Reklama

Reklama

Obsahy(1)

30. května 1993 byl odvysílán první pořad jednoho z nejrozsáhlejších publicistických cyklů České televize TA NAŠE POVAHA ČESKÁ. Odstartovala tak dlouhá série dokumentárních pořadů ostravského studia, jejímiž duchovními autory byli režisér Jaroslav Večeřa a dramaturg Karel Bělohlavý. Střídavě se na obou programech ČT až dodnes odvysílaly přes čtyři stovky snímků, pod nimiž je dnes podepsána řada dalších scenáristů a režisérů.

O úspěchu cyklu, který v květnu 2008 oslaví patnácté výročí prvního vysílání, svědčí i mnoho ocenění – Pierot 94 a 98, výroční ceny Fitesu v letech 96 a 97 a zejména pak Trilobit, udělený J. Večeřovi, K. Bělohlavému a kameramanovi Z. Úlehlovi v roce 1998.

Často hovoříme o mentalitě českého člověka a s chutí odkazujeme na tradované mýty o naší bodré národní povaze, o našich šikovných rukou, humoru, muzikantství a tak dále. Je tomu ale opravdu tak? Co když někdo starým pověstem českým o naší národní nátuře postaví do cesty kritický objektiv kamery? Když před patnácti lety začalo Televizní studio Ostrava uvádět pořad Ta naše povaha česká, málokdo (možná ani jeho tvůrci ne) očekával, že starou dobrou povahu českou tolikrát nachytá na hruškách. Na druhé straně obliba tohoto vysílání dokazuje, že jsme přece jen ochotni přijmout kritiku sebe sama a polemizovat s typickými projevy své malosti. Stačí pročíst si témata, jaká se za patnáct let existence pořadu, který je nejdéle vysílaným publicistickým cyklem České televize, objevila na obrazovce, a pochopíme, o čem je tu řeč. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Nelze než souhlasit s ostatními komentáři, že jde o dobře (a většinou i velmi vtipně) nastavené zrcadlo. Na druhé straně bych rád věděl, zda i jinde je k vidění seriál, který si za cíl klade především zkoumat negativa "povahy" vlastního národa. Existuje nějaká Ta naše povaha Německá, Polská, Francouzská, Ruská? Pochybuji. Ono tohle ustavičné sebemrskačství a sypání si popela na hlavu asi zrovna patří k základním rysům češství (nebo spíš čecháčkovství). Autoři by proto udělali dobře, kdyby si někdy za cíl svého snažení vzali sami sebe... ()

e-pilot 

všechny recenze uživatele

Koukám na tento kriticko-humorně-poučný dokumentární seriál prakticky od roku 1993, dost nepravidelně, spíš nahodile, ale pokaždé se nestačím divit, co jsou někteří lidi zač. Škoda, že se tvůrci soutředí jen a jen na to špatné či negativní. Vždyť Češi patří k národům, které přispívají na dobročinnost v poměru ke svým příjmům snad nejvíc na světě, třídí odpady nejvíc ze všech zemí Evropy atd. Jo jo, tepání veřejně obecných nešvarů je sice fajn, zvlášť, když se to netýká nás osobně, přesto však pochvala tu a tam taky potěší. A nemusí jít vždycky jen o hrdost na přeplacené fotbalisty nebo hokejisty jednou za rok, když se jim poštěstí neprohrát s nějakým dobrým týmem. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Já bych prosil speciálního Českého lva v kategorii "Nejlepší casting" pro člověka, který má na povel tento pořad. Tak třeba teď jsem viděl díl s katolickou striptérkou, která má v ložnici kanály, ve kterých vidí ufo, svého pejsánečka roztomiloučkého obléká do riflových gaťek s růžovoučkým svetýrkem, a cáká na něj kokosový parfémek. Přesně nevím, jestli byl ten díl věnovaný jí, ufonům nebo čoklům, ale vím to, že jakmile poleví třeskuté mrazy, vyrazím na stopa a od té naší povahy české odfrčím co nejdál! :-D ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Dílu o nahotě by ale zřejmě více slušel vysílací čas po 22h. Je zvláštní slyšet a vidět, jak těm všem lidem přijde nahota přirozená, a tvůrci na ně přitom ve stižně důsledně lepí černé čtverečky, aby nebylo vidět o milimetr navíc. Působí to pak jak vysílání z kriminální ústředny a paradoxně poněkud nedůstojně. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Díl - Mor korupce. ___ Ať žije liberální demokracie, v podmínkách které devalvovaly nejen informace, ale hlavně etické a morální normy. Ve společnosti, kde největší ctností je podnikavost a dosažení úspěchu v konečném důsledku v podobě bohatství a slávy, ostatní ctnosti nevyjádřené viditelným ziskem ztrácejí na přitažlivosti a hodnotě. Ve světle tohoto boje o teplé místo pod sluncem občané českého státu užasle pozorují soustředění moci a přerozdělení veřejných peněz do kapes těch nejpodnikavějších, kteří všem ostatním zřejmě mají sloužit jako ten nejsprávnější morální vzor. Citát z článku "Horší než al-Kájda" v časopise Reflex: "...všechna politická moc i nadále zůstává v ruce zhruba tří a půl tisíce lidí, tedy tří setin společnosti, kteří si ji tu rozdělili od Aše až po Břeclav. Zhruba tolik osob je totiž podle odhadu opravdu aktivních v rybníku šedesáti dvou tisíc duší, které tvoří celý náš současný parlamentní systém demokratických politických stran ... Právě tito lidé dnes na svých schůzích o síle pár desítek osob nastolují politickou agendu, vybírají kandidáty do nejvyšších mocenských pater, kde se určuje, na které projekty potečou miliardy ze státního rozpočtu, jaké budou daně, kdo bude ve vedení krajů či kontrolních institucí. Tak velká moc soustředěná do tak málo rukou tu přitom podle historiků nebyla ani v době vlády císaře Františka Josefa, kdy se tu stranictví teprve rodilo." (celý článek - viz http://www.kauza3.cz/Zaujalo-nas/respekt-horsi-nez-al-kaida-novi-stranici-jsou-vetsi-nebezpeci-nez-solarni-panely-a-teroriste.html ). Tím pádem místo demokracie tu máme kastovnictví a následně plutokracii - zcela podle desetiminutového dokumentu "Proč je demokracie špatnou formou vlády?" (viz třeba zde: http://dokumentarni.tv/diskuzni-forum/globalizace/88-pro-je-demokracie-patnou-formou-vlady ). Centrální korupce je tedy tím větší a lačnější, čím je větší demokracie, protože politici vědí, že se neudrží u koryta moc dlouho, kdežto lokální korupce je tím větší a rozšířenější, čím je větší totalita, protože občané vědí, že vůdci z koryta ani nevylezou. Demokratičtí politici však jsou zcela klidní - občané a média můžou sice vyjadřovat svůj omezený svobodný názor, ale vše nakonec skončí jen vykecáváním do ztracena a "tresty" v podobě zlatých padáků nebo nových resortů rychle zahalí i ten největší flek na svědomí veřejného činitele. Co vlastně chtěl tento dokument vyřešit za 25 minut? ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • 30. května 1993 byl odvysílán první díl. (ČSFD)
  • Pořad je nejdéle vysílaným publicistickým cyklem České televize. (ČSFD)

Reklama

Reklama