Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (165)

  • Morgan Freeman (Red) při své návštěvě MFF Karlovy Vary vzpomínal, proč podle jeho názoru film původně nebyl příliš úspěšný: "Měli jsme pocit, že jsme dost pokazili jeho propagaci. Taky si myslím, že byla chyba nazvat to Vykoupení z věznice Shawshank. Původní název a název příběhu Stephena Kinga, podle kterého jsme to natočili, byl Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank. Ritu Hayworth si samozřejmě lidi pamatují, takže měla být i v názvu. To by pak lidi jeden druhému říkali: 'Víděl jsem takovej skvělej film. Jmenovalo se to Rita Hayworth a něco.' Místo toho ale říkali: 'Teď jsem viděl takovej skvělej filmu. Jmenovalo se to nějak... šinkšonk, šamšon, šašek nebo tak nějak.'" (NIRO)
  • Andy Dufresne (Tim Robbins) byl do věznice v Shawshanku zaevidován jako vězeň číslo 81433-SHNK. (vyfuk)
  • V české verzi dabingu se jméno Andy Dufresne (Tim Robbins) vyslovuje tak, jak se čte. V původní anglické verzi má však jméno francouzskou výslovnost. (vyfuk)
  • Na začátku filmu v Andyho (Tim Robbins) autě hraje píseň „If I Didn't Care“ od The Ink Spots. (SONY_)
  • Ve filmu se coby platidlo používají cigarety značky Pall Mall, Lucky Strikes nebo Chesterfield. Přičemž krabička cigaret v 50. letech 20. století stála kolem 25 centů. (NiaWolf)
  • Z filmu byla vystřižena scéna s Redem (Morgan Freeman). Ten měl totiž po svém propuštění chytit v obchodě záchvat paniky a uklidnit se teprve až v koupelně, která mu svými úzkými zdmi připomněla vězeňskou celu. (tyzmrde)
  • Šek, který dostal Stephen King za práva k filmu, si nikdy nenechal proplatit. Namísto toho rok poté, co měl Shawshank premiéru a dočkal se nadšených ohlasů, ho nechal King zarámovat a poslal jej jako dárek Darabontovi s poznámkou „Pro případ, že bys někdy potřeboval peníze na kauci. S láskou, Steve“. (Duoscop)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. září 1994 na Toronto IFF (Kanada). (Varan)
  • Ve filmu jsou pouze dvě ženy, které promluví. První je zákaznice obchodu s potravinami, která si stěžuje na Brookse (James Whitmore) a ta druhá je zaměstnankyně banky, do které šel Andy (Tim Robbins) po útěku. (ČSFD)
  • Skutečný vězeň Frank Freshwaters, přezdíván „The Shawshank Fugitive“, byl v roce 2015 po 56 letech dopaden, ovšem o rok později byl s pětiletou podmínkou propuštěn na svobodu. Přezdívku získal, protože utekl z věznice Ohio State Reformatory v Mansfieldu, ve které byl natáčen film Vykoupení z věznice Shawshank. Devětasedmdesátiletý muž, který utekl z vězení v roce 1959, unikal 56 let dvacetiletému trestu, ze kterého si odseděl pouhé dva roky. Podle právníka vedl Freshwaters po svém útěku z vězení spořádaný život. Nikdy prý nezapomněl na automobilovou nehodu z roku 1957, při které zabil čtyřiadvacetiletého chodce Eugenea Flynta, a která ho posléze dostala do vězení. (Hawaj)
  • Pří prohlídce cel cituje Andy (Tim Robbins) z Bible pasáž z Marka, 13. kapitoly, verš 35: „Bděte tedy, neboť nevíte, kdy Pán domu přijde..." Ředitel věznice mu odpovídá veršem z Jana 8.  kapitoly, verš 12.: „Já jsem světlo světa. Kdo mne následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života." (Kuny27)
  • Když se Andy Dufresne (Tim Robbins) ptá Reda (Morgan Freeman), proč je tady, Red mu odpoví, že je z celého Shawshanku jediný vinný. Důvod se dozvíme pouze z knižní předlohy, kdy Red uzavřel velkou pojistku pro svojí ženu a pak si pohrál s brzdami jejich Chevroletu. Vše šlo podle plánu, ale bohužel nepočítal s tím, že manželka vezme do města Castle Hill i sousedku s jejím synem. Za tento čin dostal 3 doživotní tresty. (Charpy)
  • Red (Morgan Freeman) říká, že nemá tušení, o čem operní pěvkyně v gramofonu zpívají. Ve skutečnosti zpívají o dopise, kterým zvou manžela jedné z nich na tajnou schůzku s tou druhou, aby odhalily jeho nevěru. (GreatestFan)
  • Maďarský název filmu je Remény Rabjai, což znamená v překladu "Vězni naděje". Italský název filmu je Le ali della Libertà, což znamená "Křídla svobody". Norský název filmu je Frihetens Regn, což lze přeložit jako "Déšť svobody". Španělský název filmu je Cadena Perpetua, tedy "Doživotní vězení". V Mexiku je snímek nazýván Sueños de Fuga, což znamená "Sny po útěku". (GreatestFan)
  • Budova věznice Shawshank, polepšovna v Ohio State, dnes slouží jako muzeum. (GreatestFan)
  • V roce 2007 utekli z vězení v Union County dva trestanci, kteří použili podobnou techniku jako ve filmu. Jejich částečně úspěšný útěk dovedl jednoho strážného k sebevraždě. (GreatestFan)
  • Závěrečná scéna byla ve skutečnosti natočena na Panenských ostrovech v Karibiku, avšak ve filmu se má odehrávat na pobřeží Tichého oceánu. (GreatestFan)
  • Britské rádio Capital FM umístilo snímek na první příčku v anketě filmů, které musíte vidět, než zemřete. (GreatestFan)

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama