Reklama

Reklama

Trhák

  • angličtina Blockbuster
TV spot 1
Komedie / Hudební
Československo, 1980, 94 min (Alternativní 91 min)

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Hana Zagorová, Josef Abrhám, Juraj Kukura, Waldemar Matuška, Laďka Kozderková, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Petr Čepek, Jiří Korn, Jiří Schelinger (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Začínající scenárista Jíša napsal scénář, který je sondou do života současné vesnice a měl by podat pravdivý obraz prostého venkovského života. Krátce nato se dozví, že jeho scénář byl přijat a režisér už vybírá herce do hlavních i vedlejších rolí. Jíša vzápětí zjistí, že jeho ryze realistické dílo bylo přepsáno a pojato jako velkolepá revuální show plná písniček a tance. Filmaři se záhy odeberou do vesničky Lipovec, aby tu za vydatné pomoci místních obyvatel začali natáčet. Hrdinou jejich příběhu je elegantní pyrotechnik Ticháček, který nastupuje v místním JZD, aby progresivní metodou hnojení dopomohl k vyšším výnosům. Ubytuje se u manželů Lukešových a při procházce po okolí vesnice se seznámí se sympatickou učitelkou Eliškou, která miluje majitele místního zámečku Pavla Lenského. Seznámí se také s hajným Kalinou, který bedlivě střeží nevinnost svých tří dcer a střelbou zahání na útěk všechny nápadníky, kteří se často velmi rafinovanými způsoby pokouší přiblížit k hájovně. To vše doprovázeno, ke zděšení scenáristy Jíši, zpěvem, tancem a rozjásanou atmosférou velké revue. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (441)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu mi najviac utkvela v pamäti pieseň o chrobákoch, ktorú spieva Juraj Kukura Hane Zagorovej. Na stupidnosť toho textu a Kukurov hlboký bass sa nedá zabudnúť. Takže: "Nech brouka žít. Hleďme na tu havěť drobnou - myška, muška, bleška, šváb. Tu si trousí, tu si zobnou. Špína chlap, kdo na ně šláp. Máš je ctít. Nech brouka žít. Žuchty, čvachty, piškumpré. Ať se pachtí světem dál. Chramsty, prousty, sakrblé. Lev i prostý hovnivál. Protoplazmy proto né. Lni láskou k nim k bližním svým. Nech brouka žít. Hleďme jak se kukla larví. Krmme tlouště, aby tloust. Jak to správně píše Darwin, živočich je taky chroust. Máš jej ctít. Nech brouka žít. Žuchty, čvachty, piškumpré. Zpěv ať pozná a ne pláč. Chramsty, prousty, sakrblé. Veš i statný paroháč. Protoplasmy proto né. Lni láskou k nim k blížním svým. Měj brouka rád i já ho mám. ** ()

Derek 

všechny recenze uživatele

no polozme se na otazku. je trhak to najlepsie s cim dvojka sverak-smoljak vyrukovala? urcite nie ale stale ide fantasticku slehu plnu genialnych hlasok a vynikajucich postav (smoljak ako inkopetentny reziser ci cepek ako producent ktory je vacne na pokraji nervoveho zrutenia). skoda len ze hudobnych cisel je tu take velke mnozstvo a i napriek tomu ze vacsina je chytlava cely film dost spomaluju (ale scena v strasidelnom lese, kde sa prestrihava na ine filmy ma dostala do kolien)... ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

"Nech brouka žít" jsem slýchávala už jako dítě, ale teprve teď jsem se podívala na celý film a řeknu vám, je to fakt trhák :). Hudební sekvence jsou ve většině případů (včetně toho "brouka") vážně hrozné, během pasáže v nočním lese jsem byla přesvědčená, že tvůrčí tým během psaní a natáčení něco zobal, ale zbytek je jednoduše perfektní. "Pojďte, sjedeme to znovu." "Ovšem až zítra, dneska už nemáme světlo." "Zejtra tady nemáme berušky, berušky letěj do Ostravy." "Co dělaj berušky v Ostravě?" "Labutě." A Petra Čepka mám po jeho geniálním výkonu ve "Vesničce" zase o něco radši. ()

choze 

všechny recenze uživatele

AMERICKÁ NOC potkává MUŽE Z ACAPULCA. Senzační muzikál o natáčení muzikálu, kde herci a zpěváci hrají a zpívají sami sebe, jak hrají a zpívají ve filmu uvnitř filmu. Vtipný pohled na chaotickou a přiblblou mašinérii, která plodí nefalšovaný trhák. Nepřeberně chytlavých písniček s hravými Svěrákovými texty a geniálních svěrákovských dialogů a hlášek, a ta úvodní titulková scéna a finále v kině... "A TO MI ŘÍKALI, ŽE MÁ GYMNÁZIUM!" ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Paródia normalizačnej plytkosti jej obdobou. Scenáristická ruka dua Smoljak-Svěrák je rozoznateľná na prvý aj tretí pohľad. Lenže to, čo bolo v roku 1980 považované za nápaditý humor, vyvolá dnes len zhovievavé pousmiatie. Myšlienka je zrejmá - autor sa môže snažiť koľko chce, jeho kritika pomerov sa ale vždy autocenzúrou tvorcov a vydavateľov diela zmení na niečo s optimistickým vyznením. Na niečo, čo ospevuje a chváli život v spoločnosti. Film to sparodoval vydarene. Problémom je, že samotný "odvážny námet" predstavený v príbehu je len priemerný komunálny príbeh. Zagorovej herecký výkon sa tiež predýchava ťažko. Na druhú stranu scéna s Kukurom nechávajúcim žiť chrobáka a následné problémy s hadom a labuťami je úchvatná. Spolu s piesňou Smyslníci smyslní a so záverečnou apokalypticko - optimistickou scénou z kinoamfiteátra vo víre víchrice posúva celok do trojhviezdičkových hodnôt. Pozitívne hodnotenie ovplyvnila aj postava producenta - trhača košieľ a pesnička Juraja Kukuru Sek sem. Estetika kúzla nechceného humoru. Zopakovanie si tohto zážitku je predurčené trošku sadomasochistickou záľubou v počúvaní pesničiek vzniknutých v období vlády KSČ a KSS. Pomerne talentovaní a hlasovo disponovaní speváci robili vtedy z času načas strašné úklony režimu, len aby mohli hrať na výslní a zarábať na kadejakých pochybných západných i východných kšeftíkoch. Boli to presne tie isté piesne akými je Trhák slušne napchatý. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (28)

  • Podle vyprávění Ladislava Smoljaka si jej lidé pletli s Petrem Spáleným. Při filmovém castingu si Smoljak vybral do jedné z rolí právě Spáleného. Ve filmu mají oba stejný účes, stejnou čepici a stejný oblek. Liší se akorát jejich barva. (rakovnik)
  • Vo filme sa v jednej z úvodných scén mihnú ženy v kostýmoch striptérok, ktoré boli predtým použité pri natáčaní seriálu 30 prípadov majora Zemana (1974), konkrétne v epizóde s názvom "Bílé linky". (Raccoon.city)

Reklama

Reklama