Reklama

Reklama

Děti Arbata

(seriál)
  • Rusko Дети Арбата

Recenze (3)

JanaPK 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál dlouho nedostanete z hlavy. Nejhorší doba v historii SSSR, rozsáhlé čistky i ve vlastních řadách, vězení a smrt často pod úplně banální záminkou. Studie o tom, co režim a doba udělá s kamarády ze školy, z jednoho dvora uprostřed Moskvy. Skvělé výkony Chamatové, Cyganova, Simonovové, Iriny Leonové a dalších. I ten Šarok v podání Daniila Strachova byl nakonec spíš k politování, i když to byl pěkný prevít. Žít v té době muselo být opravdu hrozné, i jen koukat se na to všechno v seriálu byl silný zážitek. Jsem ráda, že jsem ho mohla shlédnout (i díky tomu, že kdysi byla ve škole ruština povinná). ()

irmari 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál mě naprosto uhranul v dobrém slova smyslu; stalinismus v Rusku aneb co dělala šílená doba s normálními lidmi; jak partu mladých nadšených idealistů semlela doba; pro mě silné po všech stránkách, hlavně herecké výkony party hlavních protagonistů - naprosto úžasná Chulpan Chamatova, v téhle roli je pro mě nezapomenutelná; později jsem přečetla předlohu a musím říct, že v tomto případě je filmová verze lepší než originál; škoda, že něco takového nekoupí naše televize namísto trapných amerických seriálů, věčná škoda! ()

Reklama

Mrijnyk 

všechny recenze uživatele

Opravdu vřele všem tento seriál doporučuju. Knižní předlohu jsem (zatím) nečetl, nemůžu proto srovnávat, ale o to příjemněji mě seriál překvapil a jsem moc rád, že se podobná díla v Rusku filmují. Celkem patnáct sérií vypráví o mladé generaci dospívající v hrůzných 30. letech, kdy Stalinův teror dosahoval svého vrcholu (léta 1934-1943, tedy doba tzv. Velké čistky a moskevských procesů, pokračující kolektivizace, ježovštiny, Velké vlastenecké války, hladomorů apod.). Seriál není nějaká rozsáhlá dokumentární historická freska (i když historicky je rozhodně zajímavý, nepochybně i pro českého diváka!), pozornost je zaměřena hlavně na „obyčejné lidi" a jejich mnohdy vážně těžké životní osudy. Fiktivní postavy se střídají se skutečnými (Stalin, Ježov, Berija...), můžeme zhlédnout scény z kremelských kanceláří, sibiřského venkova, plného politických vyhnanců, a přičichneme k atmosféře moskevských komunálek. Vynikající jsou hlavně herecké výkony všech protagonistů, které jsou velmi civilní a autentické, s postavami jsem se opravdu velmi rychle sžil. Atmosféra postupem času graduje, stává se díl od dílu temnější, závažnější a „hutnější". Obecně to pro mě byl jeden z nejkvalitnějších ruských seriálů, které jsem měl možnost vidět, docela se při dnešním pohledu na ruskou televizi divím, že něco takového mohlo v roce 2004 běžet na federálním kanálu... Myslím, že zrovna u takových kusů, jako je tento, by české kanály neprohloupily, kdyby seriál zakoupily. Poučné, napínavé, strhující a velmi dobře zahrané. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama