Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom městě žil knihkupec Bartoloměj (J. Hrušínský). Práci měl rád a se svým životem byl spokojený, jen jedno mu scházelo, milá žena. Až jednou vstoupila do jeho krámku půvabná dívka Klárka (L. Černíková), do které se hned zamiloval. Takže když Klárku a její tetu, popletenou čarodějku (J. Obermaierová), vyhnala lesní strašidla z jejich chaloupky, rád se jich Bartoloměj ujal. Jenže to se zase nelíbilo sluhovi Stanislavovi (M. Vladyka), který měl v plánu vnutit knihkupci za ženu svou dceru. A tak se s lesními strašidly domluvil na podlé zradě… (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

honajz 

všechny recenze uživatele

Hvězdička za opakovací Magdu Zimovou-Matejkovou. Jinak propadák na celé čáře. Voice over mírně přes čáru, Hrušínský hraje totálního blba, kterého je nutno kopnout nejlépe několikrát do hlavy, aby mu došlo, jak s ním sluha manipuluje - takže si člověk říká, co na něm ta divoženka vidí. Jinak mezi oběma holkama jsem neviděl moc rozdíl kromě barvy vlasů - obě měly poněkud větší nos a divoženka ještě ke všemu předkus. Tedy já vlastně ani nevím, jestli to byla divoženka - s matkou, kouzelnicí a bylinkářkou žije v lese, tak nevím, co si myslet. Táborský si užívá svou zápornou roli Lesního Vrtáka, ale brzy zjistíme, že taky nemá co hrát. Nakonec na mne nejjistějším hereckým dojmem působil překvapivě Otmar Brancuzský, který se zde mihne v roli oddávajícího kněze, a to je tedy poněkud tristní pro ty ostatní. Jo a co se týče tajemné truhly - nijak tajemná vlastně nakonec není. Abych nezapomněl - ono se to snažilo být i písničkové. Jenže ani jedna písnička se sem nehodí a moc sem nezapadá - je to podobné, jako kdybych se díval na film o husitech a ti místo chorálu začali zpívat Kdepak ty ptáčku hnízdo máš. Ale to je aspoň poslouchatelná písnička. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pohádka o knihkupci, to samo o sobě se mi líbí. V dobách, kdy lidé ještě četli, udál se příběh, jehož hlavním hrdinou byl knihkupec, jeho nehodný sluha se svou tatíkem manipulovanou dcerou, čarodějka z lesa a její neteř, tři pošahaná strašidla z téhož lesa a pes. Knihkupec jednoho dne zatoužil po lásce, jeho sluha zatoužil do mrtě využít nabízející se příležitost, jeho dcera toužila nejspíš po jiném otci a čarodějná neteř se nechala přesvědčit, že touží po knihkupci. Strašidla toužila po knize, nutno říct, že po jedné konkrétní, neb všechny ostatní knihy byly předmětem jejich nenávisti, aby se pak ukázalo, že vlastně po knize touží jenom jedno z nich a druhá dvě touží po hodnotách jiných, jedno po lásce a druhé chce mít hlavně svatý klid. V tom všeobecném toužení se nikdo neptal, po čem touží dějotvorný pes, bylo to však jedno, protože, ač se nikdo neptal, pes svou touhu naplnil a s nezúčastněným výrazem pravého aristokrata dovedl všechny k naplnění jejich tužeb a pohádku ke šťastnému konci. Písničky byly do dobového ladění pohádky jak rána bucharem do hlavy (stylově, jinak písničky měly mimořádně vtipné texty), ale to byla strašidla taky. A protože jsem se bavila a dobře se u toho žehlilo, cítím se být naprosto spokojeným divákem. ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

Já vám ňák nevím, co se to s těmi čétéčkovskými pohádkami děje... Ať to napíše Honza nebo Jirka (v tomto případě Dědeček), režíruje Standa, Karel nebo Jarda ... všechny nakonec dramaturgicky zprzní Jiřík Chalupa. Frajer, co donekonečna roztáčí kolotoč uniformních mučivých zhovadilostí - jedna k nerozeznání od druhé. "Tajemná truhla" je bohužel další takovou železnou košilí, na jaké jsme za desítky let studiové produkce zvyklí. Trocha toho strašení, barevných světýlek, trocha té obligátní pouťové lásky na první pohled ... a navrch neskutečná kopice nudy v naprosto nefunkčním rámci. Kolosální zhovadilost tvůrčího týmu se pak naplno projeví v závěru příběhu. Během poslední dvacetiminutovky jsem nabyl pocit, že točili podle scénáře, kterej se někomu rozsypal na chodbě a neměli číslovaný stránky. Když k tomu připočtu absenci jakéhokoli osvěžujícího nápadu, vychází mi čistý kašírovaný odpad. Nakonec musím ale zvednout hodnocení alespoň na jeden bodík - kvůli Miroslavu Táborskému a třem povedeným strašidláckým pšoukům. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ona ta pohádka není úplně špatná. Hlavně teda písničky - pro kritiky dodávám, že si musíme znovu uvědomit, že je to pořad určený dětem, jsou zpěvné a melodické. Celkový děj je sice dost unylý a nepříliš záživný. Pohádka postrádá skutečnou dramatickou zápletku. Ostatně do padesáti šesti minut se toho taky moc nenarve. Ale jednu hvězdu dávám i za Lucii Černíkovou jejíž úsměv snad nelze nemít rád a docela dobrého Táborského. Jinak ale i strašidla vypadala jako pankáči a že by teda zrovna strašili nebo působili jako to pověstné pohádkové zlo...to se říct nedá. ()

Gedes 

všechny recenze uživatele

Dávám jen dvě hvězdičky, nemůžu víc. Myslím, že pohádka je docela hezká a měla i docela příjemné dialogy (takové ty pohadkovské :-) ale co jsem opravdu nemohla překousnout byl Jan Hrušinský - for me, už starý dědek a chtel si střihnout zase "prince na bílého koni" ale někdo by ho měl upozornit, ze na to uz rozhodně nemá a na kladnou roli taky neee!!! Je to hroznej slizoun, musí mít jedine nejakýho záporáka.... ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama