Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mohli jsme to vycítit šestým smyslem, viděli jsme znamení a teď se to stalo. Na světě se objevila úplně nová epidemie – rychle se šíří a je smrtelná. Nejhorším symptomem je totiž naprostá ztráta základního lidského pudu jedince – pudu sebezáchovy. Elliot Moore učí přírodní vědy na střední škole ve Filadelfii. Když napříč státy udeří tajemná smrtící epidemie, vyrazí spolu se svou ženou Almou, kolegou z práce Julianem a jeho osmiletou dcerou na zběsilý útěk před katastrofou. Míří do Pensylvánie a doufají, že na farmách mimo dosah velkých aglomerací se jim epidemie vyhne a jim se podaří přežít stále intenzivněji se šířící hrozbu. Brzy ale začne být jisté, že v bezpečí nebude nikdo a nikde… Režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Znamení) přichází s dalším ze svých paranoidních thrillerů, které se vyznačují neočekávanými zvraty, temnou atmosférou, promyšleným budováním pocitu nebezpečí a nečekanými pointami. Film Stalo se je návratem k poetice, kterou diváci i kritici tolik oceňovali v jeho prvních filmech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (1 113)

Traffic 

všechny recenze uživatele

Ve své době nedoceněné a nepochopené STALO SE je ve skutečnosti vizionářským filmem o environmentální krizi. Jednou z hlavních výtek je, že film se prezentuje jako horor (a využívá některých hororových konvencí), ale ve skutečnosti není děsivý (spíš nechtěně komický), čímž jako žánrový počin selhává a je proto špatný. Jenže ta absence hrůzy ("Je to jenom větříček, haha") je tady zcela záměrná a funkční. Odráží totiž neviditelnost a neuchopitelnost globálních klimatických procesů, které se běžným lidem a často i vědcům prostě zdají natolik abstraktní, neurčité a neohrožující blízkou budoucnost, že kvůli tomu nejsme schopni přestat v nastoleném sebedestruktivním chování, které s největší pravděpodobností přivede planetu do těžko obyvatelného stavu. A odtud pak plyne ten nejděsivější aspekt Shyamalanova filmu, totiž ztráta pudu sebezáchovy a série sebevražd - protože co jiného aktuálně lidstvo (v rozvinutých zemích) páchá, než právě kolektivní sebevraždu? Zároveň je ve filmu opravdu důležitá role vědy a všimněte si, jak ji Shy provokativně, a přitom přesně ukazuje nikoli jako definitivní řešení problému, ale jako sice užitečný a zároveň nedokonalý nástroj, který komplexitu celého neurčitého DĚNÍ (odtud název filmu, v přítomném čase) nedokáže zcela a adekvátně postihnout. Ostatně jak si můžeme být jisti, že ta mysteriózní epizoda na severovýchodě USA skutečně přestala sama od sebe, nebo jestli ji neukončila dobrovolně vyjádřená vůle k sebeobětování ve jménu lásky (ach, jak patetické) v moři samozřejmě internalizovaného individualismu? Výborný, nekompromisní a ve svém vyznění znepokojivě ambivalentní film - a ano, strašně nacastovaný a zahraný, ale to se dá dnes brát jako součást kouzla. ___________ Detailnější rozbor filmu tady. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Uáá to je nuda tady. Stejný slova v tolika komentářích, stejný výtky v tolika komentářích. Tak já musím říci, že jsem to viděl úplně jinak. Předně a hlavně jsem se poprvé v životě lekl, když zavál vítr !! V životě mě pak leká už jen laciná snaha vypadat za každou cenu jako filmovej odborník a nemít na to. Ten slejvák padajích dělňasů ze střechy a jejich dopad na pevnou zem, to bylo taky hodně luxusně natočený. Ta baba jaga v tom domě, to byl slušně výživnej mišuge k ní bych ubytoval Spáčilovou, světu by se dost ulevilo, kdyby se sestřičky po letech potkaly. Hudba fantastická, herecký výkon Mark Wahlberga dobrý, atmosféra filmu měla mírně sestupnou křivku, ale ne zase tak moc, jako osobitost některých zdejších uživatelů. Trošku mě mrzí, že nemůžu dát pět hvězdiček, abych některým zdejším papouškům dokázal, že mít vlastní názor na filmy se slučuje se zákony České republiky, ale bohužel ten lis na divákovy city utahoval Shyamalan až moc pevně. Jo a celý to eko poselství Shyamalana je 100x lepší i když zavání pohádkou než laciné eko "rebelství" jednoho ješitného profesora. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

08:33 – na chvilku jako by se zastavil čas a Claire si probodla krk. Ano, stalo se ….. Kousek vedle začali (z nebe) ze střechy padat dělníci. Ano, to se také stalo. Proč? Co se stalo? NĚKTERÉ SÍLY PŘESAHUJÍ NAŠE CHÁPÁNÍ! Dojemné scény v pasážích, kde se vlastně nic neděje. Nezneklidňující a bez špetky napětí tam, kde bych si měl ,,kousat nehty“. Vše do sebe hezky zapadá, příčiny epidemie není třeba složitě hledat, každej tu přece všechno ví. A do toho Elliot zjistí, že mu žena lhala. Pokusy o paniku – skupinka ječících žen je trapná. Jsou tu ale i zajímavé věci. Třeba některé nápady jak se ,,zasebevraždit“, nebo záběry ze ZOO, které jsou dokonce akční! Vítr se blíží jako zbraň hromadného ničení….. To mohlo fungovat! Ale vše sráží ŠPATNĚ HRANÉ emoce. A tak se stalo, že láska zvítězila nad neurotoxinem a M.N.Shyamalan se zřejmě nadobro vydal na cestu do propadliště dějin. Nebo ne? ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Jediný otazník ve spojení s tímto filmem visí z mé strany nad rozpočtem. Trochu bych i podezříval Shyamalana z toho, že raději něco málo zpronevěřil do vlastní kapsy, jako by tušil, že se jeho nejnovější počin (jak se u něj pomalu začíná stávat zvykem) ani nezaplatí. Ale teď vážně. Žádné zklamání z mé strany se rozhodně nekonalo, protože přesně takovýto komorní, téměř až intimní thriller jsem očekával. Shyamalan vrhá obyčejné hrdiny do mezní situace, kterou si nelze racionálně dost dobře vysvětlit a nechává je tápat nejenom nad otázkou záhadných úmrtí, ale i vlastních vztahů, které dostávají v krajních mezích zabrat vždy, byť některé dialogy trpí syndromem křížence „romantického béčka“. Není to o bubácích, ale o otázkách, které je dobré si začít pokládat. PS: Chvílemi to Shyamalan s kameramanem Fujimotou rozehrál tak famózně, až jsem si říkal, jak by bylo dobré, kdyby Cestu Cormaca McCarthyho zfilmoval on. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Zacatek me prijemne prekvapil, nikdo nevi, co se deje, lidi se zastavujou na ulicich a spousty sebevrazd. Shyamalan se s tim fakt neparal, dostal paradni napad s tema sebevrazdama a tu Rkovou pristupnost si vychutnava. Bohuzel za chvily je konec a skupinka pod vedenim Wahlberga (kterej ma celou dobu stejnej starostlivej vyraz) se vydava na cestu. A tady to de do kopru. Shyamalan uz nema zadnej napad, takze postavy jen jdou, obcas jakoze prijdou s nejakou teorii, sem tam scena jak z parodie a obcas najdou nakou tu mrtvolu. Proste takova Spielbergovo Valka svetu bez robotu a armady. No a kdyz uz i Shyamalanovi dojde, ze je toho chozeni nejak moc, prisoupne do deje silenou babu a rozjede uplne novou linii pribehu, sice napinavou, ale zbytecnou. Aspon, ze ma film jen 80 minut, takze nudit nezacne. Clovek taky musi prehlidnout veci, jako, ze vsichni chcipaj krome hlavnich hrdinu, klisovitej vyvoj vztahu, stupidni vysvetleni. Aspon, ze zaver je docela vtipnej. Jako spatny to neni, jen to mohlo bejt daleko napinavejsi a zajimavejsi. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (13)

  • Shyamalanův původní scénář pod názvem THE GREEN EFFECT se točil okolo vzpoury rostlin proti lidskému pokolení (ve stylu Dne Trifidů), ale studio jeho scénář zamítlo a Shyamalan byl nucen původní příběh přepsat do dnešní podoby. (3DD!3)
  • Natáčení začalo 6. srpna 2007 a trvalo 44 dní. Bylo to na den přesně devět let od začátku natáčení Šestého smyslu. (3DD!3)

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

25.03.2009

Už před několika týdny se objevila zpráva, že Mark Wahlberg si zahraje v „mstitelském“ thrilleru The Prisoners o otci unesené 6-leté holčičky, který vezme spravedlnost do vlastních rukou. Znělo to… (více)

Zlaté maliny rozdány

Zlaté maliny rozdány

22.02.2009

Než vám ráno přineseme souhrn vítězů letošního udělování Cen Akademie, je tady už tradiční předehra – Zlaté maliny. Jednoznačnými vítězi se stali Mike Myers, Paris Hilton a... pozor, překvapení... se… (více)

Reklama

Reklama