Reklama

Reklama

Ye ban ge sheng

Čína, 1937, 113 min

Režie:

Weibang Ma-Xu

Scénář:

Gaston Leroux (divadelní hra)

Obsahy(1)

Druhý zvukový film čínského režiséra Ma-Xu Weibanga natočený podle románu Gastona Lerouxe Fantom opery. Do starého polorozpadlého divadla dorazí kočující divadelní společnost. Z příběhu se dozvídá, že zde měl před deseti lety zemřít slavný operní pěvec Song Danping. Ten se ale vzápětí objeví živý na scéně a vypráví svůj smutný životní příběh. Film se přesně nedrží knihy, podle které je natočen a oproti známým západním zpracováním obsahuje mnohé odlišnosti. (ČSFD)

(více)

Recenze (9)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Sledovala jsem film s nějakými nemožně přeloženými anglickými titulky, takže jsem z toho měla ještě více dada požitek, než se kdy tvůrcům mohlo zdát. Asi nejpřesnější dojem byl, že sleduji flashback ve flashbacku flashbacku člověka snícího ve snu někoho jiného. Snímek je silně poznamenán érou němého filmu a předpokládám, že i divadlem. Ovšem kvůli tomu, že trvá téměř dvě hodiny, se všechny působivé momenty stačily rozpliznout do spousty nezáživných scén. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Příjemná variace na Fantoma opery, která je chvílemi opravdu strašidelná. Po stránce formální je ovšem znát pomalý přechod Číny na zvukový film, díky kterému se ne všichni herci ztotožňují s odlišným pojetím herectví a stejně tak režisér se až příliš drží tradičních metod, díky čemuž film zaostává zhruba o 10 let za evropskou a americkou produkcí. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Bylo by to lepší, kdyby to netrvalo téměř 2 hodiny. Myslím že atmosféru to mělo, příběh taky ale prostě ta délka filmu silně ublížila. Chtěl jsem dát lepší hodnocení ale musím dát jen 3*. Jinak všechno je ok. Konec je silně roztahaný. Příběh jsem měl docela problém sledovat protože je tu tolik vyprávění že se člověk jednoduše ztratí. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek je pro současného diváka moc dlouhý na to, aby se dal snadno zvládnout a užít. Problém je i v tom, že je vyprávění možná zbytečně komplikované, ač to dává filmu rozhodně kouzlo. Jako variace na "Fantoma opery" je to rozhodně zajímavé a ukazuje se, jak Asiaté dokáží pojmout známou látku po svém a výsledek, který z toho vznikne, je naprosto originální. V tomhle případě to platí. Jen ta hororová atmosféra tu prostě místy hodně chybí. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Film je extrémně dlouhý, téměř plné dvě hodiny je zbytečně mnoho, a to se také nutně na hodnocení odráží. Prostříhat to na tehdejší tradiční délku hororových béček (něco málo přes hodinku), mohlo jít o skvost, protože některé scény - především ty dějové v závěru - jsou špičkové, navíc podmalované dokonalou klasickou hudbou. Maska fantoma se také docela povedla, vlasatá kreatura je řádně znetvořená a dost odpudivá. Někdo už to tu zmínil, ale zajímavé je, že velká část filmu skutečně působí jako záběry z němého filmu, herectví je teatrálnější a příliš stylizované. Nevím, zda to byl záměr, anebo režijní a hlavně herecká nemohoucnost; obávám se, že spíše to druhé. "Komplikovanost" vyprávění vůbec není na škodu a alespoň udržuje divákovu pozornost po dvou dlouhých hodinách, ovšem v příběhu je vloženo předlouhé a nezábavné množství ubíjejících epizod a zbytečných dialogů, které film těžce srážejí dolů. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama