Reklama

Reklama

Epizody(10)

Recenze (7)

reich 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obsahuje spoiler: První série nám představuje hlavní protagonisty seriálu, kde Jonathan Rhys Meyers je anglický král Jindřich VIII. Tudor a je nespokojený, že nemá syna se současnou královnou Kateřinou Aragonskou (Maria Doyle Kennedy). Zároveň plánuje válku s Francií a nakonec válku proti císaři. Jeho nejvěrnějším služebníkem není nikdo jiný, než kardinál Woolsey, kterého hraje geniální herec Sam Neill. Ovšem začínají opravdové intriky. Woolsey totiž díky své hamižnosti zapomíná si krýt záda a nemá tušení, že vévodové zpřáhají plány, jak ho zbavit moci. hlavními aktéry jsou nikdo jiný než Thomas Boleyn (Nick Dunning), Norfolk (Henry Czerny) a Charles Brandon (Henry Cavill). No a skutečně si krále získají na svou stranu, ale hlavně díky tomu, že Boleyn je vlastně takový pasák svých dcer, nejdříve nasadí dceru Marii Jindřichovi do postele, ale toho to brzy s ní omezí. Patrně neměla dost fantazie... Čili Boleyn na chvíli ztrácí přízeň u krále, ale jenom do doby, než mu jako správný pasák dohodí do postele jeho starší dceru Annu. Ta si krále získá a začíná rozkol v království, jelikož král se chce nechat rozvést. Upřímně některé scénky této série si mohli odpustit tvůrci, ale tribunál zasedající na rozhodnutí manželství pod taktovkou Woolseyho a hrdého odchodu královny neměl chybu. Tvůrci udělali správný krok k angažování Natalie Dormer, jelikož té role Anny Boleynové sedne na míru a pokud diváky nepřesvědčí v první řadě, tak počkejte na bravurní herecký výkony v té druhé. Obzvlášť zajímavá byla poslední epizoda, kdy tvůrci se nedrželi úplně historických faktů, ale spíše dali divákovi možnost, zdali to nemohlo být trochu jinak. To oceňuji, stejně jako skvělý herecký výkon Sama Neilla, absolutně překonává Meyerse v některých scénkách. Ale celkově po sečtení všech epizod je na pět hvězd a 80%. ()

aneta105 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám ráda historii Tudorovců, a tak není divu, že jsem se právem na tento seriál tešila. A nebyla by to špatná řada, kdyby se tak moc nevlekla, zvléšť rozvod z Kateřinou, kdyby se to řešilo jen tak v max 3 dílech, bylo by to super, ale tady se to řeší od 2. dílu a ještě na konci této řady se nic neděje, řeší se mezi tím mor a spoustu dalších kravin, ale jádro danného problému se táhne jak žvýkačka a tak musím dát 60%, snad bude druhá řada lepší. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série Hirstových Tudorovců na Showtime zahájila novou éru oblíbenosti historických seriálů pro diváky uvyklé přemýšlet, užívat si tabuizovaná témata a směle si vybírat mezi tím nejlepším z nabídky z těch nejlepších televizních dramat (kromě Sho takový program zastupuje dlouhodobě HBO, v poslední době také Starz). Ten příběh je dostatečně známý, pletky rodiny Boleynových s Jindřichem VIII. inspirují již od počátku kinematografie, počínaje Mélièsem a Lubitschem a nekonče Chadwickem v posledních letech. Legendárním nicméně zůstává převyprávění Kordy Šest žen Jindřicha VIII. (1933). A jaký je tedy královský dvůr s Jonathanem Rhysem Meyersem v hlavní roli? Na počátku jen poměrně přímočarý, uhlazený a poklidný (stejně jako Kateřina Aragornská) a proto ideální pro vpád Boleynových děvčat. Ve vedlejších rolích jsou skvělí Sam Neill a Henry Cavill. Česká Wiki křičí cosi o historických nepřesnostech, ale o ty nikdy nešlo v první řadě, důležité je obecné povědomí o kultuře Tudorovců, o zlidštění jmen z učebnic dějepisu a rozhýření divácké fantazie. A nadšení pro intriky a reformaci. A toho je tu přehršel. Divák inspirovaný pak už sám dostuduje literaturu po vlastní ose. ()

Galerie (69)

Reklama

Reklama