretože bol prekliaty ešte v minulom živote, v časoch, keď bol dávnej Číne. Spracovanie sa mi páči, ale nie je až tak vynikajúce, ako by mohlo. Určite musím pochváliť túto veľmi zaujímavú a originálnu kombináciu čínskej a fínskej mytológie, pričom sa to aj vydarilo a tak spolu dokážu prirodzene fungovať, dej je väčšinu času nadmieru zaujímavý a s množstvom skvelých prvkov, hlavne dejová línia odohrávajúca sa v Číne je perfektná, súčasnosť vo Fínsku čiastočne zaostáva, lenže práve tá má omnoho viac priestoru, čo je škoda a je tu aj viacero záporov, niektoré scény mi vôbec nesadli, hlavne konfrontácie medzi kováčom a jeho protivníkom v súčasnosti, iné zase pôsobia pomerne zbytočne a potenciál viacerých prvkov nebol moc využitý, hlavne vzťah dvojice v súčasnosti nemá potrebný náboj a tak som im ani nemal až taký dôvod fandiť, na rozdiel od minulosti. Akcie tu moc nie je, ale mám z nej dobré pocity. Tvoria ju súboje jeden na jedného v kung-fu štýle z historických filmov, takže sú doplnené o čiastočné vylepšenia, tie zo súčasného Fínska ma moc nezaujali, hlavne kvôli protivníkovi hlavného hrdiny, ktorého chvaty pôsobia úplne umelo a navyše má oblek, čo sa k tomu vôbec nehodí, ale dajú sa pozerať. Ale samostatnou kapitolou sú súboje v dávnej Číne, o nič výraznejšie v nich nejde, sú to skôr len také tréningové súboje na spoznávanie protivníka, ale sú mimoriadne pôsobivé a skvelo natočené, obe scény, v ktorých sa v akcii stretne hlavná dvojica sú perfektné a ani v čínskych filmoch sa ich v poslených rokoch lepších moc nenájde. Herecké obsadenie je na tom dobre, až prekvapivo dobrý Tommi Eronen v hlavnej úlohe, ktorý mi tu sadol, skvelá Zhang Jing Chu, ale aj zvyšné postavy sú celkom slušné. Réžia a technická stránka sú perfektné, film má zaujímavú atmosféru, skvelý vizuál, tu nemám čo vytknúť. Večný bojovník má v sebe obrovský potenciál, vždy pri ňom cítim, že po úpravách to mohol byť jeden z najlepších filmov, s akým som sa kedy stretol, ale nanešťastie sa tak nestalo a nemôžem dať ani plné hodnotenie, ten scenár by rozhodne potreboval zmeniť, ale napriek tomu som veľmi spokojný. Film určite stojí za pozornosť. 82% ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Značně nevyvážený, místy maličko násilně poskládaný příběh o propojení dvou dávných legend. Leč nelze mu upřít značnou dávku originality, pár HODNĚ povedených pasáží a za všech okolností - a v každém ČASE - sympatického hlavního hrdinu. A to jsou docela silné argumenty, kterými se ráda nechám ovlivnit. Tak trochu vydřené, ale přece jen 3*. ()

KatanaCZ 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda a zase nuda! Nudné spojení dvou naprosto nudných prolínajících se příběhů, které vyústí v nudný konec. Nenašel jsem žádnou pointu, ponaučení, zábavu, smysl....prostě nic. 110 minut žvástů beze smyslu. Jediným pozitivem je pěkná kamera. A netuším proč je film uveden také jako akční....Pat a Mat je akčnější! ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Film získal ve Finsku v roce 2007 dvě ceny Jussi: za nejlepší kostýmy (Anna Vilppernen) a za nejlepší hudbu (Kimmo Pohjonen, Samuli Kosminen). (Milena79)

Reklama

Reklama