Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bretaňská pohádka o vojáku Králíčkovi a kouzelném měšci, plášti a jablkách, které mu přinesly štěstí... Jednoho dne dojde voják (L. Mrkvička) k pobřeží. Má hlad a do oka mu padne strom s krásnými jablky. Jedno si utrhne a sní… V tu ránu mu narostou rohy. Jeho počínání sleduje dívka Čírka (L. Šafránková), která se nad mladíkem slituje – utrhne švestku a rohy mu zase zmizí. Vojáček se do půvabné dívky hned zakouká. Jenže na něj čeká jiný osud – odmala mu totiž nikdo neřekne jinak než Králíček, a tak mu bylo prý předpovězeno, že se jednoho dne stane králem. Smutná Čírka mu tedy daruje kouzelný plášť, jenž ho odnese k samotné princezně, která mu je souzená… A jak to s naším nešťastníkem dopadne? To už vám neprozradíme, na to se podívejte v dnešní pohádce, kterou napsal podle literární předlohy Ch. Deulina M. Čepelka a režie se v roce 1982 ujala S. Simonová. (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Děj není nijak složitý, ale zde není lineárnost příběhu nijak na škodu. Skvěle napsaný scénař (hlavně dialogy jsou přirozené a vymazlené) doplňuje na scéně výtečná Šafránková, která se své nerudné princezny zhostila na výbornou. Škoda té režijní impotence. Ale i přesto je to televizní nadprůměr díky skvělým hercům, o které jsme neměli v minulosti nouzi. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Králíček se po vzoru Samsona dopouští stále stejné chyby, když opakovaně podléhá slovům ženy. Polehčující okolností mu může být to, že si Šafránková roli úskočné, mazané a zlé princezny vyloženě užívá a doslova klame tělem, tak, že nizozemské princezně musí člověk její podlost i odpustit :). Na televizní pohádku docela nadprůměrné dialogy. Mimochodem ústřední pár si své role tak trochu zopakoval o deset let později v inscenaci ze života bajkáře Ezopa Královský život otroka. "Může dcera nizozemského krále obyčejného vojáka okrádat?" - "Může! Král a jeho rodina můžou všecko!" ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s holandským čepcem a to na hlavě rybářky Čírky. Když jsem to viděla poprvé, pořád jsem čekala, že Čírka se promění v čírku a odletí. Prostě mi to neodbytně připomínalo křídla. A ona se jen kachna dá dohromady s králíkem. ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Průměrná pohádka s jednoduchým dějem,na které mě zaujala jen jedna věc,a to že Králíčka hrál Mrkvička,tak sem chvíli přemýšlel,jestli v tom není skrytá nějaká analogie Mrkvička-Králíček. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jak já se při téhle pohádce coby dítě bál... Brrr. Ale líbí se mi. Dnes oceňuji především to "kdo chce kam" poselství, senzační Čepelkův scénář s perfektními dialogy a Libuši Šafránkovou v obou rolích (ale hlavně v té kladné). ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Na malém prostoru (jak časovém, tak studiovém) se odehrává jasný, srozumitelný pohádkový příběh. Dvojrole Libuše Šafránkové je bonus navíc. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na televizní pohádku neuvěřitelně mystická atmosféra, kde Libuška ve dvojroli a Mrkvička naprosto excelují. Pravda, chvílemi to působí utahaně, zvláště když už si říkáme, kdy to konečně tomu hloupému Králíčkovi konečně dojde, ale jinak vysoký nadprůměr. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Scénárista Miloň Čepelka použil předlohu francouzské pohádky Charlese Deulina, která ale ve své podstatě a některých situacích nápadně připomíná Tři veterány. Třeba v úskočnosti a chamtivosti princezny Ludoviny, které místo velkého nosu narostou rohy. Libuška Šafránková v dvojroli rybářky Čírky a princezny Ludoviny má skvělé charisma a vtipnými dialogy jen hýří - "Jestli se vychloubáš, budeš o hlavu kratší. Při tvé výšce to bude tragédie". ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Libuška dobrá Čírka a ještě lepší Ludovina, tu dala opravdu s gustem :-). Herecky vůbec velmi povedené, škoda jen nízkého rozpočtu - pohádka s takovým scénářem by zasloužila velkorysejší pojetí... ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Z dětství jsem si pamatoval hlavně to, jak si S. Fišer "přičaroval" rohy. Teď po mnoha letech jsem u této studiové televizní pohádky setrval hlavně proto, abych zjistil, zda měla dvojrole L. Šafránkové nějaký dějotvorný smysl. Neměla. O celkové úrovni pak vypovídá již úvodní scéna, v níž L. Mrkvička zápasí nejprve s bubnem a hned nato s praporem. Nebo možná obráceně. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Charles Deulin napsal pohádku, kterou se asi inspiroval Jan Werich s jeho Třemi veterány. Miloň Čepelka napsal scénář této pohádky o králíčkovi a jeho kamarád Zdeněk Svěrák o rok později přímo Tři veterány. Každopádně tento chudý francouzský příbuzný se mi líbil o mnoho méně. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

S hereckým přehledem odvyprávěný příběh klasického střihu, jemuž formální prvky pomáhají po celou dobu podporovat napětí. Kdysi průměrná, dnes pohádka hodná pozornosti. Mrkvičkův neexhibující talent, který s odstupem zasluhuje smeknutí. Televizní 3-4* ()

otík 

všechny recenze uživatele

Kulisová pohádka, která sice nevypadá tak levně, jak spousta jejích bratříčků, ale těžce pokulhává ve scénáři. Hlavní hrdina, bývalý voják Králíček, sice vysvobodí princeznu zakletou do dračí podoby, ale nikde není vysvětleno, proč je princezna zakletá a také proč je tak zlá. Když pak Králíček princeznu za její zlobu potrestá a následně ji zase vysvobodí, vůbec se děj nevrátí k dalším nešťastníkům, kteří díky princeznině zlé povaze mají rohy. Tak vlastně zlo v této pohádce není nijak zásadně potrestáno, nemluvě o podvodníkovi královi, kterému se děj také vůbec nevěnuje. A další otázkou je, proč autoři nechali Libušku Šafránkovou hrát dvojroli, aniž by to mělo nějaký dějový smysl. Velká škoda pro Ladislava Mrkvičku, který předvádí velice dobrý herecký výkon, že tato dějově velmi slabá pohádka rozhodně nepatří k tomu lepšímu, co v rámci televizní pohádkové tvorby v osmdesátých letech vzniklo. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Na prvním místě mě zaujala dvojrole mé oblíbenkyně Libušky Šafránkové. Zápletka s ukradenými dary a následných potrestáním namyšlené princezny mírně podobná zápletce ve Třech veteránech. Že by autoři obou pohádek "opisovali" od Jana Wericha? ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Jestli chcete vedet proc se stala Libuska narodem opevovanou hvezdou, pustte si klidne treba tuhle roztomilou studiovou pohadku. Je to bohyne... :-) P.S.: + vynikajici Stanislav Fiser. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Méně známá, ale zato dobře koukatelná studiovka, v jejíž hlavní dvojroli exceluje Libuše Šafránková. Kvalitně sekunduje Ladislav Mrkvička, takže nakonec právě pro herecké výkony obvyklá vada studiovek – totiž že jsou to studiovky – nevadí. ()

Reklama

Reklama