Reklama

Reklama

Kapka z poháru nesmrtelnosti

Obsahy(1)

Jen jednou za 144 let nastává správná konstelace hvězd pro největší duchovní slavnost na světě. Odehrává se v Indii na soutoku posvátných řek Gangy a Jamuny. Říká se jí Mahákumbhaméla neboli Velká slavnost poháru. Ta poslední proběhla v lednu a únoru roku 2001 a sešly se tu milióny poutníků, asketů, jóginů, sádhuů, divotvorců, mudrců. Všichni zde podstoupili očistnou koupel a na hlavní den Mahákumbhamély přišlo neuvěřitelných 30 miliónů lidí. Je to bezesporu největší a nejbizarnější setkání lidí, jaké se kdy konalo. Přitom vše proběhlo v atmosféře vnitřního klidu, radosti a povznesení – tím se Mahákumbhaméla stává velkou výzvou lidstvu na prahu třetího tisíciletí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Hezké workshopové, hudební festiválky a modlitební multináboženský vegetariánský festiválek s miliony lidí, sto Čechy se stanovým městečkem s teplotou k ráno na nule a různými bizarnostmi, kde se zamýšlejí nad řešením problémů světa. Škoda že je nenapadne, že hlavním problémem je přelidnění.Pro Jogíny nebo Nágy bez vášní, kteří touží žít o samotě v ústraní v Himalaláji muselo být tolik lidí na festivalu traumatické. Pocit bezpeční a dobrá atmosféra na festivalu o čemž mluvili čeští účastníci považuji také za největší hodnoty. ()

Reklama

jerrik7 

všechny recenze uživatele

Vynikající obrazový dokument o masové rituální koupeli Kumbh mélá na soutoku řek Ganga, Jamuna a mytologické podzemní řeky Sarasvatí. Zdůrazňuji obrazový dokument. Doprovodné slovo se k těm obrazům a k této události sice hodí, ale neuvěřitelně mě irituje. Řeči o svatých mužích sadhu a nahatých nágách, řeči o duchovnu, vnitřním očištění, klidu, radosti, míru, přátelství, dobrotě jsou vedeny patetickým obdivným tónem. K tomuhle i podobným dokumentům o hinduismu takové řeči patří. Rozhodně bych nechtěl, aby byl dokument doprovázen úvahami, které teď vyslovím. Přesto trvám na své pravdě. Indie nám Evropanům s výjimkou neuvěřitelné, šokující jinakosti a exotiky nemá co nabídnout. Devadesát devět Indů ze sta zoufale touží po našem způsobu života, závidí nám téměř vše, dokonce i to, co vůbec záviděníhodné není. Mají Indové jiné hodnoty, jiný, lepší styl života, než je ten náš evropský, jak mnozí tvrdí? Budiž. Připusťme to na okamžik. Jenomže jim ty naše evropské hodnoty ZOUFALE scházejí. Léky, lékaři, vzdělání, systém sociální a zdravotní péče, svoboda, volnost pohybu, peníze, auta, dálnice, televize, videa, počítače, ..., VŠE. Na druhé straně většině Evropanů ty jejich hodnoty zase až tak moc nescházejí. Podobně jako lidé masově utíkali z ráje zemí socialismu do zemí prohnilého kapitalismu a málokdy naopak. Sami dobře víme, co v Evropě děláme špatně. Je toho dost. Třeba ekologii nebo hektický a přetechnizovaný způsob života, přejídání, nedostatek pohybu, civilizační choroby ... Pokud ale má Evropan silnou vůli, může si zařídit „prostý život“ i uprostřed evropského běsnění. Existují také hodnoty pro Evropany cenné, po kterých třetí svět kupodivu netouží. Jsou to například důslednost, akurátnost, sebekázeň, disciplína, vytrvalost. Vypadá to, jako by šlo především o naše materiální hodnoty, které nám Indové závidí. O našich kulturních a morálních hodnotách toho Indové moc nevědí a lze namítnout, že by ani moc nebylo co závidět. Jsem si jist, že ani my od nich se nemáme v kulturní a morální sféře příliš čemu přiučit. Traduje se, že hinduismus, je mírumilovná náboženství a Indové nejsou agresivní. Opak je pravdou. Sotva najdete druhou zemi, kde by lidé byli tak bezcitní, nemilosrdní, neurvalí, prolhaní, rasističtí, toužící po penězích a materiálních statcích a často i agresivní jako v Indii. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Náboženská masovka. Príliš velebiace východnú mystiku a jógu. Zaujali naháči, posypávajúci sa popolom a zakrúcajúci si penisy do ruličky až niekam k zadku, askéti stojaci desaťročia so zdvihnutými končatinami na mieste. Všimol som si výrazy očí ľudí, plné utrpenia, a nie duchovnej sily. Ja som v nich, napriek výpovediam tvárí, čo im prislúchali, nevidel radosť a šťastie, ale utrpenie, strach. V očiach vyššie postavených duchovných guru sa odrážala rovnaká ľstivosť a výhražné sebavedomé pohŕdanie ako v očiach tunajších vyžraných pupkatých cirkevných celebrít. Môžu ma presvedčiať tisíce brahmanov, jogínov a budhistov o nesmierne inšpiratívnom posolstve ich duchovného odkazu, keď ale čítam o lámoch pašujúcich slonovinu, o bežnej indickej praxi zbavovania sa novonarodených dievčat ich zavraždením, o celkovom pohŕdaní životom v podobe desiatok tisícok neuveriteľných žobrákov a chudákov, čo nemajú nič, tak slová obdivovateľov mystiky a úcty k všetkému živému, pokory a snahy sa rozdeliť o všetko a aj ich nenásilné správanie idú jednoducho do hája. Resp. nevidím v nich nijakú pridanú hodnotu k stredoeurópskej juaisticko/kresťanskej náboženskej duchovnej tradícii - ani, čo sa týka mystickej a meditačnej stránky. Ja si naopak myslím, že celá východná teória o reinkarnácii bola vytvorená len preto, aby ázijci mohli svojich súkmeňovcov bezbolestne posielať na smrť, či už do vojny, alebo do pracovného tábora alebo do povestných ázijských väzení. Aby ich utrpenie príliš nebolelo - lebo však čoskoro budú vtelení do iného života. Jednoducho mocní vedeli, že v danom geografickom regióne sa až príliš často zomiera na základe želania mocných a tak títo vymysleli spôsob ako smrť sprirodzeniť a nerobiť z nej nejakého strašiaka, aby poddaní nereptali a hlavne nerebelovali a tak vymysleli reinkarnáciu a odvtedy ľudský život nepredstavuje v týchto krajinách až tak význačnú hodnotu. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama