Reklama

Reklama

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1

  • Velká Británie Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (více)
Trailer 4
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie / USA, 2010, 140 min

Režie:

David Yates

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Steve Kloves

Kamera:

Eduardo Serra

Hrají:

Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Carolyn Pickles, Jason Isaacs, Bill Nighy, Bonnie Wright (více)
(další profese)

Dlouho obávaná válka se zlem začala, Voldemortovi Smrtijedi kontrolují ministerstvo kouzel i Bradavice a zatýkají všechny, kdo by se jim chtěli postavit. Harry a jeho přátelé mají před sebou těžký úkol, chtějí najít a zničit tajemství Voldemortovy nesmrtelnosti - viteály. Při pátrání po nich nejsou nikde v bezpečí, proto se každý den přesunují a stanují v lese. Jejich samota vyústí v hádky podporované temnou mocí viteálu. Ron pak své přátele opouští. Ne na dlouho, brzy si uvědomí sílu přátelství a začne své kamarády hledat. Společně jsou poté úspěšní a jeden viteál se jim podaří zničit. Opět sjednocené trio se vydává navštívit otce Lenky Láskorádové. Od něho se dozvídají o Relikviích smrti - neporazitelné kouzelné hůlce, kameni schopném vzkřísit mrtvé a neviditelném plášti, který shodou okolností Harry již sedm let vlastní. A tato hůlka je to, co Voldemort hledá, jako pojistku proti Harrymu... (TV Nova)

(více)

Videa (17)

Trailer 4

Recenze (1 968)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nebudu na film nadávat, ale musím konstatovat, že už jsem z celé série unavený tak, že bych bral klidně i vítězství Voldemorta. Už jsem napsal dřív, že z mého pohledu měla mít filmová série tak čtyři díly, takhle se plně projevuje spousta vaty z knižní předlohy a vzhledem k tomu, že se producenti rozhodli poslední knižní díl kvůli vyšším ziskům rozdělit na dvě filmové části, projevuje se v tomto případě tenhle neduh ještě víc. Celkem logicky ten film negraduje, jak by měl, a tím pádem z dramatického hlediska pokulhává. Jinak opět boduje velký rozpočet a péče filmového studia, takže fanoušek Harryho Pottera nemusí být zklamaný. Celkový dojem: 50 %. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tento díl Harryho Pottera obsahuje určité podobnosti s Pánem prstenů. Máme tu viteály, které zatemňují mysl svému nositeli a uvrhají ho do temnoty. Tak jako Prsten moci, který nese Frodo. Máme tu jeden nesmírně cenný kouzelný meč, který má moc viteál zničit. Stejně tak, jako Narsil, meč, kterým Isildur uťal Sauronovi ruku. Nebo jako meč, který vyrobili Elfové a jehož ostří zbělá, když jsou nablízku Skřeti. A také tu máme skřítka Kráturu, jehož charakterové i vzhledové vlastnosti jsou téměř totožné s Glumem. Oba jsou značně schizofrenní, mluví o sobě ve třetí osobě, rádi si mumlají pro sebe a člověk nemůže vědět, kdy je podrazí. A stejně jako v Pánovi prstenů, kdy Gandalf padl do stínů a Společenstvo se rozpadlo, zde už Harrymu profesor Brumbál nepomůže. Na útěku před Smrtijedy se Harry, Hermiona a Ron oddělí od svých věrných přátel a musí se spoléhat už jen sami na sebe. Teď už je nikdo chránit nebude. Stejně jako v Princi dvojí krve si i tento následující díl udržuje značně ponurou atmosféru a pomalu se zde již začíná schylovat k velkolepé finální "Battle of Hogwarts." ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený film o ničem. Jakožto čtenář předlohy musím říct, že můj zájem o knihy opadl někdy s Ohnivým pohárem a dál celou sérii považuji za něco, co J. K. Rowling psala prostě proto, že těch sedm let v Harryho životě něčím naplnit musela. A podobně na mě vyznívá i první část "velkolepého finále", kde jsou pro dalši vývoj důležité asi tak tří scény (ministerstvo, kreslený příběh a zamrzlé jezero s jedním artefaktem na jeho dně), zatímco zbytek mohl být nemilosrdně zkrácen, kdyby kdosi netrpěl představou, že je potřeba převést na plátno každou miniaturní zápletku. Upřímně, takhle by asi vypadal Pán prstenů, kdyby se Jackson rozhodl natočit díl mezi Společenstvem prstenu a Dvěma věžemi založený jen na tom, jak Frodo a Sam putují krajinou a sem tam narazí na nějakého nevýznamného nepřítele. Doufám, že druhá část Relikvie smrti bude lepší, ale vzhledem k naprosto odpornému epilogu se jí už teď obávám. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Potterovská sága končí vo veľkom štýle a je presne taká, aká mala byť komplet celá séria. Viem, že fantasy čarodejnícke príbehy o chlapcovi s jazvou v tvare blesku na čele boli vždy hravé, rozprávkové a ich feeling mal mať punc infantilnosti, ale práve táto temná atmosféra, tento prístup mňa bavil viac. Režisérsky veľmi komplexné a musím sa priznať, že aj napriek tomu, že sa možno v niektorých predchádzajúcich častiach udialo viac a bolo tam viac dejovosti, tak toto mi ušlo oveľa rýchlejšie, atmosféra je kvalitne ponurá, miestami dokonca strašidelná, napriek tomu to nestráca šmrnc a šarm detskej fantázie, veľa času je venovaného postavám, takže sa nemusíte obávať, že decká budú mať po tomto mesiac horrorové sny. Teším sa na finále. 80%. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Musí se nechat, že četnost trapných scén rapidně klesla, ale ono to asi bude tím, že se tam ty dvě hodiny vlastně nic neděje a jediná část, která trochu rozproudí krev je ta ze začátku, kde se všichni promění na Harryho Pottera a mně se udělalo krapet špatně z toho ,že budu muset koukat na +-10 Radcliffů 2 hodiny v kuse bez odpočinku, ale naštěstí se to nevyplnilo a koukal jsem jen na jedno tohle herecký dřevo. Každopádně až na pár menších částí opět nuda, ale já tu serii dokoukám, já si věřim, že to nevzdám a budu in. ()

Galerie (437)

Zajímavosti (79)

  • Když Harry (Daniel Radcliffe) leze do jezírka pro meč, má na sobě brýle. To i celou dobu pod vodou. Když ho však Ron (Rupert Grint) vytáhne, Harry je nahmatá vedle sebe na břehu. (orkadimenza)
  • V jedné ze scén Voldemort (Ralph Fiennes) zabije Charity Burbage (Carolyn Pickles) po vyslovení "Avada". K zabití člověka je ale potřeba celé kletby, tedy "Avada kedavra". Kdyby stačila polovina zaklínadla, byl by Harry (Daniel Radcliffe) mrtvý již ve druhém díle, kde Dobby vyrazil hůlku z ruky Luciuse Malfoye (Jason Isaacs) dříve, než stihl dokončit vyslovení kletby. (Kroup4)
  • Ve scéně, kdy Xenofilius Láskorád (Rhys Ifans) kreslí znamení relikvií smrti, se mezi nakreslením kruhu a trojúhelníku zřetelně změní tvar kruhu. (Brooks_xx)

Související novinky

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

21.08.2023

Snímek českého moderátora, baviče a influencera Kamila Bartošky alias Kazmy ONEMANSHOW: The Movie se stal nejúspěšnějším českým filmem v divácké návštěvnosti během premiérového víkendu při uvedení do… (více)

Finále Rychle a zběsile jako dva filmy?

Finále Rychle a zběsile jako dva filmy?

07.02.2020

Herec a producent Vin Diesel oznámil, že desátý film jeho rodinné akční ságy Rychle a zběsile bude nejspíš rozdělený na dvě části. Snímek se tak vydá cestou například posledního Harryho Pottera nebo… (více)

Divergence se přesouvá do televize

Divergence se přesouvá do televize

21.07.2016

Půlení závěrů velkých sérií není zrovna populární trend. U Harryho Pottera nebo Stmívání se to ještě podařilo, Hunger Games ale docela klopýtaly a sérii Divergence tyhle čachry rovnou zlomily vaz.… (více)

Hobit 1: 2012, Hobit 2: 2013... Hobit 3: 2014?

Hobit 1: 2012, Hobit 2: 2013... Hobit 3: 2014?

26.07.2012

Peter Jackson to už nenápadně naznačoval na Comic Conu v San Diegu. Hobit mu pořádně nabobtnal a za 266 natáčecích dnů bylo pořízeno tolik materiálu, že z něj Jackson pohodlně sestříhá buď dva extra… (více)

Reklama

Reklama