Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ghetto No.1 je Chanov. Chanov je romské ghetto. Synonymum bezradnosti, nemohoucnosti, směsice pokrytectví a dobře míněných snah řešit takzvanou romskou otázku. Chanov, naše noční můra, výčitka, špatné svědomí. Ale i omezenost, agrese, bezvýchodnost. Prohlásí-li někdo, že žije v Chanově, je automaticky zařazen na nejspodnější myslitelnou sociální příčku. Je to nesmazatelné stigma. Chanov je značně horká půda – místo s nadprůměrně vysokou kriminalitou, pětadevadesátiprocentní nezaměstnanstí, skoro osmdesátimilionovým dluhem na nájemném. Obrazy, které Chanov nabízí, mluví samy za sebe. Ve filmu nechci obžalovávat (po pravdě řečeno nevím koho), nepředkládám osvícené recepty (pochybuji, že nějaké existují). Smyslem dokumentu je nahlédnout a nechat nahlédnout za jednu neviditelnou, ale bolestně citelnou hranici v srdci bezhraničné Evropy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Brouk 

všechny recenze uživatele

Pomalu aby se člověk bál to okomentovat, zvlášť když je rodilý mostečák jako já... Pokud pominu všeobecně známé pokrytectví politiků a jejich "upřímný a hluboký" zájem o lidi obecně pouze a jen před volbami, pokud pominu všeobecně omílané fráze, pokud pominu notoricky známé obrázky Chanova, musím se ptát co mi z dokumentu zbyde a co mi přinesl? Úhel z jiného pohledu? A o kolik stupňů...? Moc nového ne, ale aspoň se něco děje, že...? Tím nechci říct, že se jedná o super doment, tím nechci říct, že to je špatný dokument, jen nevím co tím chtěl autor říct, nějak mi to uniká... Ano je tu problém, to se ví, ten byl již tolikrát popsán, ale co dál...? A jak dál...? ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Sympatický pokus o ucelenejšie zmapovanie cigánskeho problému v Čechách. Východiskom, ku ktorému sa dokument vracia, je jedno z najväčších rómskych sídlisk – mostecký Chánov. Pohľady na každodenný život ghetta a výpovede jeho obyvateľov sa striedajú pohľadmi osôb, prichádzajúcich do kontaktu s Cigánmi na rôznej úrovni – od riaditeľky chánovskej základnej školy po poslancov europarlamentu. Všetko zasadené do kontextu histórie Rómov v Čechách (zaujímavá je súčasná reflexia ich genocídy počas Protektorátu a krátko pred ním). Celok vyznel ako snaha o popísanie aktuálneho stavu, nie ako odsúdenie kohokoľvek. Naopak, bolo vidieť i snahu niečo robiť, a vymaniť sa z neľahkého postavenia. Rôznorodosť názorov a obrazy každodenných aktivít a pasivít vytvárajú zaujímavý a nejednoznačný pohľad na to, čo stojí za každodenným životom uprostred, polo zničených, odpadkami obklopených, panelákov. Výsledok má dosť ďaleko od zjednodušujúco jednostranných mediálnych obrazov komunity, ktorá sa s väčšinovou spoločnosťou za dlhé roky vôbec nezžila. Pozn. Kratučký vstup Petra Bakalářa, autora podnetnej (aj keď vedeckou obcou stádovito odmietnutej) knihy Psychologie Romů, bol jedným z najzaujímavejších pohľadov na opis cigánskej komunity, prostredníctvom definovania ich stratégie prežitia zameranej na početnosť potomstva. Naznačil tiež možnú pomoc spoločnosti, ktorá len ak bude sama dostatočne bohatá, môže sa vzdať dostatočne účinne veľkej časti svojich prebytkov na dorovnanie stále sa prehlbujúceho sociálneho a inteligenčného handicapu Rómov, nezvládajúcich zapojenie sa do informačnej spoločnosti. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Hm tak musím sa priznať, že som o sídlisku Chánov počul vďaka tomuto osvetovému dokumentu prvý krát. Dôkaz, že tretí svet nie je ohraničený inými kontinentami, ale nachádza sa ako šelesť aj v srdci Európy. A nikto nevie, čo s tým. Veď prečo nepredať horúci zemiak politikom zajtrajška. Názory ponúkajú aj kapacity zo zahraničia a treba ich vypočuť. Ale u nás nikto nepočúva ani tých, ktorých sa týka problém bezprostredne. Asi inak, ako točiť o problematike dokumenty, sa ďalej nepohneme. Tento je prekvapivo celkom komplexný a ozrejmuje viacero bludných kruhov, spôsobených vo veľkej miere nastavením systému. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Žhavé téma v chladném dokumentu. Zpracování není totální průšvih, rozhovory s chánovskými obyvately s pohnutým vnímáním reality a rozebírání problematiky se zainteresovanými pracovníky je zajímavé. Často se ale dokument tématicky vydává do slepých uliček nebo zbytečně pitvá v trochu nudnějších odvětvích celé problematiky, jako je morální nutnost existence pietního místa za tábor v Letech. Problémem je i přetažená stopáž, 50 minut by klidně stačilo. A nakonec si ještě neodpustím jednu citaci: „Voni po nás chtěj nájem!!“ ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dokument o Romech a Chanovu. To je zajímavá látka. I uvedení do širších historických souvislostí se povedlo. Jenže autorovi to nestačilo. A tak přihazuje vepřín v Letech, neoprávněné sterilizace a vytváří z toho na umění si hrající bulvár. Režijně a technicky je to stěží průměrné a závěrečný autorův komentář by si zasloužil vystřihnout a zahodit. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument, který výborně popisuje situaci, která se ani po 14 letech nezměnila. Romové mají jinou mentalitu - orientace na bezprostřední uspokojování potřeb, intenzivní vazba na širokou rodinu, malý zájem o standartní vzdělávání a individuální vyniknutí, pocity ohrožení většinovou společností, jiný postoj k práci, rozdílné pojetí času, jiné pojetí čistoty, odlišný vztah k bydlení a jeho okolí, jiné pojetí pravdy a cti, odlišné vnímání křivdy a způsoby jejího odčiňování, jiné rozlišování mezi fantazií a realitou, jiné druhy mezigeneračních vazeb. Když se v dokumentu říkalo, že by Romové mohli přestoupit k islámů, naskočila mi husí kůže. Když do Chánova přijdete v pracovním týdnu v poledne, máte pocit, že probíhá nekončící párty. Rodiny stojí venku před paneláky. Romské děti vůbec nevědí, že peníze vznikají jinak než vyzvednutím na poště. Říká se, že jediná možnost je vzdělání a vytržení Roma z jejich komunity. Ale pracovnice úřadu s přímými zkušenostmi v dokumentu říká, že ani vzdělaný Rom práci nehledá. Romové mají tu vlastnost, že od 14. století se s námi nechtějí pářit i když před sto lety vzniklo rčení "každý pořádný chlap měl aspoň jednou za život Romku". Výborná kniha na toto téma je Romové v české společnosti, kterou mají v každé knihovně. Velmi se mi líbil příspěvek vynikající psychiatra bakaláře a doporučuji si přečíst jeho knížku Tabu v sociálních vědách.Při zoufale nízké porodnosti českých žen (naštěstí nás nahrazují převážně Ukrajinci) se nezdá až tak hloupé komunistické sterilizování Romek. Jedna Romka , která byla už asi po desáté těhotná to vyjádřila trefně: "a prečo by som mala chodit zbytočně prázdná?" ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Samo téma je zajímavé, zpracování však odstrašující. Problém je v tom, že autor (stejně jako třeba Moore nebo Al Gore) se snaží do materiálu tlačit svoje představy, názory a schémata. Dokument je velmi silně tendenční a jeho zásadní myšlenkou je postoj, že za všechno může okolní společnost, zatímco obyvatele Chánova jsou jejími obětmi. To je postoj, který u dokumentu nemůžu akceptovat a který jej devalvuje na úroveň agitky. ()

kapsomut 

všechny recenze uživatele

Popravdě vůbec nevím, jak to ohodnotit. Některé momenty jsou za 5*, ale v některých momentech bych bez váhání poslal odpad! Tak asi proto volím zlatou střední cestu. ()

Gavin87 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak u tohohle jsem usnul....myslím, že Ivan Pokorný by se měl raději rekvalifikovat (tak jako hrdinové jeho takydokumentu) a začít se živit jinak. Celkově silně nevyvážený snímek, který postrádá jakoukoliv logickou návaznost jednotlivých pohledů do análů Chánova. Snímek dle mého názoru není objektivní a horlivost a snaha Pokorného zachytit toto svérázné etnikum ve "světlých" barvách je viditelnější, než Pokorného talent znehodnotit 92 min filmového materiálu. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, předkládaný téměř Mooreovským způsobem. Tendenčnost si však autor uvědomuje a v pravou chvíli upouští od jednostranných tezí. Hořce působí paní, která si Chanov chvalí, jak tam lidé drží při sobě - jako za komunistů. I autor nakonec dochází k názoru (ohánějíce se dokonce futuristickými myšlenkami Stephena Hawkinga), že tato rovnice, jejímiž činiteli jsou téměř stoprocentní nezaměstnanost, 10ti milionové dluhy, sociální dávky atd., nemá prozatím řešení. ()

Dromed 

všechny recenze uživatele

U nás a jinde máme domy hrůzy. V Mostě mají město hrůzy...to se mají. Dobře a celkem objektivně natočený dokument. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

"Vy nechodíte do školy kluci?" Cikaně 1: "Joo, chodíme. On nechodí." "A proč nejste ve škole?" "Eee..." Cikáně 2: "Jsme nemocný ne?" Cikáně 1: "Mnnn, my deme domů. Mě začíná bolet hlava." "Co? Proč nejste ve škole?" "Bolí mě hlava." :-) Koktaná "moudra" Herr Papeho se poslouchala mnohem hůře. Naopak se mi líbil nápad konfrontace záběrů Chánov X vepřín. Štěstí, že se pašící nemohou nijak ohradit. To jsou přeci jen užitečná a prospěšná zvířátka...a chutná k tomu ;-) ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Niečo podobné ako na Slovensku Luník IX. Všetci vedia o čo ide, je to vďačný námet rôznych reportáží a dokumentov, ale za dlhé roky sa tam nič k lepšiemu nezmenilo.. Skrátka je to gordický uzol, ktorý nkto nevie rozťať. ()

digishit 

všechny recenze uživatele

Za A: jako autor dokumentu se pan Pokorný hned za začátku rozhodl, že nestranost půjde stranou, za B: autor by si mohl odpustit svá moudra, za C: nesmíme zapomenout na romskou hudbu a k tomu záběry na hrající si děti v odpadcích abychom vyvolaly emoce, za D: prostřihy na prasečák, za E: neuděláme rozhovor s žádným neromským občanem žijícím poblíž, protože by se nám to nejspíš nehodilo do krámu, za F: celý dokument postavíme na všeobecně dostupných informacích, který každý zná, za G: "v seznamu by se dalo pokračovat, ale vlastně se stačí dívat ..." ()

gumbo 

všechny recenze uživatele

65% - Dokument se dobře rozjíždí a tím přináší očekávání něčeho stěžejního co v této oblasti konečně rozvíří vodu. Ovšem po čase už se ukazuje, že film nemá ucelenou koncepci a spojují se tu věci, které mají spojitost snad jen ve fantazii některých lidí ( přirovnávat vepřín v letech k Chánovu?? - bu´d je to provakace, která má diváka vyburcovat aby se ozval "Tak to tedy ne" , nebo opravdu autoři problému moc nerozumí). Celkově rozporuplný dokument, který nám vlastně říká jen to, co už všichni víme a bojí se do toho hnoje pořádně hrábnout vidlemi, aby se nějak neušpinil. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

To je panečku dílo. 90 minut o cikánech z Chánova + připlést tzv. koncentrák v Letech. Délku tohoto dokumentu hodnotím asi jako největší mínus a pak to, že zde nejsou problémy důkladně jmenovány a celých 90 minut je chození kolem horké kaše. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Základní problém je v tom, že minorita by měla projevit alespoň snahu o přijmutí základních pravidel většinové společnosti. Pokud k tomu ochota není, tak je to těžký. Rozhodně ale pak nehodlám označovat za "chudáky" lidi, kteří si poničí vlastní byty a vyhovuje jim žít v takovém prostředí. Na dokumentu se mi nelíbila přeťáplá stopáž a míchání témat současných s tématy z minulosti. ()

Buraking 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů tohoto typu. Dokonale vystihuje sociálně nejníže postavenou romskou komunitu. V Chánově to očividně zašlo tak daleko, že se vyřešení tohoto problému zřejmě nedočká ani nejmladší generace. Zajímavý je fakt, že vymáhání nájemného je praktický nemožné. ()

Reklama

Reklama