Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kluci z centra města bojují o jediné místo, kde si mohou zahrát fotbal... Plácek, jediné místo, kde si malí kluci z centra města mohou zahrát fotbal, chtějí místní automobilisté proměnit na parkoviště. Na první pohled okrajové téma. Autorovi Oldřichu Černému ale posloužilo k příběhu, v němž s humorem, ale o to účinněji konfrontuje na střetu malého a velkého Kurandy, autoritativního otce, a vášnivého fotbalisty syna Radka, rodičovský podfuk s dětským zalháním. V bitvě o Plácek pak jednoznačně přisoudí vítězství dětem. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příjemný film s přirozenými výkony dospělých i dětských herců. Všechny ovšem hravě strká do kapsy učitel "Já jsem Zajíc..." v podání Jiřího Lábuse. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Námět nepředstavuje nic extra. Pokud se ovšem na tuhle tv inscenaci dívali diváci v době jejího vzniku, měli pro ni větší pochopení. Bylo zřejmé, že lidé k sobě měli blíž. A obyčejný plácek nesloužil jen k "čutání", nýbrž k udržení pospolitosti celého sídliště. To je sice hezká myšlenka, nicméně celé je to prezentováno dost nudně a nevzrušivě. A navíc je mně úplně u prdele, jestli lidé měli k sobě blíž. Dneska těžko diváka osloví nějaká přetahovaná o budoucí zaniklý kus asfaltu, na kterém má vzniknout parkoviště. Adamec ještě tehdy netočil protivným komerčním způsobem, poměrně věrně uměl zachytit atmosféru tehdejší doby. Jenže tehdejší smýšlení lidí bylo dost abnormální. Než by tedy spratci zalezli k netu (net nebyl, mě nic jiného nenapadlo), dali pokoj, když už se celý život s těmi namrdanci musí člověk zaobírat, tak to ne. Neustále "brečeli", že nemají kde provozovat svoje sportovní aktivity a kdesi cosi. Někteří z dospělých se přikláněli na jejich stranu. No prostě idylka. Zvláštností bylo, že ti kluci neměli žádné fotbalové vzory. Nelze přesně určit, jaký fotbalista byl tehdy v kurzu, dneska by to byl samý Ronaldo a Messi. Tehdejší cenzura zřejmě nepustila žádného "špilmachra" do scénáře, takže ani z hlediska propagace fotbalových idolů se nic nekonalo. Hodinu sledovat návrhy, jak zachránit plácek za barákem, bylo opravdu moc. Na dané téma by v pohodě vystačilo, kdyby se smrsklo do čtvrthodinové povídky ve stylu Bakalářů, možná by byl průběh svižnější. Z pohledu současného diváka se jedná o nepříliš zajímavé téma. Toho idealizování už bylo dost. Čurácky konejšivá soci tvorba. 40% ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Cosi únavného a užvaněného vzdáleně připomínající komedii zdařile vystihuje nesnesitelnost normalizačních let, té nekonečné štvanice za lepším bydlem a zapomenutím… ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

V Praze nebylo místo na parkování už v sedmdesátých létech, na hraní vlastně také ne. A dospělí se rozhodnou, že vymění dvůr na hraní fotbalu za parkoviště. Moc humoru nehledejte, pointa je taková víceméně rodinná, ale hlavní problém stejně neřeší. Trochu utahané, film mohl být klidně kratší. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Takovej rodinnej příběh kterej neurazí. Filip Renč překvapil neuvěřitelným hárem -to by mu u nás na škole neprošlo :) Nechtěnou výpovědí své doby je neuvěřitelná zbědovanost domů podepřených letitými lešeními, nepořádek, špína a neupravenost. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

V žádném případě nejsem sportovní (v tomto případě fotbalový) nadšenec, ovšem automobilový ještě méně, takže boj o záchranu prostranství před barákem za účelem kopané, aby si z něj někteří nájemníci neudělali vyhrazené parkoviště mi přišel sympatický. Film je i mravně vzdělávající, viz. poukazování na nekalost vyšších zájmů, což je v současném režimu bohužel ještě více aktuální, než v době natáčení. Na rozdíl od ostatních komentujících, já bych stopáž klidně ještě alespoň o čtvrt hodiny prodloužil, zejména Lábus coby učitel Zajíc by si zasloužil více prostoru a taky aktivnější angažovanost proti budování parkoviště. Velmi slabé 3 * a 45%. ()

TO 

všechny recenze uživatele

Jednou v létě jsem v televizním programu zahlédl název Plácek a v domnění, že půjde o známý americký film stejného názvu jsem zapnul televizi. Jenomže se jednalo o tuto padesátiminutovou televizní hru. Nakonec jsem však ani moc nelitoval, neboť tahle pře malých fotbalistů o plácek, který dospělí automobilisté chtěli proměnit v parkoviště, byla celkem poutavá a zábavná. Tehdy mě bavila a i po pěti letech si některé scény vybavuji. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak už v roce sedmdesát osm byl problém s parkováním. Na celé situaci je nejvíc zarážející, že o více než čtyřicet let později je situace vlastně stejná, ne-li horší. Máme dvacáté první století a stále jsme se s tímto problémem neuměli vypořádat. O jednu starost však méně je. Kluci už dávno netouží po tom hrát fotbal, protože sport je de facto zajímá stále míň. Z hereckého ansáblu se mi líbil především Jiří Lábus. Není to sice komedie k popukání, ale najdeme v ní poučení, že dětem se lhát nemá a už vůbec ne, když po nich sami něco chcete. Ne, že by se jinak lhát mohlo. A navíc je to filmeček dost nadčasový. ()

Reklama

Reklama