Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jestli se chcete pobavit s plejádou předních českých herců a stát se svědky humorných situací a záměn, nemohli jste zvolit lépe, než právě komedii autorů Jiřího Šebánka, Miloně Čepelky a režiséra Jiřího Chlumského. Příběh se odehrává koncem 2. světové války v malém českém městečku, z něhož prchají zbytky poražené německé armády. Němečtí důstojníci se ve strachu převlékají za vesničany, Češi zase v německých helmách pronikají přímo do německých transportérů. Tak se spustí lavina nečekaných záměn, převleků a přesunů, do nichž se rovným dílem zaplétají Němci i Češi, kominíci i černoši. Ve finále utíkají všichni před všemi... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (152)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Mnozí ze zdejších uživatelů zapomínají na jeden velice důležitý fakt. Od roku 1945 do dnešních dnů vznikly v naší kinematografii pouze tři válečné komedie, z toho dvě bezprostředně krátce po válce (Velký případ a Nikdo nic neví). Už tehdy narazili na odmítavý postoj kritiky, která šermovala slovy o nutnosti zobrazení pouze hrdinských činů a oslavných pajád. Druhá světová válka nazíraná humoristickým pohledem znamenala takřka velezradu. Po únorovém převratu se tento žánr stal logicky tabuizovaným. Navzdory tomu vznikl na sklonku sedmdesátých let scénář cimrmanovské dvojice Šebánek - Čepelka, silně ovlivněný francouzskými válečnými komediemi o trampotách SEDMÉ ROTY či Ouryho VELKÝM FLÁMEM. Tehdejším ideologům ovšem námět, v němž vystupuje černošský pilot, nepřipadal vhodný a realizace mohla být uskutečněna až na konci devadesátých let. Debutující režisér Jiří Chlumský postavil film na absurdních situacích, dialozích a zabydlel jej celou řadou barvitých postaviček, z nichž každá by mohla mít svůj vlastní příběh. Autoři úmyslně dbali na to, aby se žádná z figur nevzdálila z divákovy pozornosti na příliš dlouho. Styl vyprávění sice postrádá výraznější gradaci i zlomové okamžiky, přesto svým obsahem nenudí. Velkou podporu získal snímek v skutečně hvězdném hereckém obsazení, kdy se všichni zúčastnění svých rolí ujali s neskrývanou vitalitou. Ústřední dvojice Abrhám - Holub zcela otevřeně navazuje na titulní dvojici z již zmíněné Machovy veselohry, poněkud netradiční je obsazení Jiřího Bartošky do role německého oficíra, svou bezpečnou polohu zde naopak nachází Ivana Chýlková. Tvůrci se tu snažili do nejmenších detailů vytěžit z daných situací co nejvíce gagů a situačního humoru v intencích absurdní frašky a rozhodně bych se nebál srovnání s výše jmenovanými francouzskými vzory. A jen proto, že má snímek české kořeny nemusí být nutně zatracován. I váleční hrdinové mohou mít komický háv. ()

Igy007 

všechny recenze uživatele

tenhle film je tak strašně blbej, až je skvělej. Když jsem na to šla před třemi sty let do kina, netušila jsem, že to bude až taková prdlošina zaskočilo mě to. Je to docela povedený pokus o bláznivou komedii, obzvlášť poslední fáze se zcela utrhne ze řetězu. Kdybych to měla k něčemu přirovnat, tak asi k Halo halo, i když jde o odlišnou formu. Nejsměšnější je asi postava, kterou hraje Chýlková a baví mě ta část, kdy nabělí toho amerického vojáka a chce si ho na útěku ukradnout s sebou. ()

Reklama

PavelKral 

všechny recenze uživatele

Podivná taškařice, ale obstojně sehraná. Nicméně, ach ten scénář... Stačilo chvíli nedávat pozor a děj filmu je v p deli.... Dlouho jsem nemusel nikomu dát tři hvězdy, ale radost mi udělali oficíři německé armády v podání Vladimíra Brabce a Oldřicha Vlacha. Ovšem co tam dělal Pepíček Abrhám, to fakt nevím. Celkově 40% ()

Johnner 

všechny recenze uživatele

Na komedii až příliš pomalé. Vtipy povětšinou postrádají pointu. Často jsem měl pocit, že je teď vhodná chvíle se usmát, ale nějak mi to nešlo. Raději nerozvádějme herecký výkony přestavitelů vedlejších postav, to už bychom šli opravdu do kanálu. Ocenit se ale musí odvaha probádat pro značně omezené české poměry neznámý žánr. ()

MRPitivier 

všechny recenze uživatele

Česká komedie o posledním válečném roku 1945, kdy německá armáda věděla, že válka je u konce a mohutně se stahovala. Dialogy slušné, děj už horší, ale pořád je to válečná komedie, která zlehčuje poslední dny války. Němci jsou ukázáni jako neschopní a Češi jako šťastlivci. Příliš zamotané až se člověk nevyzná! Místy velice vtipné! ()

Galerie (6)

Zajímavosti (9)

  • Americký kotlář byl ve skutečnosti český letoun Zlín Z-526ASM Akrobat. (Foxhound#1)
  • Původně obsazená herečka Dana Vávrová, sestra bývalé televizní hlasatelky Hany Heřmánkové, svou účast na projektu tenkrát na poslední chvíli musela z rodinných důvodů odřeknout. [Zdroj: měsíčník Cinema 05/1997] (cinema_cz)

Reklama

Reklama