Reklama

Reklama

Biografické drama natočené v britsko-německé koprodukci vychází ze skutečného životního příběhu skotského cyklisty Graema Obreeho, který v roce 1993 ohromil celý sportovní svět. Jako nezaměstnaný amatér totiž překonal světový hodinový rekord na vlastnoručně zkonstruovaném kole, jež sestavil ze železného šrotu. Graem, který vyrůstal v Ayrshire, byl vždycky bojovník. Ale když zkrachoval jeho obchod s koly, neměl peníze ani sponzory na to, aby si splnil svůj sen a mohl se přihlásit se do světové cyklistické soutěže. Přesto se nevzdal a nakonec se mu podařilo dostat se na závody do Norska. Tím ale jeho osudový příběh o nezlomné lidské vůli teprve začal… Režii má Douglas Mackinnon, v hlavní roli Jonny Lee Miller, dále hrají Billy Boyd, Laura Fraserová, Brian Cox ad. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $171,817Tržby Celosvetovo $1,258,900 ║ Ako niekedy blbé pravidlá devastujú šport. /55%/ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Můj souboj s pedály nikdy neskončil rychlostním trháním asfaltu, ale přesto jsem schopen obdivně vzdychnout, že Graeme Obree je jedinečný borec. Patřím mezi pamětníky jeho výkonů i výsledků, takže na dráze jsem si užil pouze jedno překvapení předcházející jeho prvnímu rekordu - dvě hodinovky v jeden den. Mimořádně mne však zaujala vytrvalost cyklistické federace ve vymýšlení nesmyslů v boji s nechtěným rekordmanem. Vždy, když se setkám s pány v oblecích, kteří ve jménu "krásy sportu" likvidují makající sportovce, tak mám chuť vhodit na jejich sekretariát třaskavinu pro projasnění atmosféry. Takže sport velmi dobrý, úředníci skvělí, ale Obreeho psychické problémy zabraly víc filmového materiálu, než mi vyhovovalo. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Nikterak dramatickým způsobem zpracovaný "životní příběh" slavného cyklisty. Létající Skot se pohybuje spíše v poklidných, příjemných vodách, s občasným zašploucháním amerického patosu a otřepaných, papírem šustících frází. Jonny Lee Miller je sympaťák, ale jinak mě svým výkonem moc neohromil. Brian Cox tradičně skvělý. Obsažný dialog, který vede Brian s Jonnym kdesi u vody mi byl pocitově více než blízký. Ale Billy Boyd... ten roztomilý, rozkošný a nevinně působící malý chlapík dokázal s klidem zastínit i tu hlavní bicyklistickou hvězdu:) Pipin shodil kudrnaté vlásky, oddechl si po cestě "tam a zase zpátky" a vydal se trénovat svého kamaráda. Možná aniž by tušil, kolika lidem se ve filmu bude líbit více on, než závodník Graem Obree. Mně rozhodně:) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Aj tento film mi potvrdil, že prakticky asi neexistuje film so športovou tematikou, ktorá by vo mne nevyvolala záujem. Príbeh podľa skutočnosti, pokiaľ má kvalitné osobnostné (režisér, štáb, herci) zázemie, má takmer garantovaný úspech a ani tento nebol výnimkou. Pokiaľ vám chýba odhodlanie a motivácia, tento príbeh vás určite povzbudí. 80%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pozrel som si priemerne kvalitnú športovú dramu o športe a o športovcovi o ktorých som predtým nikdy ani len nepočul. Pod pojmom cyklistika si predstavujem čosi ako je napríklad Tour de France. Ale ako vidím i rýchlostná, oválna trať má niečo do seba. Mňa to síce moc neberie, ale určite to má vo svete svojich nadšených fanúšikov. Ku filmu by som sa vyjadril v podobnom duchu. Nijak zvlásť ma neoslovil, no svojim spôsobom ma zaujal. Veľmi ma potešil Jonny Lee Miller v hlavnej úlohe. Zaslúžil si už konečne účinkovať vo filme, kde je uvedený ako prvý z hercov v úvodných titulkách. No stále dúfam, že ho uvidím v ešte výraznejšej, titulnej role. Cítim v tomto hercovi silný, stále zatiaľ nevyužitý, potenciál. *** ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Snímok síce zapadol presne do okruhu slušných športovo-motivačných snímkov, no v emotívnej rovine však ani nepriniesol so sebou nič nové, nič také čo by vyčnievalo nad ostatné. Príbeh samotný je ale zaujímavý a plný prekvapení. Možnosť sebarealizácie zdá sa nepozná hraníc, stačí obyčajná práčka a super bicykel je na svete... Dobre sa na to pozeralo. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Byl to docela povedený snímek ze zákulisí života jedné cyklistické legendy. Zajímavý, poutavý, uvěřitelný a nesmírně zdlouhavý. Bavil jsem se, neboť filmy ze sportovního prostředí mám rád. Tady se ale nějak nemohu rozhodnout mezi 3* a 4*. Britský styl filmování je totiž mnohdy docela toporný a člověk k němu musí najít svou cestu, stejně jako tady. Nakonec budu přeci jen přísnější, neboť film podle skutečného příběhu píší dějiny a ne scénárista a na tomhle nebylo moc co vymýšlet. Herecké výkony byly uspokojivé, hudba obstojná. Je to takových pěkných 70% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

The Flying Scotsman som doteraz poznal iba ako úspešnú skladbu švédskej inštrumentálnej skupiny The Spotnicks, o dráhovej cyklistike mám iba hmlisté informácie. Na druhej strane športových filmov s tematikou vzostupu na vrchol napriek vnútorným i vonkajším nepriazňam, tak tých som už videl hodne. A Lietajúci Škót sa z ich okruhu nijako nevymyká. Pozrel som si ho, pousmial som sa na okatej škodlivosti funkcionárov a pomaly naň budem zabúdať. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné komorní, biografické drama ze sportovního protředí. Příběh, který ukazuje, že i sportovci v tzv. "malých sportech", komerčně nezajímavých si zaslouží naše uznání i přesto, že neplní přední strany bulvárních plátků a nevydělávají miliony měsíčně. Snímek, který ukazuje skutečnou cestu Graema Obreeho na vrhol ve "svém" sportu, dvojnásobnému titulu mistra světa a že ta cesta byla trnitá. Příběh, který se tentokrát netýká vzájemné rivality dvou sportovců(byl jsem mile překvapen vzájemnou úctou soupeřů k sobě samým), nýbrž hazením klacků pod nohy sportovcům od Mezinárodní cyklistické federace(zákazy, náhlé změny pravidel, diskvalifikace). Prostě nádherný malý snímek pojednávající o sportovci, který nejen, že překonal spoustu rekordů, ale i sám sebe(psychickou poruchu) a to pouze díky své vůli a pár svým nejbližším. Zručně natočené, solidně zahrané, především bych za sebe vyzdvihl výkon mé oblíbenkyně Laury Fraser(proč mám v poslední době pocit, že evropské herečky svým přirozeným pojetím své zámořské kolegyně válcují) v roli oddané Obreeho manželky. A navíc po Statečném srdci, druhý snímek ze kterého sálá skotský patriotizmus "Pokud mě chcete vidět šíleného, tak mě ještě jednou nazvěte Angličanem":).. 75% ()

JimWayne 

všechny recenze uživatele

Film ktorý ukázal že človeka nemôže nič zlomiť a treba si ísť za svojim cieľom ako Graham Obree ktorý aj cez všetky svoje problémy,ktoré mal sa opäť dokázal postaviť na štart a vyhrať svoj boj proti neprajníkom.Takýto príbeh dokáže napísať len život. ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

Ne tak dobré jako Létájící čestmír... ne teď vážně, nic mi to neřeklo. Film mi přišel naprosto průměrný, ať už rozhovory, hereckými výkony a vůbec celou atmosférou. Při posledním závodu mi nešel mráz po zádech tak jak by měl... Prostě film co neurazí, nic víc. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Opět můj šálek kávy :o) Boj člověka s limity a vlastními ambicemi, navíc podložený reálnou historií, to jsem si opravdu opět užil. Postavit speciál s domácích "komponentů" včetně ložiska z pračky :o) a na tomhle kole lámat letité světově rekordy, to byla fakt celkem jízda. Boj s osobním démonem a klacky pod nohy, ze strany cyklistické federace, nic z toho ho nepoložilo a svůj cíl dotáhnul až ke hvězdám! Silný a neuvěřitelný příběh. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že dráhová cyklistika mně nic neříká, ale vezu se na cyklovlně fanouška, který televizně absolvoval pokoronavirovou Tour de France, rozčílil se u výroku a potrestání Peťky Sagana, radoval se z vítězství Alaphilippa, srdcaře a bojovníka, jede v Giru a tomu Saganovi fandí a křičí, těší se na Vueltu, ale pak mu zmehne před profi trenažérem a proklíná úspěšné české kluky, co v Americe hodili na trh svůj patent Rouvy, ba i výrobce jiné, tak jako poctu všem šlapajícím bláznům jsem dala tenhle snímek, snímek o tvrdohlavosti, touze, ale také o temných chmurách v hlavě, které, když jim to dovolíte, postupně zabíjí vaše JÁ, a pak i definitivně tělo. Co dodat, před bojem tohoto skotského šampióna se lze jen sklonit. Musela jsem uznat, že cyklisté mají společný určitý druh povahy, protože jsem u scény řezání sedla pilkou přesně viděla přítele, který by navrch to kolo rozmlátil a rám by napařil panu mezinárodnímu předsedovi kolem krku. A protože je film britský, je úplně jedno, jestli se děj odehrává v současnosti nebo 1920, kromě trochu drobností, jako občas kupodivu novější auto či dětský kočárek, to stejně nepoznáte, furt stejně ošklivo. Tu čtvrtou hvězdičku dám, pro všechny ty cvoky v sedlech. ()

Mikarda 

všechny recenze uživatele

Sympatický příběh s příjemnou hudbou, která se bohužel po první půlce ozývala méně, než bych si přála. Skvělý Johnny a usměvavý ,,Hobit" taktéž potěšil. Začínám mít filmy se sportovní tématikou čím dál víc v oblibě. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Hodně slaboučké tři hvězdičky. Ještě jsem to snad nikdy neudělal, ale tady musím žehrat na dramaturgii. Hodinu sleduju trnitou a odvážnou cestu za pokořením rekordu v hodinovce, aby se to potom zbagatelizovalo a začalo se to točit kolem něčeho jiného. U sportovních filmů jsou pro mě rozhodující i záběry sportovních okamžiků a ty jsou tady absolutně nulové. Podívat se na jakýkoliv závod ve stíhacích jízdách, tak si těch dramat z pohledů na vyrovnanost jezdců užiju mnohem víc. Nakonec ty tři hvězdičky ale dát musím. Za informační hodnotu filmu, ikdyž ani netuším jaké přesně období je nám tu popisováno. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Ach D.Mackinnone. Dostat do rukou tak úžasný námět. Dostat do rukou šanci zfilmovat splněný "reálný" sen v tak vzrušujícím prostředí, jako je cyklistika a takhle se nechat "urvat" pomyslným pelotonem. Kde je detailní trénink a příprava hlavního hrdiny? Kde je vypíchnutí Graemova vztahu k cyklistice? Kde je kvalitní kamera a stříh, který by udělal z dráhařského šampionátu něco výjimečného, což bezesporu MS je? Celé to působí jako marná snaha ztvárnit něco ojedinělého a unikátního, kterou dostihl defekt v podobě prasklé galusky. *** za nápad a J.Lee.Millera, který zahrál skvěle. ()

homerr 

všechny recenze uživatele

Příběh dráhového závodníka Grahama Obreema a jeho boj s cyklistickou federací o své kolo, které si podle svých návrhů sám postavil, i boj s jeho nemocí, která ho pronásledovala celý život. ()

Reklama

Reklama