Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (3 248)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Přestože tenhle žánr jaksi nespadá do mého resortu, musím říct, že Shawshank mě nadchnul. Krásný, netuctový příběh, který je vyprávěn zvolna, dlouho a zatraceně dobře. Ani jedno hluché místo, ani jedna chyba v obsazení, nadto se docela povedl i český dabing. Vše korunuje ta nejoslnivější pointa, jakou si zbědovaný divák, uvyklý stále stejným schématům, může přát. 90 % ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Strach dělá z lidí vězně, naděje osvobozuje. Andy Dufresne byl obžalován za dvojnásobnou vraždu na doživotí ve věznici Shawshank, avšak tím jeho cesta teprve začala. Jeho 19 let mi Frank Darabont odvyprávěl s takovou suveréností, až jsem měl někdy pocit, jako bych si ty roky odseděl taky. Obrazek je jako tisíc slov, a tak škoda každé věty, která bude navíc, to si raději nechte povyprávět od chlapíka, co sežene vážně všechno, jak to tehdá v Shawshanku bylo... ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě opravdu dostalo. Vidím to jako dnes, když jsem závěrečných 20 minut koukal s otevřenou pusou a jenom zašnul, jak to Andy skvěle provedl. Tim Robbins a Morgan Freeman byla naprosto skvělá volba. Jeden z nejlepších a nejkrásnějších filmů z vězeňského prostředí. Jenom škoda, že film neproměnil alespoň jednu ze svých sedmy nominací na Oscara, ale přece jenom měl hodně silného konkurenta Foresta Gumpa... Na závěr snad jenom dotat, že jasných pět hvězdiček a po právu podle hodnocení nejlepší film na csfd. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Frank Dorobont prostě tyhle dramata umí, hned po vykoupení z věznice Shawshank to dokázal zopakovat i u zelené míle, ale přece jenom tuhle vynikající podívanou nedokázal překonat. Tim Robbins zde ve své životní roli předvádí i životní výkon a ostatní známý i neznámý herci mu zdatně sekundujou, hlavně bych ještě chtěl vyzdvihnout Morgana Freemana a Boba Guntona, ti byli ještě o kousíček lepší než ostatní. Příběh je jedním slovem dokonalý, na něm se snad ani nedá najít chybička a stejnětak i hudba a scénář nemá chybu. Vykoupení z věznice Shawshank je pro mě jedním z úplně nejlepších filmů. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Film, který se v době uvedení ani nezaplatil. Film, jehož název nejde pořádně přečíst natož zapamatovat. Film, který si možná o to víc postupně nalézal a nalézá oblibu u nejširšího diváckého publika. A určitě právem. Svou atmosférou mě vtáhl tak dokonale, až se potvrdilo známé: "Nejlepší film je takový, při jehož sledování si jeho kvality neuvědomujete." I když znám spoustu zajímavějších filmů, ani s odstupem nemusím na svém hodnocení nic měnit. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (164)

  • Ve scéně, kdy chce Brooks (James Whitmore) podříznout Heywooda (William Sadler), je v jednom záběru na Heywoodově krku skvrna od krve. V následujícím záběru je tato skvrna mnohem menší. (orkadimenza)
  • Když je Andy Dufresne (Tim Robbins) v jedné ze scén v bance a mluví s ředitelem, má naproti sobě dvě pera. Ty jsou v jednom okamžiku z jeho strany směřovány doprava, ale po zbytek scény je každé pero směřováno na jinou stranu. (Worry77)
  • Niektorí kritici videli vo filme veľa alegórií, napríklad viaceré výroky Andyho Dufresna (Tim Robbins) vystihujú posledný deň Ježiša Krista. Frank Darabont dementoval všetky takéto tvrdenia, aj keď ho potešilo, že toľko ľudí rozoberalo jeho film. (WalterIK7)

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama