Reklama

Reklama

Nadpřirozené jevy ve světle vědy

(seriál)
  • Velká Británie Supernatural Science
Velká Británie, (1999–2000), 14 h 44 min (Minutáž: 52 min)

Série(2) / Epizody(17)

Obsahy(1)

Cyklus se soustředil na kontroverzní teorie o nevysvětlitelných mýtech, legendách a nadpřirozených událostech, aby našel vysvětlení toho konkrétního tématu. (sator)

Recenze (9)

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem 3 díly. Seriál se věnuje pro mě zajímavým tématům, jako jsou zážitky blízké smrti (stavy vědomí v tzv. klinické smrti) či oživlé mrtvoly (zombie na Haiti). Jednu hvězdu musím strhnout za ABSENCI oné v názvu proklamované vědy. Ne že by se mi po mudrlantech v bílých pláštích a s patentem na pravdu nějak zvlášť stýskalo, ale těch vědecky relevantních názorů je tam věru poskrovnu a omezují se vesměs na takové ty klasické lakonické povzdechy typu "Ale to je vědecky nemožné" apod. No ale to my všichni přece víme, že? 69% ()

Matamoroz 

všechny recenze uživatele

Svatý ze 17. století, kterého viděla opakovaně levitovat spousta hodnověrných lidí té doby, to dokázal tak, že "asi uměl rychle skákat" hahááá :-D Nejsem debil, abych si myslel že fůra tzv. "paranormálních" jevů nejsou výmysly, podvody a podobně, ale také se děje dost věcí, které nezapadají do našeho současného "realistického" vidění světa. Ať chceme nebo ne, velká část toho, čemu říkáme "věda", alespoň v rámci takového všeobecného povědomí, je jednoduše hrubý materialismus, spojený s tím, že co nedokážu momentálně změřit, zvážit, zrentgenovat...neexistuje, nebo ještě lépe "nemůže existovat" a tak se budu snažit dokázat, že to neexistuje, případně prohlásím, že to dotyční mají ze sugesce, díky drogám, od krční páteře, nebo "to měli schované v rukávu". ()

Reklama

Stanley 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokumentární seriál z produkce BBC a Discovery snažící se vědeckou metodou nahlížet na známé záhady světa i tajemné události kolem nás, které oficiálně zpravidla bývají zařazeny do šuplíku "výmysly, fabulace, omyly či náhody", třebaže jejich existence je leckdy nepopiratelná a až příliš zarážející. V některých případech se to vcelku daří, seriál poodkrývá tradiční mysteriózní mlhu, jež případy obestírá, a nastiňuje zhruba nejpravděpodobnější rozumné vysvětlení (např. zombie). V některých případech se to naopak dařit nemůže, neboť náš někdy zaslepený rozum je na mnohé dění ve světě a vesmíru stále příliš krátký nebo jednoduše nelze k uspokojivému poznání získat dostatek potřebných informací. Nicméně tento nadmíru pozoruhodný námět ještě automaticky nedělá z dokumentu i stejně pozoruhodnou podívanou - svým zpracování se mi zdál poněkud strohý a nepřikoval vás do křesla tak, jako to uměl Svět tajemných sil A. C. Clarka. ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Tahle dokumentární série je zajímavá. Jednotlivá témata zkoumá z hlediska známých příběhů, které jednotlivě rozebírá a nastiňuje pohled veřejnosti proti skeptickému pohledu vědců. Nalézání odpovědí na témata, jimiž se seriál zabývá, je během na dlouhou trať, kterou ještě nikdo nedoběhl. Nelze tedy očekávat definitivní postoje k jednotlivým představovaným jevům. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama