Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mohli jsme to vycítit šestým smyslem, viděli jsme znamení a teď se to stalo. Na světě se objevila úplně nová epidemie – rychle se šíří a je smrtelná. Nejhorším symptomem je totiž naprostá ztráta základního lidského pudu jedince – pudu sebezáchovy. Elliot Moore učí přírodní vědy na střední škole ve Filadelfii. Když napříč státy udeří tajemná smrtící epidemie, vyrazí spolu se svou ženou Almou, kolegou z práce Julianem a jeho osmiletou dcerou na zběsilý útěk před katastrofou. Míří do Pensylvánie a doufají, že na farmách mimo dosah velkých aglomerací se jim epidemie vyhne a jim se podaří přežít stále intenzivněji se šířící hrozbu. Brzy ale začne být jisté, že v bezpečí nebude nikdo a nikde… Režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Znamení) přichází s dalším ze svých paranoidních thrillerů, které se vyznačují neočekávanými zvraty, temnou atmosférou, promyšleným budováním pocitu nebezpečí a nečekanými pointami. Film Stalo se je návratem k poetice, kterou diváci i kritici tolik oceňovali v jeho prvních filmech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (1 113)

Lateef 

všechny recenze uživatele

Stalo se to, že mistr usrávacích lekaček a šokujících diskutabilních point nám chřadne. Aby přilákal lidi do kin, musí do trailerů nacpat takřka všechny suicideové scény z filmu, který pak v tomto směru působí velice střídmě. Atmosféru a údernost sebevraždy mají, ale né tak mrazivou a drtivou. Co se však vytratilo téměř úplně, je ono několikavoltové celostopážové napětí, kterým předchozí shyamalanovky disponovaly. Zde zbyly pouhé fragmenty, na druhou stranu ale působí pozoruhodně, co lze vymámit ze záběru na ševelící strom, či šumící trávu v kompozici s vláčně úzkostlivými tóny Jamese Newtona Howarda. Herecky to taky nebyl žádný koncert, přijde pouze jedna osamocená lekačka, pointa tentokráte šokuje maximálně tím, že tu žádná není, a tak jsem se musel spokojit jen s tuctovým koncem. A pan Hrůzunahánějící (bejvávalo) si teď musí vystačit s 50%. 48 miliónů dolarů(rozpočet)/158 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Zacatek me prijemne prekvapil, nikdo nevi, co se deje, lidi se zastavujou na ulicich a spousty sebevrazd. Shyamalan se s tim fakt neparal, dostal paradni napad s tema sebevrazdama a tu Rkovou pristupnost si vychutnava. Bohuzel za chvily je konec a skupinka pod vedenim Wahlberga (kterej ma celou dobu stejnej starostlivej vyraz) se vydava na cestu. A tady to de do kopru. Shyamalan uz nema zadnej napad, takze postavy jen jdou, obcas jakoze prijdou s nejakou teorii, sem tam scena jak z parodie a obcas najdou nakou tu mrtvolu. Proste takova Spielbergovo Valka svetu bez robotu a armady. No a kdyz uz i Shyamalanovi dojde, ze je toho chozeni nejak moc, prisoupne do deje silenou babu a rozjede uplne novou linii pribehu, sice napinavou, ale zbytecnou. Aspon, ze ma film jen 80 minut, takze nudit nezacne. Clovek taky musi prehlidnout veci, jako, ze vsichni chcipaj krome hlavnich hrdinu, klisovitej vyvoj vztahu, stupidni vysvetleni. Aspon, ze zaver je docela vtipnej. Jako spatny to neni, jen to mohlo bejt daleko napinavejsi a zajimavejsi. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Pre túto planétu sme ohrozenie.“ Bože to čo bolooo??? Udalosť je nudné, čudné, zvláštne, mimoriadne WTF a poriadne trápne "čosi" (citronáda). Zúfalosť a bezmocnosť nezažívajú len postavy na plátne, ale aj divák pred ním. Občas vo filme môžete nechať voľné miesta, otázky bez odpovedí, nech si divák domyslí čo chce. Ale vyložene to useknúť a neposkytnúť odpovede na základné otázky? Sorry, to neberiem. Plus si k hroznému výsledku treba prirátať obskúrne herecké výkony (od Wahlberga cez Leguizama až po Zooey Deschanel), nezvládnuté dialógy, úspešné pochovanie i tej hŕstky dobrých nápadov, ktoré Udalosť ponúka (dvíhajúci sa vietor) a v podstate žiadny koniec. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Tak bohužial… Shyamalanov režijný rukopis v tvorení napätia je tu prítomný (strašidelný dom so strašidelnou paní domácou) a zvádza k 3* hodnoteniu, no všetko ostatné podstatné chýba. Motív lásky nefunguje a vzťah hlavných hrdinov je nepochopiteľný. Po zaujímavých dialógoch a finálnej pointe ani stopy. The Happening je mdlá, miestami napínavá a miestami naivná fraška, uvarená z vody, posolenej Howardovou hudbou zo Signs. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Pointu dostaneme, příběh peláší kupředu po cestě lemované napětím a herci nás tímhle depresivním světem provedou s takovou lehkostí, že ta půldruhá hodinka uteče téměř sama. Tak proč zase zírám na ultranízká hodnocení a komenty dokola omílající z recenzí odkoukané stížnosti na absenci pointy a přítomnost nudy? Happening je už třetí Shyův film po sobě, od kterého veřejnost čeká, že zkombinuje Šestý smysl a Znamení a bude z toho podobně vypadající nervy drásající záležitost jako oba jmenovaní. A v důsledku těchto očekávání přichází tvrdý náraz. U Vesnice, kterou dodnes považuji za jeden z nejlepších filmů svého života, tento omyl chápu, u výtečné Ženy ve vodě už méně, ale pokud se někdo nedokáže poučit ani napotřetí, budiž. Snad by to chtělo chodit do kina bez předsudků a falešných očekávání a usmíření s nevyzpytatelným indickým Mistrem bude zase na pořadu dne. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (13)

  • Natáčení začalo 6. srpna 2007 a trvalo 44 dní. Bylo to na den přesně devět let od začátku natáčení Šestého smyslu. (3DD!3)
  • M. Night Shyamalan si tentokrát príliš nezahral. Prepožičal hlas Joeymu (neustále volajúcemu Alme). (MoiJe)

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

25.03.2009

Už před několika týdny se objevila zpráva, že Mark Wahlberg si zahraje v „mstitelském“ thrilleru The Prisoners o otci unesené 6-leté holčičky, který vezme spravedlnost do vlastních rukou. Znělo to… (více)

Zlaté maliny rozdány

Zlaté maliny rozdány

22.02.2009

Než vám ráno přineseme souhrn vítězů letošního udělování Cen Akademie, je tady už tradiční předehra – Zlaté maliny. Jednoznačnými vítězi se stali Mike Myers, Paris Hilton a... pozor, překvapení... se… (více)

Reklama

Reklama