Franklyn
Drama / Fantasy / Romantický / Thriller
Velká Británie / Francie, 2008, 94 min
Gerald McMorrowHudba:
Joby TalbotPlakáty
Režisér a scenárista Gerald McMorrow debutuje ambiciózním psychologickým sci-fi dramatem, odehrávajícím se v současném Londýně a dystopickém Meanwhile City, kde zrušení odluky státu a církve uvolnilo cestu společnosti, ovládané náboženstvím. Ateistický mstitel Jonathan Preest (Ryan Phillippe) chystá odplatu mocnému vládci Meanwhile City, cynismus a deprese konceptuální umělkyně Emilie (Eva Green) se díky obtížnému vztahu s matkou prohlubují – mezitím se citlivý Milo (Sam Riley) pokouší vyrovnat s nedávným citovým úrazem a hluboce věřící Peter (Bernard Hill) přijíždí do Londýna najít svého zmizelého syna, traumatizovaného veterána války v Perském zálivu. McMorrow nechává vyprávění oscilovat mezi reálným a imaginárním světem a zkoumá složité vztahy mezi fantazií, vírou a láskou. (oficiální text distributora) -
Temný Londýn, někdy v budoucnosti. Církev ovládající celou Británii. A čtyři hlavní příběhy. Tři z nich se odehrávají v normálním světe a jejich postavy jsou Emilia (Eva Green), trpící schizofrenií a velkou zálibou v sebevraždách. Milo (Sam Riley), zlomený třicátník, který by udělal cokoli pro pravou lásku a Petr (Bernard Hill), dozorce v kostele, hledající svého syna. Čtvrtý příběh, postava Jonathana Preesta (Ryan Phillippe), muže s maskou, odehrávající se v paralelním City. Jejich osudy se spojí a společně budou bojovat za poslední lidskou naději. (Dellylah)
Djkoma
V jedné linii velmi originálně laděný snímek, který však v závěru vše trochu bortí do tradičních myšlenek ... Je to škoda, protože Ryan Phillipe si svoji roli pěkně užívá a celé prostředí, v kterém se pohybuje má punc originality, stylu a zajímavosti. Dejte mu celý film a budu moc moc spokojený, ale závěr to všechno trochu zlidští, ukáže promyšlenost, která zkazí tu originalitu a ten pěkný pocit. pro někoho to bude přesně naopak a závěr bude jen geniální pointou, ale těm to pouze mohu tiše závidět. Evu Green jsem nikdy moc nemusel a tady se to bohužel výrazně nemění stejně jako u ostatních herců kromě Ryana, kteří mě nijak nezaujaly. Je to škoda, protože právě ta originální linie je opravdu silná zbraň snímku, bez kterého bych (snad mě nikdo neukamenuje) o něj nikdo ani nezakopl...(25.4.2009)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby Celosvetovo $1,101,061║(22.7.2010)
B!shop
Rozhodne hodne zajimavy a originalni. Mame tu dve linie. Prvni se odehrava v podivnym meste, ktery vypada jak neco mezi temnou sci-fi budoucnosti, historickym Londynem a trochou fantazie Tima Burtona, v nemz kazdej musi mit nejakou viru. A jedinej neverici se vydava na cestu za pomstou. Je tu sice primocarej pribeh, ta maska hlavniho hrdiny ala Rorschach je spis jen na efekt, ale je to vysoce zajimavy a napinavy. Pak tu je druha, civilni linie. V ni se mota trochu neprehledne nekolik postav, jeden resi rozchod, druhej hleda syna a pak tu je zmalovana vysilujici Eva Green. No a stridave sledujem jednu nebo druhou linii, pricemz je bohuzel vic casu venovano ty civilni a ta ma obcas hluchy mista. No a tohle vse se zacne nekdy po polovine filmu pomalu proplejtat, zacne to do sebe zapadat a pomalicku davat smysl, i kdyz to vyzaduje docela pozornost, aby se v tom clovek neztratil. Zaver je sice povedenej, problem ale je, ze pak ta fantasy linie vyzniva jako pouze na efekt, bez nejakyho vetsiho smyslu. Ale urcite to stoji za skouknuti.(10.5.2009)
canakja
Slabota. Dvě linie (emilie, milo) jsou ve filmu jen proto, aby neměl ušmudlaných dvacet minut, jsou zbytečné a k ničemu. Franklynova linie by byla o něco smysluplnější, kdyby ovšem nebyla tak zdlouhavá a nudná.. na druhou stranu vzhledem k rozpočtu...(2.5.2009)
Shit
Utápí se to v jednotlivých scénách, v jednotlivých dialozích a tři linie příběhu spolu tak nějak nespolupracujou a jediná jakž takž zábavná je ta s maskovaným Ryanem Phillippem, takže je to takovej mišmaš, kterej zhruba po půl hodině začne dost silně nudít a pak celá ta složitost, která se má na konci vypointovat v geniální zakončení pozbývá funkčnosti a nemá to vůbec žádnej efekt(1.7.2009)
Shushika
Do cca 60. minuty neslané nemastné, ale poslední třetina má celkem zajímavé vyústění, atmosféru a uchovává si tajemství (uklízeč), takže přidává ztracené body. Náboženské úvahy (přiznejme si: kecy) bohužel o ničem a spíše nucené, aby postava Preesta měla nějaké opodstatnění.(27.2.2010)
Tuxedo
Kdo čeká drsnou městskou fantasy, bude zklamán. Ta totiž tvoří jen jednu z vrstev příjemně (ale i dosti jednoduše) propleteného příběhu a stejně jako ty ostatní představuje obal k poměrně originálnímu příběhovému sdělení, které však představuje něco zcela jiného, než co by divák, zvyklý na ambicióznější a sofistikovanější látky, čekal. Po bok mistrných mozaik se tak Franklyn už kvůli svému klamnému zevnějšku neřadí a jeho námět by si určitě zasloužil jinak uzpůsobenou realizaci, nicméně zdatně plní úlohu povedeného celovečerního debutu. Že by Gerald McMorrow byl tuctový, se totiž v žádném případě říct nedá.(17.5.2009)
choze
odpad!Co to kurva... ?!(20.5.2009)
arachneuss
Gerald McMorrow je génius. Natočit za 6 milionů takhle fantastický debut, to smekám. Franklyn je jako skládání puzzle z rozdrobeného rohlíku. Začátek je chaotický, jeden z hrdinů vypadá jako kopie Rorschacha, Eva Green se z nevysvětlitelných důvodů snaží zabít a prolínání obou světů tomu tomu nasazuje korunu. Nevzdávejte ale naději, protože stejně jak platí pro puzzle, i zde začnou po čase všechny dílky pasovat dohromady a na povrch vyplyne precizně vymyšlený příběh, jehož pointa nutí k opakovanému shlédnutí. Uznávám, ta pátá hvězda je spíše za překrásnou Evu než-li za dějovou propracovanost, ale i přesto vede film k zamyšlení, že možná právě v tomto momentu píše moje paralelní já na psacím stroji a za okny má místo Prahy temně gotické Meanwhile City...(20.4.2009)
Divočák
Linie s maskovaným Phillippem nemá chybu, ale bohužel je zbytečně ředěná a rozpouštěná druhou neskutečně nudnou linkou plnou magorů v čele se zmalovanou Evou Green se sebevražednými sklony. Škoda(27.4.2009)
gr8 escape
Velmi zajimavé, atmosféricky a vizuálně rozhodně na úrovni. Pomalejší tempo absolutně nevadí... Jenže konec je průhledný už asi od půlky filmu. Bernard Hill je úžasný, Eva Green je božská.. Jako vždy..(25.5.2009)
Arkos
Fantasmagorie, ve které se neustále prolínají dva světy. Celé je to roztahané,pomalé a většinou i nudné. Ale dokoukal jsem to.(19.5.2009)
Fr
Když v něco věříš, kdo ví co je a co není skutečnost.….. Beznadějně šílené město a události, které ,,HO“ sem přivedly. K úkolu, jenž má dnes v noci vykonat. Zabít ,,jedince“! Hraje si to na něco záhadného. Střídání světů, kde ten ,,gotický“ není krom filtru ničím zvláštním a tajemný příběh neskýtá dost informací k víře v něco extra. Věta ,,utápím se v depresích v bezedném jezeře své nezbadatelné mysli, která ztratila své srdce“ má nastínit atmosféru světa co se zbláznil. Budiž. A já mám chuť volat na tísňovou linku! Díly skládačky do sebe zapadají, ale poblouznění obyvatelé těch měst, kteří věří v ono podivné komické soukolí osudu mi k srdci nepřirostly. Film by mohl být věnován psychicky narušeným jedincům. A tak po filmové stránce stojí za zmínku posledních 10 minut. Ale celej film? Na to jsem moc malej blázen! PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ **(26.6.2009)
Xmilden
Vizuální stránka filmu za 1, ale tohle si už nikdy nepustím. Čekal jsem akci a dostal jsem psychodrama.(30.5.2009)
petero
Franklyn je typ filmu od ktorého pri letmom pohľade očakávate ďalšiu variáciu na niečo čo je teraz in a on vás prekvapí tým, že je to niečo úplne iné a to je len dobre.(25.4.2009)
Smok
Po dopozeraní tohto romantického sci fi gulášu sa u mňa dostavila akurát tak úľava a okamžité uvoľnenie 4,5GB diskového poľa.(3.9.2009)
Tomco
odpad!Filmársky hnus v ktorom sa určite stráca aj sám režisér. 10%(25.4.2009)
mil@n.fanatik
Slabé 2*. Abych se přiznal, film mě nijak drasticky nenadchnul a nepohltil. Děj byl slabý a celkově jsem se po drtivou většinu filmu nudil...(22.6.2011)
bouncer
Zvláštní, těžko uchopitelné. Tři nesourodé příběhy vyprávěné povrchně jako by se ani pan režisér nemohl rozhodnout, který bude ten pravý. Bohužel, tahle prvotina mě nezaujala, i přes sympatické herce.(18.7.2009)
mysiak
Zvláštne psycho sci-fi...na tému vzťahov...je to taká mini posapokalyptická romanca...bez akcie...ale plnou dávkou emócií....chcem akciu!!!(25.4.2009)
| Na DVD od: | 20.04.2009 MagicBox |
|---|