Reklama

Reklama

Trhák

  • angličtina Blockbuster
TV spot 2
Komedie / Hudební
Československo, 1980, 94 min (Alternativní 91 min)

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Hana Zagorová, Josef Abrhám, Juraj Kukura, Waldemar Matuška, Laďka Kozderková, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Petr Čepek, Jiří Korn, Jiří Schelinger (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Začínající scenárista Jíša napsal scénář, který je sondou do života současné vesnice a měl by podat pravdivý obraz prostého venkovského života. Krátce nato se dozví, že jeho scénář byl přijat a režisér už vybírá herce do hlavních i vedlejších rolí. Jíša vzápětí zjistí, že jeho ryze realistické dílo bylo přepsáno a pojato jako velkolepá revuální show plná písniček a tance. Filmaři se záhy odeberou do vesničky Lipovec, aby tu za vydatné pomoci místních obyvatel začali natáčet. Hrdinou jejich příběhu je elegantní pyrotechnik Ticháček, který nastupuje v místním JZD, aby progresivní metodou hnojení dopomohl k vyšším výnosům. Ubytuje se u manželů Lukešových a při procházce po okolí vesnice se seznámí se sympatickou učitelkou Eliškou, která miluje majitele místního zámečku Pavla Lenského. Seznámí se také s hajným Kalinou, který bedlivě střeží nevinnost svých tří dcer a střelbou zahání na útěk všechny nápadníky, kteří se často velmi rafinovanými způsoby pokouší přiblížit k hájovně. To vše doprovázeno, ke zděšení scenáristy Jíši, zpěvem, tancem a rozjásanou atmosférou velké revue. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

TV spot 2

Recenze (441)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jak je ten film blbej, tak je drahej." Nemohu nesouhlasit s tím, že tohle je kravina na kvadrát, ale zase nechávám brouka žít od doby, kdy berušky hrají labutě, lidi si chodí na své vlastní pohřby, roztrhává se had, scénárista chodí do hloubky a kdyby vedle mne teď někdo mávnul rukou, tak jdu preventivně k zemi, protože po výbuchu se určitě budou trhat košile. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Berušky dělají v Ostravě labutě, hada za chvíli někdo roztrhne, producent trhá košile a rdousí režiséra, před hájovnou stojí zaražený pilot, Kukura seká se sexem a bojí se v lese, Ticháčkova sestra se nemůže odtrhnout od okna a já se nedokážu odtrhnout od Trháku a mohla bych se na Americkou noc v českém a komediálním balení dívat denně. ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z mých nejoblíbenějších českých filmů. Skvělé písničky, příběh, gagy, HLÁŠKY... a hlavně to má nápad a vtip ale NESMÍ se to brát vážně, protože ten film sám sebe vážně opravdu nebere. Fraška o tom, jak se za socialismu natáčely filmy, které by se měly líbit vrchnosti. Docela se občas i divím, že to pánům Smoljakovi a Svěrákovi prošlo..... "Stop! Kde je had? Já ho roztrhnu. Měl se připlazit hned po pavoucích." Muž v obleku hada: "Zdé! To nešlo stihnout. Ať to někdo zkusí se v tom plazit." "Člověče, kvůli vám to musíme jet znovu. Upravte mu to někdo." "Je to nutný? Kvůli jednomu blbýmu hadovi?" "Ten had tam vysloveně chybí. Pojďte, sjedeme to znovu." "Ovšem až zítra, dneska už nemáme světlo." "Ovšem zejtra tady nemáme berušky, berušky letí do Ostravy." "Co dělaj berušky v Ostravě?" "Labutě." ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Asi nejméně vydařený scénář tandemu S & S. Hudba jako by byla převzatá z Kabaretu u dobré pohody. Vzniká tak filmová estráda. Písničky jsou skoro nejslabším článkem filmu, který je přitom cosi jako muzikál. To by pak jednoho hned napadlo, že to musí dost skřípat. Trocha té dobré pohody přec jen zůstala, tak nech brouka žíííít. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák .. Výtečně ujetý příběh, plný perfektních písniček a zábavných kousků. Co ti dva eSeSáci (Svěrák & Smoljak) nevymyslí do muzikálové parodie! Buď tohle milujete nebo nenávidíte. Já jsem si své stanovisko vybral.. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (28)

  • Většinu písní napsali  autoři přímo pro film, s výjimkou písně "Znám křišťálovou studánku", kterou Hana Zagorová zpívala v televizi už o tři roky dřív - v pořadu Dostaveníčko v Průhonicích (1977). (Willy Kufalt)
  • Skladatel Vítězslav Hádl, který napsal většinu písní k filmu, se objevuje v řadách kapely Karla Vágnera. [Zdroj: Robert Rohál, Vítek Chadima - České zpívající filmy] (M.B)

Reklama

Reklama