Ingriš! Eduard Ingriš (TV film)
Dokumentární
Česko, 2006, 52 min
Životní osudy českého hudebního skladatele (mimo jiné autora písně Teskně hučí Niagara), který v roce 1947 opustil Československo a už se sem nikdy nevrátil. Pracoval jako kameraman pro Hollywood (setkal se Johnem Waynem, podílel se na filmu Stařec a moře, spolupracoval s Ernestem Hemingwayem), určitý čas působil v Limě jako šéfdirigent státní filharmonie Peru. V padesátých letech procestoval celé povodí Amazonky a jako jeden z prvních kameramanů natáčel mezi domorodci. Byl přítelem slavného cestovatele Thora Heyerdahla - uskutečnil dvě plavby na balsovém voru napříč Pacifikem po stopách expedice KON-TIKI La Kantuta 1 a La Kantuta 2, po Peru cestoval společně s dvojicí Miroslav Zikmund - Jiří Hanzelka, s nimiž se spřátelil. Během svého života pořídil unikátní filmový a dokumentační archiv, který autor a režisér Petr Horký společně s Miroslavem Zikmundem v roce 2001 v USA zabezpečili a převezli do Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. (oficiální text distributora)
Machrovic
http://www.ceskatelevize.cz/program/detail.php?idp=10104097685day=1175292000&time=21:30&ch=2&searchstring=Ingri%9A%21+Eduard+Ingri%9A&backaddr=search // Eduard Ingriš http://imdb.com/name/nm0409064/ (nominace na Oscara za hudbu)(1.4.2007)
Splasher
Náhodou jsem viděl tento dokument a musím se přiznat, že to bylo opravdu poprvé, co jsem o nějakém Ingrišovi slyšel. O to více jsem byl překvapen jeho životní poutí napříč světem. Slovo renesanční nemám zrovna rád, takže raději použiju "všestranně nadaný" - tak by se dal popsat Eduard Ingriš.(2.7.2009)
Ellush
Jako dokument velmi poutavě natočeno; přínosné nejspíš i z toho důvodu, že jen zlomek zasvěcených asi někdy slyšel o panu Ingrišovi.(17.5.2011)
bohemia_regent
Pozoruhodný životní příběh pozoruhodného člověka. Za námětem bohužel pokulhává poloamatérská realizace, nejčastěji v komentáři. Např. vzápětí poté, co Miroslav Zikmund na kameru dořekne, „díky tomu, že Eduard stál chvilkama za kamerou, tak máme dokumentární fotky jako jediné plně exkurzivní, kdy vlastně divák viděl taky Hanzelku a Zikmunda pohromadě, poněvadž buď jeden filmoval druhého nebo fotil, anebo obráceně. Takže z guánových ostrovů máme dokumenty, kde je tato dvojice H+Z pohromadě zásluhou Edy Ingriše,“ ozve se mimo obraz komentář Alfreda Strejčka: „Nebýt tohoto setkání, dvojice Zikmund a Hanzelka by na svých filmových záběrech nikdy nebyla pohromadě.“ Díky, rejžo, opakování je matka moudrosti. - A znovu komentář: „Celý život strávil vzpomínkami na rodnou zem a na léta, která tu strávil.“ No, když tu větu strávil Alfred Strejček, tak to strávím taky. - Ale co už jsem nestrávil s vážnou tváří, byla scéna, kdy režisér přímo na kameru vypráví o svém pátrání po záhadné peruánské indiánce jménem Natalia Mazuelos: „A vůbec nikdo ji na tom ostrově neznal, oni dokonce ani nebyli schopni vyslovit to jméno pořádně: MAZUELOS.“ Máte to holt těžké, rejžo, když spolupracujete s nevzdělanými divochy od jezera Titicaca, kteří si před příjezdem štábu ani nenastudují pravidla české fonetiky (aby to pro vás bylo „pořádně“) a dovolí si vyslovovat španělské jméno se správnou španělskou výslovností „Masuelos“... -------- V titulcích filmu uvedeno: režie Petr Horký; rok výroby 2007.(15.3.2012)