Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jestli se chcete pobavit s plejádou předních českých herců a stát se svědky humorných situací a záměn, nemohli jste zvolit lépe, než právě komedii autorů Jiřího Šebánka, Miloně Čepelky a režiséra Jiřího Chlumského. Příběh se odehrává koncem 2. světové války v malém českém městečku, z něhož prchají zbytky poražené německé armády. Němečtí důstojníci se ve strachu převlékají za vesničany, Češi zase v německých helmách pronikají přímo do německých transportérů. Tak se spustí lavina nečekaných záměn, převleků a přesunů, do nichž se rovným dílem zaplétají Němci i Češi, kominíci i černoši. Ve finále utíkají všichni před všemi... (Česká televize)

(více)

Recenze (152)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Je to značně zmatené a v podstatě se tam nemluví (že by Miloňi Čepelkovi nešly dialogy? :-) ale rozhodně bych to nedoporučoval jako zákusek k n@váckým estrádám - snímek je možná špatně natočený, nicméně diagnózu demenci bych si asi rozmyslel. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Česká variace na výsostně francouzskou či britskou školu kostýmní situační komedie rámované druhou světovou válkou, která i přes skvostné herecké obsazení a pár dobrých vtipů a gagů nesahá svým hlavně britským (Haló, haló!) kolegům ani po kotníky. My to asi prostě neumíme... (Zajímavostí jistě je, že scénář napsal známý cimrmanolog Miloň Čepelka.) Podobné filmy: Kam se poděla sedmá rota?, Sedmá rota za úplňku, Návrat sedmé roty ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Hitler je vůl!" "Ja wohl!" Velmi zamotaná komedie, v níž se každý vydává za každého a všechno to příjemně zavání francouzskou školou Velkého flámu. A to bez jakéhokoli dějového vykrádání, prosím. Scénář je napsaný precizně (na Barrandově ležel od roku 1987 a tehdy se ještě nepodceňovala dramaturgie) a vpravdě filmově: vše podstatné je řečeno obrazem, dialogy jsou jen třešnička na dortu. Takže ani nedokážu přesně říct, co je špatně. Možná to, že se příběh odehrává na jaře 1945, kdy už je každému jasné, že je válka u konce a proto se už o hrdiny nijak zvlášť nebojíme, nevím, něco tomu zkrátka chybí. Operace se zdařila, pacient zemřel. 60% ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Alespoň za pokus to stálo ne? Když mohli francouzi natočit svůj Velký flám, Bažanty nebo Sedmou rotu proč ne něco podobného my:-)? Film naladěn na stejné vlně a připomínajíc především ty francouzské válečné situační komedie ze sedmdesátých let..A pak, kolik takto žánrově zaměřených filmů jsme kdy natočili? Konečný verdikt už ale nechám na každém z Vás...Dobré obsazení, ovšem jen průměrný scénář, ale stejně jsem toho názoru, že někteří z herců se prostě do svých rolí moc nehodili..Pořád je to ale jeden z těch v uvozovkách lepších Chlumského filmů.. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Východní fronta je už na západě." Jedna z mála skutečně vtipných scén, kterou si z této nepodařené nápodoby "Sedmých rot" pamatuju. Ani výborné obsazení nestačí, když je scénář tak slabý. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se vyloženě těšil do té míry, že jsem na něj svého času neváhal jít do kina. Očekával jsem komedii ve stylu mé oblíbené francouzské série o sedmé rotě, ale zklamání bylo úměrné míře očekávání. Jedna hvězdička je možná krutá, ale opravdu jsem čekal něco jiného. Herecký ansámbl, který se sešel na tomhle snímku, se předtím už několik let v české kinematografii nedal dohromady a herecké výkony spolu s několika netradičně obsazenými herci (Kříž s Brabcem coby zavedení klaďáci jsou obsazeni do rolí německých důstojníků) jsou vlastně jediným kladem tohoto dílka. Za špatný výsledek může mizerný scénář, kdy nezkušený scénárista nepochopil rozdíl mezi divadelní fraškou a filmovým reálem. Záměna kominíka za černocha může fungovat opravdu jen na divadle, ve filmu působí naivně a trapně. Přitom navozená situace skýtala řadu možností - už jen prohození oděvů mezi dvěma železničáři a dvěma německými zběhy, navíc výborně obsazenými Nogou a Šteindlerem, mohlo přivodit nekonečné množství skvělých gagů. Jedna z mála fungujících komických situací ostatně přijde, když se železničáři v německé uniformě vrátí domů a manželky je přivítají se zoufalým bědováním, že se těsně před koncem války přidali k Němcům. Režie je neslaná nemastná a je už jen posledním hřebíčkem do rakve, kterou stloukl scénárista. Tehle film měl zkrátka navíc. Celkový dojem: 25 %. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Umím si představit, že můj otec při sledování této válečné taškařice hýkal nadšením a hned sháněl DVD, aby mohl hýkat alespoň 5x do roka. Za sebe mohu říct jen tolik, že toto není maj kajnd of hjůmr. Dalo se, netrpěla jsem, ale záchvaty smíchu se nekonaly - převažovala jakási lehká netrpělivost, kdy už se konečně začnu bavit... Přeplácané a křečovité, sem tam záblesk čehosi lepšího, ve výsledku průměr. Mohlo to být i horší, ovšem dlužno zdůraznit můj index očekávání: NULA. 51% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pokus obšlehnout staré válečné komedie jimž vévodí Velký flám (množstvím zvratů, záměn atd. - nikoliv dějově) , zde evidentně nevyšel a situaci nezachránila ani celá plejáda známých herců s Abrhámem v čele. Ani ten si se svojí postavou evidentně nevěděl moc rady... Navíc já prostě když někdo v dnešních komediích běží, zakopne, spadne a řekne jauvajs (a to 3 x po sobě) to už neberu moc jako chytrý humor... To se dalo akceptovat v němých groteskách. Zde těch různých pádů (navíc často špatně zahraných), vykulených rádoby vtipných výrazů atd...bylo zkrátka moc a hlavně často ve chvílích, kdy to vyznívalo spíše trapně.. Zkrátka - koukat se na to dá, občas se člověk i usměje převážně slovním dvojsmyslům, ale to je vše. Tu druhou hvězdičku dávám za nasazení autentické bojové techniky - především u závěrečné honičky . Ty Sdkfz by měly být vzorem nejednomu západnímu snímku, kdy režiséři mají nepochopitelnou zálibu v přestříkávání amerických halftracků M3A na šedo a domalovávají se na ně kříže... * * ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

no a pak že šaty nedělaj´ člověka... :-) je to sice nehorázná kravina, ale párkrát jsem se u toho fakt pobavil, což mi aspoň na průměrné hodnocení stačí. ale znova už bych to asi vidět nemusel... 60% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Pár situačních gagů nedělá dobrou komedii. Tvůrci filmu si neuvědomili, že bez pevné dějové struktury se film položí a k tomu sice úplně nedošlo, ale nechybělo málo. A to hlavně zásluhou dobrých herců, kteří přece jen vydolovali ze svých partů maximum navzdory vyvanulému scénáři a nezvládnuté režii. ()

Adam Bernau odpad!

všechny recenze uživatele

Plno mých oblíbených herců, ale... Ještě blbější než blbé francouzské komedie. A takové lživé lezení do zadku "dobrému českému lidu" jsem snad nezažil ani v nejhorších komunistických škvárech. ()

Socrates odpad!

všechny recenze uživatele

Návštěva kina ohledně tohohle skvostu byla vlastně takovým mým milníkem docházení do biografu. Do tý doby jsem podporoval českou tvorbu a bezhlavě navštěvoval každou novinku. Pamatuju si, že tenkrát jsem byl v krátký době asi na třech -bohužel shodou okolností nepovedenejch- našich filmech za sebou a tenhle byl poslední v řadě (předtím např. Čas dluhů). Ze sálu jsem odešel pár minut před koncem a zařekl se, že na českej film už do kina nepůjdu. Jestli se nepletu, tak jsem to dodnes dodržel(*) a ušetřil si tím spoustu studu a nervů. (*) s výjimkou Václava, na kterýho jsem musel, protože jsem tenkrát tu holku, co na to chtěla jít, děsně balil. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Shodou okolností jsem se ochomýtal kolem toho zámku právě v době natáčení... ale že je ten film tak špatný, za to opravdu nemůžu... ()

Mariin odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle je hanba českého filmu, jméno Jiří Chlumský si budu pamatovat a nezapomenu na autora slabomyslného scénáře, Miloně Čepelku. To, co má být humorné, je tu jen a jen trapné.Jazyk (mluva) neodpovídá stavu a době, oděvy a chování venkovanů opět svědčí o neznalosti Pražáků. Podle výpravy ten film musel něco stát, ale je to ostuda, a to hlavně s ohledem na vážnost tématu - 2. světová válka, konkrétně její závěr spojený s odchodem Němců, to není žádná legrace. Němci byli všechno možné, jenom ne idioti. Škoda, půvabné zámecké exteriéry v Jevišovicích a krajina jihozápadní Moravy byly zneužity k takovému paskvilu... ()

Reklama

Reklama