Reklama

Reklama

Xiao cheng zhi chun

Trailer

Obsahy(1)

Lyrický príbeh intenzívneho psychologického súperenia dvoch priateľov o lásku jednej ženy... (matriosa)

Videa (1)

Trailer

Recenze (12)

strougy 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavé staré čínské drama pojednávající o nepříliš funkční rodině, která žije ve starém, válkou pobořeném domě kdesi na vesnici. Rodinu tvoří údajně nemocný manžel Liyan, co nemá odvahu žít, jeho nešťastná žena Yuwen, co naopak nemá odvahu umřít, Liyanova mladší sestra, které brzy bude šestnáct let a starý sluha Huang. Život kolem nich proplouvá bez výraznější změny dál, až najednou situaci rozvíří příjezd starého přítele Zhichena, jenž během několika dní způsobí v poklidné domácnosti nebývalý rozruch... Slabší 3*. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zruinovaný dom, láska i teenagerské sľuby lásky. Manželstvo dvoch pomerne mladých ľudí je poznačené niekoľkoročnou tuberkulózou muža. V dôsledku choroby i oddelených postelí. K rozvíjaniu vzťahu neprispieva ani monotónna rutinná starostlivosť manželky o partnera, dom, lieky a mužovu mladšiu sestru. Domáci starý sluha síce pomáha, no fádna rutina a prehlbujúce sa odcudzenie nahlodáva chuť žiť u každého z páru. On sa bezcieľne motá po vojnou poničenom pozemku a záhrade. Ona sa hodiny prechádza pri rozvalinách mestských hradieb. Kvapkou nádeje je mužova mladučká sestra, odmietajúca sa poddať ponurej domácej nálade. Stojaté vody výraznejšie oživí až návšteva mužovho kamoša z mladosti. Ten, po úspešnom absolvovaní lekárskej fakulty a putovaní Čínou, prichádza na miesta svojej mladosti. So smutným údivom zisťuje, že vyvolená z mladosti sa stala ženou jeho najlepšieho kamoša. Príchod lekára nasmeruje melodrámu k vyjaveniu ozajstných citov medzi štvoricou hlavných aktérov. Clivo podmanivú atmosféru filmu podkresľuje absencia sprievodnej hudby i retrospektívnych scén. Posilňuje ju i viacero pohľadov na aktérov, ktorí si v nemom tichu záberov čosi vysvetľujú. Poznámka: V pravidelných anketách často označovaný časťou čínskych kritikov ako najlepší čínsky film vôbec. ()

Reklama

m4xp4yn3 

všechny recenze uživatele

小城之春 jsem si pustil proto, abych měl představu o tom, jak vypadala čínská kinematografie krátce po válce. Z filmu dýchá jakási specifická nálada, pro lepší pochopení jsem si vyhledal okolnosti čínsko-japonské války. I tak se příběh obešel s pěti postavami, jejichž motivace a posuny nálad napříč scénami jsou natolik jemné, že divák zvyklý na dnešní filmový jazyk bude mít pocit že se za celou dobu vlastně nic nestane. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa by bolo nespravodlivé súdiť tento film za prevarenú melodramatickú zápletku, keď je to film za prvé zo 40. rokov a za druhé z Číny. On má totiž takú tú úprimnú vnútornú silu, kedy cítite, že pocity postáv nie sú iba scenáristické klišé, ale že sú skutočne prežívané. Ázijská rodinná dráma sa asi nezaobíde bez konfliktu lásky a povinnosti, tu ma ale záver pomerne prekvapil, pretože všetci si boli svojimi citmi istí a pred sebou ich navzájom odkryli. Názov v sebe obsahuje síce "malé mesto", ale popravde je tu jeden dom, jeden múr a nejaká tá tráva. A 5 ľudí. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

1,5  Povojnová dráma s 5 postavami a jedným polozbúraným domom, kde postavy robia banálne veci, hovoria o banálnych veciach a rozprávačka (hlavná hrdinka) to ešte podrobne všetko opisuje. Herecké prejavy sú úsmevné, dialógy prebiehajú zhruba v nasledovnom duchu: "Išla už malá sestra do školy?" "Nie, mladý pán." "Malá sestra, choď ihneď do školy!" Po chvíli: "Ako sa má malá sestra?" "Išla do školy." Tá celková naivita ma dosť ubíjala, dopozeral som to len so sebazaprením. A to mám takéto komorné drámy inak rád. Pochváliť môžem peknú čiernobielu kameru. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama