Reklama

Reklama

Pátek třináctého 6: Jason žije

  • Česko Pátek třináctého: Jason žije (více)
Trailer

Jako dítě si Tommy Jarvis zkoušel jaké to je, když jiní umírají a tak zabil Jasona Voorhese. Stal se tak postrachem okolí jezera Crystal Lake. Jenže nyní, po nějakém čase si Tommy není vůbec jistý zda je Jason opravdu mrtvý. Jediná možnost jak se ujistit, je vykopat jeho tělo a tak se s přítelem jedné noci vydá na hřbitov. Bohužel pro Tommyho, a především jeho přítele, najdou namísto seschlé mrtvoly Jasona v plné síle, který se jako zázrakem vrátil! (Magic Box)

(více)

Recenze (236)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Už vtipný prolog naznačí, kam se další minuty budou ubírat. Šestý díl sice nikterak nemění koncepci danou jedničkou, ale suverénní zlehčování spousty momentů mu dává konečně punc autorského filmu. Zatímco předchozí filmy trpěly syndromem rutiny, tento se svými osobitými vsuvkami (bondovské titulky, krev na smajlíku, tvář vylisováná do plechu) pozvedává nad standard a po celou dobu přímočaře baví. Jenže i ono úvodní namlsání začne po čase opadat, až příliš se ke slovu začne drát korektnost (žádná nahotinka, uhýbající hledáček kamery v časech mordů) a celé to spadne s otravnou záchranou malých dětí. Je znát, že se psal rok ´86 a jako jedna z prvních vlaštovek hejna nezávadnosti se objevil právě tenhle kousek krvavé série. 3 ½. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Poznáte to, keď sa chce pani X dostať do "Erotickej Guinnesovej knihy rekordov?" za čo najvyšší počet partnerov, vystriedaných za toľko a toľko minút? Tak Jason Voorhees by jej mohol zdatne konkurovať; ibaže on ich zabíja. A to tak rýchlo, že i so štvorkou z matematiky to spriemerujete na jeden mord za cca štyri minúty. To je, myslím, viac ako len solídne slasher skóre. Snáď až príliš. Na pohlaví a veku nezáleží. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

He is back! Po shitové pětce se vrací Jason Voorhees v plné síle, aby dokázal, že zdaleka nepatří do starého železa. S ním samozřejmě jeho nemesis Tomy Jarvis, který se tímto stává možná nejsympatičtější postavou série (pomineme-li Jasona). Odlejčení filmu prospělo, druhá polovina osmdesátých let se v horroru nesla převážně v tomto duchu a vtípky ani neruší ani neničí auru, kterou se podařilo kolem nejlepšího hokejisty světa vybudovat. Prakticky dokonalé pokračování. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Po trochu odvážnější pětce zase hezky zpátky - blíže ke kořenům. Z hrobu vstalý a červy prožraný zombí Voorhees se jde ukojit domů do lesů poblíž kempu Crystal Lake (i když celá oblast už je přejmenovaná na Forest Green), který už je teď zase plný dětí. Vrací se také z předchozích dvou dílů známý Tommy (od posledně se zdá se zázračně sebral do duševního normálu), aby varoval, ale šerif mu prostě nevěří. Uvěří.... Potvrzuji větší osobitost, to samé více humorných chvil. Jason už je definitivně mimo reál, nezničitelně si chodí od jedné oběti ke druhé. A vraždy jsou celkem uspokojivě brutální. Něco mě ale trochu štve. [malý SPOILER] Vytuhne téměř každá postava, ale těch 10+ harantů skončí samozřejmě netknutých... ne že bych toužil vidět dětskou sekanou, ale trochu mě holt štve jak je to zkurveně korektní. No nic. [/SPOILER] Nejsem nijak ohromený, ale díl je to vydařený. 7,5/10. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Osobně mi připadne zbytečné se zabývat každým dílem této série kromě některých vybraných. Tento mezi ně rozhodně patří. Šestka je jednoznačně nejlepší díl série. Má od začátku neuvěřitelný spád, vysoký bodycount, Jason je k nezastavení, navíc přibyl (škoda, že jen v tomto díle) občas nějaký ten humor, výborná kamera, skvělé záběry na Jasona, ze kterého tento díl dělá opravdu ultimátní stroj na vraždění. Šestka převyšuje všechny díly o několik řádů a v oblasti amerických slasherů je to opravdu to lepší, co tehdy vznikalo. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Jason se po malé odmlce vrátil, aby po předchozím podivném úletu vylepšil reputaci své sérii. A že se mu obzvlášť zadařilo svědčí zdejší hodnocení, která dělá ze šesté části nejoblíbenější kapitolu. Bohužel ne pro mě, já mám Jasona radši vážného a bez zbytečných skopičin. Co jí však nelze upřít, tak že ten odlehčující humor jí přinesl svěží vítr do plachet. Pan Voorhees je tu už za nezastavitelnou mašinu na zabíjení: kráčí lesem, kosí jednoho chudáka za druhým a vymýšlí, jak nejefektivněji zamordovat ty další (trojitá dekapitace je nezapomenutelná). Hustá atmosféra prvních dílů je sice nenávratně pryč, dokonce ani nahota už nedostala žádný prostor (!), i přesto je tohle Jasonovo dobrodružství pořád prima. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Plus: spousta (záměrného) humoru, na projekci v rámci podzimního Otrlce podporovaného vtipnými titulky. Minus: žádná nahota! Každopádně i tak jednoznačné oživení série. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Jason žije! Pokolikáté už? A co je to za život, když je vlastně jen oživlá mrtvola? A není to fuk? Žije i Tommy Jarvis, který se po letech jako dospělý vrací ke Crystal Lake skoncovat s Jasonem, jenže ouha... Na šestce je znát snaha znovu rozpumpovat pátkovskou sérii po slabší pětce. Přibylo černého humoru, akce (karavan, krátká honička), vražd v rychlém sledu a film otvírají a uzavírají pamětihodné scény - vykopání Jasona z hrobu a jeho uvěznění v jezeře. Plus nějaký ten popkultuní odkaz (malá Nancy, která má noční můry) a to i na sebe sama (Cunningham Road). Škoda, že vraždy jsou krajně nenápadité (Jason prostě přijde, probodne a odejde) a taky bych se obešel bez těch trapně přehrávajících paintballistů. A Jason, který to nerozdýchal, se vrátil do jezera - s řetězem na krku a šutrem na řetězu... no, však on tam dlouho nevydrží.... ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý horor, ktorý považujem za najlepší diel celej tejto kultovej série. Má celkom dobrý príbeh, v ktorom sa Tommy chce už raz a navždy skutočne presvedčiť, že je Jason mŕtvy a tak mu odkryje hrob, ale čoskoro si uvedomí , že to bola veľká chyba, pretože do Jasonovho tela udrie blesk, ktorý ho oživí a začne sa jeho krvavá cesta späť ku Krištálovému jazeru. Ale Tommy chce svoju chybu odčiniť, no zatiaľ mu nikto neverí a z vrážd je obvinený on sám. Spracovanie sa mi určite páči, film opäť pokračuje v podobnom dynamickom štýle, ako predchádzajúci diel, takže žiadne zoznamovanie sa s postavami, ktoré zaberie polovicu filmu, ale takmer neustála akcia, film si už od začiatku stanoví výborné tempo, ktoré síce v druhej tretine trochu upadne, ale zase to vylepšuje zvyšok filmu. A navyše žáner horor je už definitívne preč a film sa zameral hlavne na akčnejší a zábavnejší štýl. Krvavých scén je tu dosť a som s nimi nadmieru spokojný. Ako som spomínal, tu sa zabíja takmer celý film, pričom úmrtia sú najnápaditejšie, najzábavnejšie a možno aj najdrsnejšie z celej série, takže sa je určite na čo pozerať, či už zaujímavé zabitie trojice hráčov paintballu, likvidácia policajtov, hlavne záverečné rozlomenie je výborné, alebo skvelé zlomenie väzov. Čo sa týka typických hororových prvkov, tak tu už o ne vôbec nejde, z Jasona, ktorý bol v prvých dieloch len obyčajný predstaviteľ zla a tak ho ani väčšinu času nebolo vidno sa už tu stáva pravá ikona, takže takmer nezlezie z obrazu, navyše sa to nesie v takom zábavnejšom duchu, ale to mi určite nevadí, práve naopak. Herecké obsadenie je bez problémov, dobre zahraný Tommy aj jeho nová priateľka, nesklamú ani policajti a dobre sú na tom aj bežné vedľajšie postavy. Réžia a technická stránka sú na tom veľmi dobre, v tomto diely mi sadli najviac z celej série. Toto je konečne ten pravý Piatok trinásteho s najdynamickejším dejom, najlepšími úmrtiami a perfektným Jasonom, ktorý sa už definitívne stáva skvelou hororovou ikonou. Objektívna kvalita filmu- 72%, film sa páči mne na 76%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Jason je více než živý a je připraven i v tomto šestém pokračování každému teenagerovi v dosahu jeho mačety dokázat, jak moc. Potěšily mě narážky na různé filmy (bondovky, Frankenstein) nepotěšila mě korektnost (z vražd nemáme tolik, jako v předchozích dílech, žádné nahé scény). Nicméně i tento šestý díl má co nabídnout a já už pošesté dávám prakticky to samé hodnocení - čtyři hvězdy. Tahle série má něco do sebe… ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dokonalý stroj na zabíjení a pro mnohé nejoblíbenější hokejista na světě Jason Voorhees to zase nějak zmáknul, žije a znovu dostal chuť na mladé maso. Ubylo nahoty (respektive úplně chybí), přibylo naivity. Jedničku, která stála naprostý pakatel, ale vydělala nehorázný balík, jsem si před časem zopakoval. I po šesté zůstává mnohé tak nějak při starém: scénář je dál mizerný, postavy pronášejí úsměvné dialogy a dělají vesměs jen samá špatná rozhodnutí, děvčata se neobtěžují nošením podprsenek a o technické stránce filmu moc mluvit nelze. Jeden z nejvýraznějších kosičů mladého masa se dostává do letního tábora uprostřed lesů, vraždí, odolává všemožným kulkám i řezným ranám, jsme zbytečně korektní (zmiňovaná nahota i uhýbající kamera), naopak místy netradičně pomrkávající (smrt do kmenu, agent 007, tvář vylisovaná do karavanu). Nutno závěrem připomenout, že kdybych měl srovnávat, víc než tuhle sérii budu mít vždy raději texaské řádění motorovou pilou nebo halloweenského Michaela Myerse. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Friday the 13th" - Najlepšia slasher horrorová séria, čo bola kedy natočená. Jason to v šiestom diely "Piatok trinásteho 6: Jason žije" rozbieha na plný plyn. Jason Voorhees žiari silnou aurou svojej vražednej charizmy a nekompromisne likviduje každého koho stretne. Ak som dobre počítal, tak zabil šesťnásť ľudí. Jedenásť mužov a päť žien. V priemere je to každých päť minút jedna vražda. Obdivuhodné. Navyše jeho fantázia, bezcitnosť a surovosť pri vraždení je mimoriadne pestrá. Zabíja na všetky spôsoby. Bodá, seká, štvrtí, škrtí... Je to môj najobľúbenejší filmový zabiják. Slasher King! "Jason Lives: Friday the 13th Part VI" **** ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Přiměřeně vtipu občas nezaškodí ani v hororu...a v tomhle dílu je od každého něco...i ty skvěle vymakaný vraždy(nejspíš je vymejšlí,když má chvíli voraz) ve kterejch je Jason mistr okamžiku překvapení.Bravo!! Jednoznačně pro mě srdcovej "Part VI". ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak po trojce se jedná o můj druhý nejoblíbenější díl. pětka nebyla tak špatná, ale chtělo to Jasona! Tady se nám vrátil a svůj comeback si užívá plnými doušky. Bodycount především v první půlce filmu je neskutečný. Ze všech likvidací pak vyčnívá kill paintbolistů kdy si Jason nedělá žádný starosti a rovnou vezme tři jednou ranou. horor už tohle opravdu moc nepřipomíná. Bát se moc nebudete, ale smát určitě nadsázka je tu zřejmá už podle úvodní scény a titulků ve stylu Jamese Bonda. Je to prostě takový už spíše komediálně laděný slasher ovšem na to, že se jedná už o šestý díl obsahuje neskutečný množství nápadů. Jediný co bych možná lehce vytknul je fakt, že po totálním masakru v první půlce filmu už tomu přeci jenom v půlce druhé trochu dochází dech. Naštěstí to skončí dřív než je šance se začít opravdu nudit. Takže ano pro mě druhý vrchol série.95% ()

petero 

všechny recenze uživatele

Temné sily držia ochrannú ruku nad Jasonom. Po oživení bleskom sa z neho stáva v podstate zombie, ktorému ovšem zásah do hlavy neuškodí. No a kam si to Jason rovno z hrobu namieri? No predsa do Crystal Lake. Síce tam už nie je toľko teenagerov, ale tábor je plný detičiek. Cestou Jason stretáva paintbolové komando (veľmi podarené a vtipné), preruší hrátky mladých v karavane (pretlačenie hlavy cez plechovú stenu je fantastické - presne ako T-1000 formujúci sa z podlahy). Jason Lives síce stráca na atmosfére oproti predchádzajúcim častiam, no to je spôsobené zrejme humorom ktorý vychádza len tak na striedačku. No Jason nás opäť presvedčí, že aj po smrti je vo vynikajúcej forme a že mačeta to je jeho naj. ()

Reklama

Reklama