Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (3 248)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Najsilnejšia záverečná katarzia v dejinách kinematografie. Vždy s otvorenými ústami, slzami v očiach a mierne priblblým úsmevom na tvári sledujem túto filmárčinu v najdokonalejšej podobe, do ktorej je zároveň vložených toľko úprimných emócií, že to snáď ani nie je možné. Myslím, že Darabont sám dodnes nedokáže pochopiť, aké geniálne filmové dielo sa mu podarilo natočiť. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Skvelý filmík. Čo dodať, keď všetko je už dávno napísané. Výborné hranie na city počas filmu sa postupne, jemne dostáva všetko pod kožu. Skvelý scenár, ani neviete, ako ľahko si vás podmaní. Keď k tomu pridáme hereckú extázu, filmu jednoznačne právom patrí číslo jedna/dva v hodnotení ČSFD, i keď na mojich osobných top miestach sú iné filmy. 100%. ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konečně dala na doporučení svého přítele a podívala se na Shawshank a musím říct, že se tak trochu stydím za to, že jsem s k němu dostala až v roce 2012. Umístění v žebříčku mě nechávalo chladnou, ale kupodivu musím říct, že je Shawshank tak opěvovaný zaslouženě. Je to přesně druh filmu, po kterém vám zbyde dobrý pocit a poťouchlý úsměv na tváři.Přestože hlavní zápletku aby člověk pohledal, je to nesmírně vtipný a zároveň dojemný příběho naději, o svobodě a přátelství především. Herecký koncert Morgana Freemana a možná i Tima Robbinse, kterému jsem nejprve musela přijít na chut. Vězeňské snímky mě baví a tenhle je pravděpodobně tím nejlepším. Nemám prostě vůbec co vytknout, takže plný počet. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V podstatě nenápadný film, který v době svého uvedení měl podprůměrnou návštěvnost a před kasovním neúspěchem ho zachránila až oskarová nominace. Pro mě jeden z nejlepších filmů vůbec a jednoznačně nejlepší zpracování literární předlohy Stephena Kinga. Výborné herecké výkony a obsazení, skvěle vybudovaná atmosféra a gradace děje. Vedle herců dotváří působivý zážitek i samo prostředí věznice, kdy vhodnou lokalitu musel filmový štáb opravdu dlouho hledat. Krásný příběh o lidské naději a jednom zatraceně silném charakteru. Nemám prakticky co vytknout, takže celkový dojem činí 100 %. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Můžete mi říkat, že Frank Darabont je režisér Zelené míle (skvělý film) a nebo Majesticu, ale pro mě bude nesmrtelný jediným dílem a to Vykoupením z věznice Shawshank. V podstatě dokonalé dílo, které svou formou, jednoduchostí a emocemi strčí do kapsy i mnohem hlubší snímky. Darabont předvedl, jak jednoduše a příjemně lze navodit sympatie pro kohokoliv a kdekoliv". Tim Robbins a Morgan Freeman předvádějí slastné herectví, které pohladí diváka a dokazuje jejich obrovské schopnosti hrát kohokoliv v jakékoliv situaci a okamžiku života. Celý film je natolik sympatický a poutavý, že kdykoliv k němu přijdete, zůstanete u něj a nebudete chtít odejít, ani na krok. Neznám příjemnější a milejší film, který dokáže pohladit po lidském srdci a vyvolat tak příjemné emoce. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (164)

  • Věznice Shawshank byla inspirována opravdovou věznicí Thomaston, která byla zavřena v roce 2004. (sfugity)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. září 1994 na Toronto IFF (Kanada). (Varan)
  • Film sa netočil veľmi dlho. Prvá klapka padla 16.6.1993, posledná 10.9.1993. (maestrotatum)

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama