Všechno dělá na hranici schopností, každý jeho výkon provází maximální riziko nezdaru. Speed, mladý, talentovaný závodník. Agresivní, instinktivní a nebojácný. Díky tomu, že jeho otec vymyslel superrychlý bourák Mach 5, má Speed (Emile Hirsh) možnost utkat se s těmi nejlepšími z nejlepších ve smrtelně nebezpečném závodě přes celou zemi. Tady na něj nečeká jen rival Racer X (Matthew Fox), ale nejspíš i pravda o smrti jeho bratra.
Bratři Wachowští po trilogii Matrix neplavali v penězích, nýbrž osnovali plány, kterak adaptovat slavný animovaný seriál Speed Racer. Ten má svůj původ v 60. letech v Japonsku, kde byl vysílán pod ... (zobrazit celý text)
Strašná pecka. Snad nepamatuju audiovizuálně vypiplanější film. Wachowski Bros. si pohrávají se svým novým trademarkem (co se montáže týče, je Speed Racer asi fakt malou revolucí), náramně zrychlují a nedělá jim problém odvyprávět během jednoho závodu třeba pět dalších scén. Stylizace je sice přepálená, ale až na dva tři momenty funguje překvapivě dobře, triky snad nešlo za tak "malé" peníze pořídit legální cestou a... těší mě, že to šlape i po dějové stránce (aneb člověk může být dojatý i u finále, které cítí na dvě hodiny daleko). Zatím lepší čtyři, uvidíme, jestli mě druhá projekce vystřelí ještě výš.
Neuvěřitelný "speed intense" zážitek válcující svou formou všechny, co si na adrenalin jenom hrají. A že jich je po dnešku ve zpětném zrcátku pěkný zástup (jsou to totiž prakticky všichni). Stylizace je neuvěřitelná, nápadů nepočítaně a všechno jede podle puntičkářsky promyšleného řádu. Tam, kde sítnice dostává oraz a nastupují sluchovody, se ale bohužel s autory hůř slazuje - scénář ve své infantilitě zachází daleko za hranici absurdnosti a i když to ve velké většině případů tolik nebolí (a občas dokonce baví), v té menší mě to vyloženě vnitřně drásalo (ano, šimpanze by měli zabanovat). S drobným odstupem nicméně převládají klady a věřím, že až se k tomu jednou dostanu bez dabingu, bude to lepší. Možná o dost lepší. P.S. Epileptikům vstup zakázán.
Film, který způsobí, že po odchodu kina bude normální svět hrozně šedý a pomalý... To muselo dát tolik práce tohle vymyslet a natočit. Nejbarevnější, nejzábavnější, nejnápaditější, nejstylovější, nejbombastičtější, nejprogresivnější a nejlíp natočená kravina, jakou jsem kdy viděla.
Moc jsem tomu filmu neveril a nedokazal si predstavit, co na tom ma byt tak skveleho, ale nakonec to prekonalo vsechna ma ocekavani. Nejstylovejsi kousek v kinech za poslednich par let. Myslim, ze z zadneho filmu jsem nemel takovy dojem, ze je rychly a ze tu rychlost muzu citit. Navic je to vtipne a myslim, ze to muze byt dost uspesne.
Popisem toho, jak je to formalne udelane, by se daly zabrat stranky papiru, ale proste se to musi videt v pohybu. Zaklad je kazdopadne ve stridani 2D a 3D typu obrazu a v tom, ze v mnoha sekvencich je minimum strihu a maximum stiracek a prolinacek, ktere ten obraz jako by platkuji a vypada to fakt jako manga nebo origami. V nekterych pasazich se prolinaji dva, tri i ctyri deje, odehravajici se zaroven, nebo taky v minulosti, nebo dokonce v budoucnosti.
Konceptualne genialni vec a rikam si, jak strasne tezke muselo byt to vymyslet, i kdyz je to ve vysledku jen takova ptakovina pro decka.
I kdyz, kdo chce, muze tam najit i nejake to podobenstvi o soucasnem kapitalismu. :)
Vizuální trip do dimenze rozlitých barviček a dějový absťák, který dbá leda tak na rodinné hodnoty a ‚sportovní‘ klišé. Japonské popkulturní zdroje manga komiksů jdou mimo mě, takže po hodině a půl jsem na hodiny mrkal nezvykle často. Jasně, je to nové, neokoukané a možná to semtam bude chtít někdo i citovat, ale nemyslím si, že zrovna Wachovští jsou tvůrci vhodní pro rodinnou zábavu, u které se děti ztratí a rodiče nepochopí. Filmový teoretici předou blahem, já přemýšlím nad tím, o kolik koulí že to vlastně Wachovski bros. přišli. U Warnerů byli evidentně na speedu, když do tohoto šli, nad těmi 120 miliony asi hodně zaplakali.
Ultrastylizovaný rodinný film, u kterého je překvapivě obtížné udržet otevřená víčka. Přebarvenost je zajímavá jen úvodních třicet minut, než se to všechno okouká a ukáže se, že bratři (takže sou pořád oba chlapi, dle všeho) Wachowští nabízejí obsahově prázdný svět, ve kterém je jen minimum osobitých vychytávek (a ta jedna opice to vážně nezachrání). Scénář je tak prázdný, že nebýt vypiplanější formy, mohl by si Speed Racer směle podat ruku se Žraločákem a Lávovkou. I přes lepší triky to však nudí, a to jak akčními scénami, které přes potřebný drajv postrádají přehlednost (ve finálním závodu jsem většinu času netušil, co se na vozovce děje), tak dialogy, kde se smích nedostavuje ve chvílích, kdy se o něj tvůrci snaží a naopak. Povinná rodinná klišé jsou v mezích a finální „šokující odhalení“ je jasné od prvních deseti minut. Ve vlně roztomilých barviček se navíc utopila většina herců. Nebýt Matthew Foxe, nebyl by v tom filmu jediný silný charakter. Speed Racer by byl bombou v IMAXu, ale na 2D plátně působí stejně „ploše“ jako Beowulf… ale abych jen neházel špínu, Foxova bitka s ninjou byla zatraceně cool.
Scénář: Andy Wachowski, Larry Wachowski ..
Matrix RACER. Tep stoupá, ve vzduchu je cítit speed.. ___ V podstatě dokonalý rodinný film, který sice jede po přímočaré příběhové linii, ale ta nikterak neubírá sílu gigantickému audiovizuálnímu stylu a má i svůj emocionální rozměr (ano, skutečně jsem příběhem žil a peripetiemi rodiny byl dojat). Jenže, právě tato ultra originální (s označením revoluční bych se přeci jen držel v pozadí) forma může být velkým klackem pod nohy, který široké publikum nepřijme. A je to škoda. Tvůrci Speed Racer, Wachowski Bros., jsou totiž (stále) neuvěřitelně nápadití a především odvážní. Neskutečně progresivní ve vizuálním provedení, které boří konvence, míchá 2D s 3D obrazem, future s retrem a často tak šíleně, až začínají někteří diváci podrážděně utíkat z kina (nebo snímek rovnou ignorují), protože jejich smysly už neberou.. Speed Racer má všechno, co má pořádná podívaná obsahovat. Na více než dvě hodiny děje má perfektní narativní tempo, funkční filmový svět, poutavě distribuované informace, chytré prolínačky, výborné herce (i podařený český dabing), bláznivě nereálnou car-fu akci, působivé rodinné momenty a špičkové finále, to celé v hávu miliard zářivých barviček. ___ Škoda, že je benál tak drahej, a nemáme už konečně také fúzní pohony, hned bych sedl jen tak do auta a jel někam závodit. Drsných soupeřů jsou silnice plné. ___ 100%.
Je to barevné, je do digitální, není to reálné, je to krásné a je to rychlé, velmi rychlé! Speed racer je filmem, kterému jsem nevěřil. Jeho barevnost, provedení, myšlenka, téma všechno mi přišlo, příliš daleko od současného mainstreamu a artu současně, což se potvrdilo. Přesto to Wachowski dokázali. Natočili klenot s větší porcí emocí a barev než mají všechny rádoby hity dneska dohromady (takový Indy se asi schovává, aby ho Speed nepřejel...). Někdo styl hraje, někdo styl je. Stylovost, je od první minuty snímku patrná, úžasná, dětská a přitom tak úchvatná a přirozená. Tempo filmu je neuvěřitelné, je to jako jeden nekonečný závod, v kterém se mění barvy, herci, hudba, ale vše plyne rychle a stane se toho opravdu hodně za 129 minut. popravdě jsem si v půlce filmu po jednom závodě myslel, že je konec, ale další hodina mě přesvědčila o opaku. Herci jsou skvělí, naprosto. Emile Hirsch je talent a pomalu i můj obrovský oblíbenec vedle kterého to velmi sluší Christině Ricci. Překvapí také hromada vedlejších postav doplněná největšími jmény jako Susan Sarandon, John Goodman nebo stále ztracený Matthew Fox. Zpět k filmu. Brutální střih, triky a celý styl filmu je pravděpodobně pro dost vyhraněnou skupinu lidí, když nepočítáme děti. Přesto mám pocit, že kdyby Wachowští chtěli, mohou vystřihnout 15náct minut a mají čistý film pro dospělé, který je "pouze" natočený trochu jinak než je obvyklé. Někdo se může ztrácet v rychlosti, s kterou se mění scény, někdo si vzpomene na hraní počítačových her jako je Wipeout a další, jiní si zase vzpomenou na to, jak byli děti a ve školní lavici si představovali, jak jedou svůj vysněný velký závod... Každý si najde něco a zábavu tu najde v obrovské míře každý, kdo se nebojí zasmát a nevadí mu "něco nového a neviděného". Tohle je dospělý film natočený jako dětská fantazie. PS: takhle mě u digitálního/kresleného filmu ještě nikdy nemrazilo v zádech...
Ako hovori v zavere jeden z komentatorov (a Nathalie v svojom hodnoteni ;) "toto je buducnost". Len velka skoda, ze do "pritomnosti" ho tiahne asi najotravnejsia dvojica posledneho obdobia - mladsi brat a opica. Je mi jasny zamer ich vyskytu, ale napriek tomu, vzdy ked dostali priestor na platne, dovtedy dokonale namazany stroj zacal vykazovat defektne odchylky a pred ocami mi defiloval iba jeden napis - "strielat". Mimo nich tu vsak mame naspeedovanu, vizualne a koncepcne prepracovanu jazdu, na ktoru sa nezabuda a ktora podobne ako maminke Speed racera "bere dych". PS: Japonske surodenecke duo hrane korejcom a cinankou... ts-ts-ts, to budu opat raz japoncici tazko rozdychavat :)
Po kultovních Matrixech se Wachowští noří do japonské kultury ještě o poznání víc a v naleštěném západním bouráku experimentují s kung-fu závodníky, splašenými angličáky a šílenými kostýmy. A navrch přihazují rodinné hodnoty od Spielberga. Vypadá to šíleně, jezdí to na červenou, ale zaručeně se za tím ohlédnete. A nebudete sami. Klobouk dolů před Silverem, že něco podobného pustil z papíru na filmový pás. p.s. Reklamní sliby o revolučních závodech nelhaly, o šílených manga kolážích nám nikdo nic neřekl, ale bereme to jako bonus na účet podniku. ;)
Jedna hvězdička ! A to jsem ještě rád za tu jednu hvězdičku. Bratři Wachowští natočili neskutečně stylový film, který má ale tolik chyb, že je nedokážu spočítat ani na prstech svých rukou, natož nohou, nepočítaje pahejly. Na druhou stranu ale musím souhlasit s jedním, že Speed Racer je dost možná přelomový film, pro bratry Wachowští nic neobvyklého, ne? No a teď bych si rád zanadával. Předně za zbytečnou barevnost světa, okolí, závodů...závody, další věc, na kterých bych si určitě rád vylil zlost. Ty jsou tak barevné, jakobyste koukali na Auta od Pixaru, ale dle mého ještě horší a nudnější, stejně jako samotný příběh, a tím se pomalu dostávám až k samotným hercům, kteří prostě hrají průměr a nejlepší na tom je ta opice, která mě tam prostě sere po celou dobu filmu, no a samotná dýlka taky není žádný zázrak. Chápu že je to možná rodinné, ale to si radši pustim Herbieho a pobavím se u něj radši a líp. Speed Racer mě neohromil svojí vizualizací, prostě mi nesedl, také se ale přiznám, že jsem to od něj trošičku čekal, nakonec mě ani na něm nemělo moc co mrzet, ale dle hodnocení vidím, že jsem jeden z mála, který má k tomuto filmu proč k čemu co říct a zanadávat si. Znova se na to určitě nekouknu a doufám, že režiséři se do dalšího filmu podobně zpracovaném nebudou vracet, mám takové tušení že ani peníze do něj vynaložené se nevrátili tak rychle jak by oni sami chtěli ne?
Takřka do dokonalosti dotáhlá vizuální podívaná, ale jen takřka. Celý film je dá se říct pro mě takový obří kýč, počítala jsem s tím, než jsem ho shlédla, byl to samozřejmě i záměr tvůrců, troufám si tvrdit, a tudíž jsem ho celý tak brala. Bohužel někdy toho na mě bylo až moc, viz boj malého kluka s opicí .. to mi tam třeba nesedělo ani trošku. Je to vynikající přelomový film, bohužel já budu mít vždy radši tu hranou část kinematografie než tu digitalizovanou .. ale tohle je pouze věc názoru, nic to nemění na tom, že tohle je opravdu vyšperkovaná podívaná.
Ehm, vizuálně opravdu perfektní a jedinečné. Jenže je to strašně dlouhé a plné hrozně vážných dialogů o závodění a o tom jak je rodina důležitá atd. Nic proti tomu, ale je tam toho moc a ten film nudí. Závody jsou dobré, nejlepší byla ta sekvence v poušti. Opravdový požitek z filmu jsem ale cítil až na konci. Ta extáze z vítěztví se konečně přenesla i na mne, jako na diváka. Upřímně jsem se nejvíc bavil při bitce s ninjama. John Goodman rulezz, a Christina Ricci má největší sexappeal kariéry v dětském filmu o auťácích :)))