Reklama

Reklama

Terry Leather pracuje v opravně aut. Není to moc výdělečná činnost, a proto se začíná pomalu zadlužovat. Se svými přáteli už podnikl pár drobných krádeží, ale byly to spíš drobnosti. Pořád čeká na nějakou větší příležitost a ta se mu naskytne v podobě přítelkyně ze starých časů Martine Loveové. Ta mu řekne, že jedná londýnská banka bude mít na týden vyřazené bezpečnostní systémy, a požádá ho o pomoc banku vyloupit. Terry si uvědomí, že to je příležitost, na kterou celou dobu čekal, a tak nabídku příjme. Sestaví tým ze svých nejvěrnějších přátel a společně vyloupí bezpečnostní schránky ukryté v trezoru. Kdyby ale Terry věděl, že jedna ze schránek obsahuje tak choulostivý materiál, že se o ní zajímá MI-5, podsvětí i hnutí Černá síla, tak by si to hned rozmyslel... (TV Prima)

(více)

Diskuze

lepo

lepo (hodnocení, recenze)

Výborná predloha v podobe skutočnej udalosti, umožnila režisérovi uvoľniť trošku uzdu fantázie, poihrať sa s možnými konšpiračnými teóriami a "šumami" okolo lúpeže a aj po rokoch šplechnúť do tváre nepoškvrnenej matičky monarchie, že "Niečo je zhnité v štáte Dánskom". John Statham príjemne prekvapil a ukázal, že nemusí celé filmy lámať len rebrá. Sekundanti v podobe spoločníkov ho slušne dopĺňajú a Mrs. Saffron nemá chyby. Že páni? No a čo Micki Jagger, sťaby bankový úradník? No comment. HA HA HA. Mimochodom môj najoblúbenejší spevák. Výborný filmík.

Tolli

Tolli (hodnocení, recenze)

Rád bych se zeptal jestli někdo neví jak se jmenuje píseň ze začátku filmu.
Děkuji za odpověd Tolli4.
Popřípadě pište zprávy tady na csfd.

Kaka

Kaka (hodnocení, recenze)

LOL jj britskej akcent je mrdka, ale porad lepsi nez dabing :)

Santek

Santek (hodnocení, recenze)

Tento film by měl mít varování: "Nesledujte v originále. Film obsahuje příšerný Britský přízvuk!"

CheGuevara

CheGuevara (hodnocení, recenze)

Shadwell: Hehe, líbí se mi jak rádoby reaguješ na libovolný příspěvek aniž by si ho vlastně potřeboval číst. Diskuzní příspěvky ti slouží jako nastolení tématu k tvým rádoby vědeckým řečem, ale o tom snad jindy. :) Tedy k věci.

Ty opravdu dáváš do polaritních pozic "motivaci ve scéně" a "syžetu"? Motivace ve scéně (ať už je to cokoliv) nemůže být obsažena v syžetu? Nebo právě tam je její místo? Co? Zase vedle jak ta jedle.

Terminologicky nešťastnou? V čem?...

"explicitně podané informace o motivacích postav je jenom prvním krůčkem, aby divák nemusel nic domýšlet" - pokud ti postačí, že jsem hovořil o jednotlivých postavách, tak teď to snad lépe pochopíš, i když u tebe člověk nikdy neví.

Sakra mě už to vážně nebaví. Rozkódovávat ty tvé pseudochytré elaboráty a hledat v tom nesmysly - né, že by tohle bylo nějak náročné - ale už je to prostě nuda. Tož tak.

PS: Odpovídat nemusíš, vlastně mě tvé vykrucování ani nezajímá. Pokud máš to nutkání, tak to zkus věcně, jednoduše a bez grafomanských manýrů. Dík.

Shadwell

Shadwell (hodnocení, recenze)

CheGuevara: Já tu vymezuji motivaci vnější a vnitřní, motivaci ve scéně a motivaci v syžetu, motivaci protagonistů (Statham) a antagonistů (Michael X), zasvěcovaných (zástupců diváka) a zasvětitelů (skrz něž dostáváme informace o fikčním světě), psychologizaci a typizaci (čitelná postava možná nevybízí diváka k aktivitě přímo, ovšem činí tak v souvztažnosti na fabuli a několikeré čtení znaků, které si skrz jasnou postavu jednoduše usnadňuje život), a ty pak přijdeš s podobně paušální (!), terminologicky nešťastnou, povrchní sračkou (pepřenou mimo to osobními útoky) alá "explicitně podané informace o motivacích postav je jenom prvním krůčkem, aby divák nemusel nic domýšlet." Když právě naopak to je často krůček k tomu, aby se divák od nadbytečně "monitorovaných" a explicitních postav přesunul myšlenkově k ideologii, vyprávění a příběhu filmu - což se dělá právě tak, že film explicitností postav zamezí divákovi, aby na nich příliš participoval - a tím se film v závěru navrací i k postavám, k tomu, čím bylo motivováno jejich umístění v ději, neboli k tomu, čím byly vlastně motivovány ony sami - zda autorem, vypravěčem nebo sami sebou.

CheGuevara

CheGuevara (hodnocení, recenze)

Shadwell: Takový film, jaký ho popisuješ, by ale předpokládal značně pasivního diváka. Explicitně podané informace o motivacích postav je jenom prvním krůčkem, aby divák nemusel nic domýšlet. Ale pokud si chceš takové filmy točit, no prosím. Avšak vyhrazuji si plné právo, nedívat se na ně.
 Jo a velice se mi líbí, jak radíš zkušeným režisérům, co mají a nemají dělat. Úsměvně. Jako vždy, pane Shadwell.

lesumir

lesumir (hodnocení, recenze)

Shade, budu s eopakovat a ty to víš, že s ebudu opakovat, ale nemůžu jinak. CHlape, ty jseš genius! xD

dopitak

dopitak (hodnocení, recenze)

sonnakNesměj se mi, vole, ani jsem nevěděl, že se chystám točit nějakej film ( když to neuchopuju pohledem režiséra) lol

Shadwell

Shadwell (hodnocení, recenze)

dopitak: Musíš ten komentář vnímat celistvě. Totiž ta motivace souvisí se všemi ostatními body (tedy profilace, psychologizace, diverzifikace a umístěni postav v ději). "Blbý miliony liber" je navíc motivace vnější a rámcová, odehrávající se takřka mimo plátno. Takhle film jako režisér uchopit nemůžeš, protože Statham a ostatní kumpáni nejsou skuteční. Pokud by se jim ta loupež podařila nebo nepodařila, to je naprosto vedlejší (nakonec ten film o tom vyloženě není a rozvíjí různý vedlejší linie), protože jakmile film skončí, skončí i oni, protože žijí ve filmu a jsou jím ohraničeni. A tudíž je nutný, aby pan režisér pracoval s jednotlivýma scénama a s tím, co se děje skutečně "uvnitř". Protože tady jsme na půdě akčního thrilleru, ne na půdě dramatu s přesahem.

dopitak

dopitak (hodnocení, recenze)

Shadwell má náhodou pravdu, postavy nejsou motivované, co je taky blbejch pár miliónů liber?! To je zase komentář jak noha, páni. To je v*l jak Anděl...

Ignus.cz

Ignus.cz (hodnocení, recenze)

Je to proste. Sahnete po pribehu, ktery napsal sam zivot. Do hlavni role dosadite vynikajiciho herce, treba Jasona Stathama. Natocite to ve stylu 80. let a mate brilantni film. Napeti se drzelo cely film. Ve filmu se nevyskitovaly nednu pasaze. Herci byli sympaticti. Co by si radovy divak jako ja pral vic?

lesumir

lesumir (hodnocení, recenze)

"Tento film je zcela neutrální, jakoby se ptal, jestli si nedáte ještě trochu čaje." ?? (loool) Další z řady tvých sofistikovaných vět, které uvadí film? ... Hm, zatím sem ani jednu nepochopil.

EdaS

EdaS (hodnocení, recenze)

Shadwelle, co kdybys zase začal brat prášky? proč je na čsfd tolik grafomanů?

Renton

Renton (hodnocení, recenze)

Pedestrian: No, nikde netvrdím, že dosahuje (umělé scenáristické) "sofistikovanosti" DP, což znamená, že jsem tam ani tuto sofistikovanost, jako ty, nehledal :-)) Napsal jsem pouze "tak nějak proběhla" čímž neříkám, že vím, zda tam byla i ta hrobka (jako že možná skutečně byla - možná, že ji tam jen tvůrci přidali a oni se tehdy prostě do trezoru celkem nudně a staromódně prokopali..), ale jde o to, že jejich plán (díky odpojeným alarmům) prostě byl tak jednoduchý, přímočarý a možná ho náhoda (hrobka) ještě ulehčila. Určitě nepočítal s rypadlem pro tunel La Manche, fake Julii Roberts, hologramy či podobnýma nereálnýma serepetičkama (byť je nemusím, Parťáky jsem viděl všechny, ale asi si lépe než já pamatuješ všechny jejich líbivé cool fígle - podle kterých by jsi ve skutečnosti sám mnoho ukradl).

Shadwell

Shadwell (hodnocení, recenze)

Na tomhle přestylizovaným brit-hollywoodu, Rentone, je realistická maximálně ta alibistická nálepka based on true story.

Pedestrian

Pedestrian (hodnocení, recenze)

Přiznávám, že to srovnání s Dannyho parťáky nebylo zrovna šťastné (koment upraven). ___ Počkej, ty opravdu věříš tomu, že ta loupež byla až tak snadná? :-) Statham se z ničeho nic propadne do nějaké bývalé hrobky, odkud vede poměrně snadná cesta do trezoru (jen překonat nějaký ten beton). A ten jejich plán zrovna moc promyšlenosti nepobral. :P

Renton

Renton (hodnocení, recenze)

Franto, Dannyho parťáci také vychází ze skutečné události, že se tak křečovitě snažíš tyto filmy stavět do nějakého srovnání? "Frašková bankovní loupež" je zde proto, že tak nějak tehdy proběhla - nikoliv proto, aby jsi obdivoval, co si scénárista dokáže, pro efektní krádež provedenou partou manekýnů, vymyslet. Bank Job na Dannyho parťáky určitě nešahá, vrtáku!!;-))

Satan

Satan (hodnocení, recenze)

Motivace je myslím přiměřená. Film dobře graduje, ale strašně mě tam sejřil ten černoch, i když byl pro příběh nezbytnou postavou...No a Statham s jeho kukučem rulez.

Renton

Renton (hodnocení, recenze)

Speciálně pro Šedvela tu svoji původní otázku modifikuji a zeptám se - za co jsi vlastně dal ty 3*, když na letmý pohled do "blabla"textu jsi nenechal na filmu nit suchou a dle výtek bych čekal o "něco nižší" hodnocení.
PS: speciálně osmička má s vyzněním filmu zcela (ne)zásadní spojitost ;-)
Dvanáctka je sporná - zloděj má snad vždycky motivaci krást.
apod. ..

Renton

Renton (hodnocení, recenze)

Uvedeš i zdroj?:-)) A teď už ti chybí jen ten film vidět a pak nějaké to "tvé" hodnocení, případně komentář - protože tohle šlo někde opsat.

Každopádně předešlá výzva pro zainteresované stále platí.

Shadwell

Shadwell (hodnocení, recenze)

Rentone, jsi tam?

- mimo Stathama se pohybují všechny postavy v mezích karikatur
- scénář je zabydlej neuvěřitelně blbými konstrukty a zcela popírá to, že film vychází ze skutečné události (do jisté míry zde selhává dramaturgie)
- velký množství střihu sice film akceleruje, ale za prvý mu dává subtilní feeling, kdy tzv. o nic vlastně nejde a za druhý ho zcela obírá o hutnost a táhle dramatickou medotvitost (protože ten film je dramatický, ne akční)
- ono proklamované retro 70. let není na až na pár propriet viditelné a film končí jako zástupce soudobého trendu, tedy bez stylu
- obrovské množství elips, a oproti tomu scény, které zdůrazňují svůj účel, ale tím, že jsou vytržené z kontextu a působí jak pěst na oko
- nesledujeme kauzální příběh, ale prohlížíme si album fotek, kde jsou zachyceny ty nejlepší události, což je pochopitelně přirozené pro každý film, ale tenhle vazbí někdy tři vypointovaný scény v 5 minutách, což je selhání, kdy se film zbavuje skutečné-uvěřitelné intence a stává se intencí fikční-filmovou, ale Bank Job s tímhle přechodem ztrácí všechny rysy funkční podívaný
- celá banda zlodějíčků kolem Stathama postrádá jakoukoliv profilaci a sjednocuje se do jedné masy figur, která diváka nezajímá
- Saffron Burrows má uměle zvětšené rty
- mezi 1. a 4. minutou připraví kameraman 4 vcelku výborné záběry (potlačení perspektivy přes transfokátor, klasicky ruskej záběr z podhledu, náklony kamery v rovině objektivu); zbytek je jen lepší učebnicí, ovšem na vině je zejména koncept filmu, ne um techniků
- přes zabudovanej komentář vládních machinací nevyběhne film z mantinelů politicky korektní a pokrytecký břendy
- narace pod bodem mrazu; není schopna se rozhodnout, nakolik zaměřit pozornost na hlavního hrdinu a nakolik být vševědoucím vypravěčem a jen na sebe skládá klimaxové scény
- motivace postav nulová
- Statham se za celý film třikrát usměje, ovšem zcela nepřirozeně, tudíž neadekvátně
- psychologizace postavy nevychází z herectví a ze správného uchopení, ale pouze z jejich činů a končí jako ukázková typizace
- Michael X radši bez komentáře; jen další šachová figura ve filmu aneb Piňda, který chce osvobodit Afriku
- jako charakteristický zástupce tzv. britského Hollywoodu končí veškeré pokusy o akci ve filmu na úrovni Kobry 11
- až na pár vtipných aforismů chybí dialogům oduševnělost
- vládní činitelé jako hlavní záporáci postrádají na sugestivitě, víceméně jde o nemohoucí starce, maximálně (a špatně) nasvícené přes měkké světlo (tedy žádné ostré stíny), nezajímavé, rádoby-mocné, ale spíš bezmocné, a proto pitomé a je tam těch záporáků zejména moc, tudíž i to malý zlo, které by jim snad film mohl vtělil, diverzifikuje do odhadem 10 postav

Renton

Renton (hodnocení, recenze)

To není nikdo - z těch, co hodnotí za 3*, případně méně - napsat komentář a nám spokojeným přednést nějaké ty své výtky?

TakeItEzy

TakeItEzy (hodnocení, recenze)

pořád jsem čekal, jestli ve filmu zazní píseň 'Baker Street' od Gerryho Raffertyho, jelikož ta vyloupená banka sídlí právě na Baker Street, takže by to bylo cool...no nedočkal jsem se, ale i tak jde o superní filmeček...jason statham je machr!

woody

woody (hodnocení, recenze)

Jeden z mých nejočekávanějších filmů tohoto roku... A nejstylovější plakát za posledních... Mhm 30 let? 70's forever!

Reklama

Reklama