Reklama

Reklama

Speed Racer

Trailer 2
Akční / Rodinný / Sportovní
USA / Německo / Austrálie, 2008, 135 min

Speed Racer je mladý automobilový závodník, který již odmalička, stejně jako jeho rodina a její firma Racer Motors, žije pouze pro superrychlá auta a svět, který se točí kolem závodních okruhů. Starší bratr Rex ho odmalička tajně brával na závodní dráhu, kde ho učil řídit. Také díky němu se ze Speeda stal jeden z nejlepších současných závodníků, který dokáže s neuvěřitelnou jistotou ovládat vše, co má volant, i v těch největších rychlostech. Pomáhá mu při tom mechanik Sparky a podporuje ho celá rodina včetně přítelkyně Trixie. Svět velkých závodů není jen o rychlosti a dovednostech řidiče. Jak Speed postupně zjišťuje, točí se v něm také velké peníze, odehrávají velké podvody, vydírání, manipulace s výsledky ve prospěch vlivných sponzorů, a dokonce vraždy. Odmítne nabídku vlivného Alberta Roayltona, aby jezdil pro jeho firmu, stejně jako tajemného závodníka Racera X, který pracuje pro detektiva Detectora z oddělení pro hospodářskou kriminalitu a žádá, aby mu pomohl v boji s korupcí a zločinnými praktikami na závodních okruzích. Aby dokázal, že podvody závody nemohou ovlivnit, rozhodne se zúčastnit nebezpečného závodu Casa Cristo, při němž před lety zahynul Rex. Chce závodit za stáj Togokhan Motors stejně jako Racer X a dědic firmy, japonský závodník Taejo Togokhan, který se vzepřel gangsteru Cruncherovi, jenž ho donutil prohrát několik závodů. Závodu se účastní také jeho japonský konkurent Muša, který uzavřel dohodu s Roayltonem, aby mohl získat pod kontrolu oslabenou Taejovu firmu. Speed, Racer X i Taejo vědí, že je čeká nebezpečný závod, v němž půjde o život. (TV Nova)

(více)

Recenze (905)

Cival 

všechny recenze uživatele

Strašná pecka. Snad nepamatuju audiovizuálně vypiplanější film. Wachowski Bros. si pohrávají se svým novým trademarkem (co se montáže týče, je Speed Racer asi fakt malou revolucí), náramně zrychlují a nedělá jim problém odvyprávět během jednoho závodu třeba pět dalších scén. Stylizace je sice přepálená, ale až na dva tři momenty funguje překvapivě dobře, triky snad nešlo za tak "malé" peníze pořídit legální cestou a... těší mě, že to šlape i po dějové stránce (aneb člověk může být dojatý i u finále, které cítí na dvě hodiny daleko). Zatím lepší čtyři, uvidíme, jestli mě druhá projekce vystřelí ještě výš. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný "speed intense" zážitek válcující svou formou všechny, co si na adrenalin jenom hrají. A že jich je po dnešku ve zpětném zrcátku pěkný zástup (jsou to totiž prakticky všichni). Stylizace je neuvěřitelná, nápadů nepočítaně a všechno jede podle puntičkářsky promyšleného řádu. Tam, kde sítnice dostává oraz a nastupují sluchovody, se ale bohužel s autory hůř slazuje - scénář ve své infantilitě zachází daleko za hranici absurdnosti a i když to ve velké většině případů tolik nebolí (a občas dokonce baví), v té menší mě to vyloženě vnitřně drásalo (ano, šimpanze by měli zabanovat). S drobným odstupem nicméně převládají klady a věřím, že až se k tomu jednou dostanu bez dabingu, bude to lepší. Možná o dost lepší. P.S. Epileptikům vstup zakázán. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Film, který způsobí, že po odchodu z kina bude normální svět hrozně šedý a pomalý... To muselo dát tolik práce tohle vymyslet a natočit. Nejbarevnější, nejzábavnější, nejnápaditější, nejstylovější, nejbombastičtější, nejprogresivnější a nejlíp natočená kravina, jakou jsem kdy viděla. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Moc jsem tomu filmu neveril a nedokazal si predstavit, co na tom ma byt tak skveleho, ale nakonec to prekonalo vsechna ma ocekavani. Nejstylovejsi kousek v kinech za poslednich par let. Myslim, ze z zadneho filmu jsem nemel takovy dojem, ze je rychly a ze tu rychlost muzu citit. Navic je to vtipne a myslim, ze to muze byt dost uspesne. Popisem toho, jak je to formalne udelane, by se daly zabrat stranky papiru, ale proste se to musi videt v pohybu. Zaklad je kazdopadne ve stridani 2D a 3D typu obrazu a v tom, ze v mnoha sekvencich je minimum strihu a maximum stiracek a prolinacek, ktere ten obraz jako by platkuji a vypada to fakt jako manga nebo origami. V nekterych pasazich se prolinaji dva, tri i ctyri deje, odehravajici se zaroven, nebo taky v minulosti, nebo dokonce v budoucnosti. Konceptualne genialni vec a rikam si, jak strasne tezke muselo byt to vymyslet, i kdyz je to ve vysledku jen takova ptakovina pro decka. I kdyz, kdo chce, muze tam najit i nejake to podobenstvi o soucasnem kapitalismu. :) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Naprosto afyzikální (včetně optiky, protože ty barvy jsou k poblití neskutečné) pro epileptiky smrtící a ostatním lidem bolehlav působící dlouhá předlouhá šílenost, která má vše, včetně "srandovní" dvojice opičáka a nemotorného kučeravého tlouštíka. A je mi jedno, jestli je to věrný remake, a jestli to nechápu správně;) Chápu jenom to, že burziánské mamutí společnosti jsou špatné, áááno, a že vláda a její s tímto sport devastujícím zlem bojující orgány jsou dobré, áááno. A že čest a rodina jsou nade vše, ánoánoáno. Hlavou mi (kromě příšerného "kšchukšchukšchu" skákacích zvedáků místních hotvílzů) vrtá jenom jediná věc - kdo by si nechával přišít ksicht Matthewa Foxe (dobře, pro desetileté děti to možná je spoiler, ale dnešní děcka stejně nečtou nic delšího než 180 znaků z čehož půlka musí být znakové sestavy pro emotikony, takže se stejně nic nedozví;)), když se všeobecně ví, že tenhle i po čtyřech měsících na pustém ostrově stále čtyřdenním strništěm vyzbrojený chlapák musí na svoji citlivou pleť používat zvláčňující hydratační gel Nivea, aby po ránu vypadal svěže? Nehledě na to, že jeho postava tady vypadá jako Daredevil, ehm... Tohle je zkrátka naprostý úlet neřízené střely (viz třeba úvodní flashbacková půlhodina), a v kině bych se z něj i bez 3D určitě pozvracel. Jednoznačně pozitivně hodnotím jen totálně k sežrání byvší Christinu Ricci a fakt, že mě příběh dokázal v jednom případě překvapit (a ne, nebylo to v místě souvisejícím s plastickou chirurgií;)). 40% a už nikdy ani v "haz-mat" kvádru. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Ultrastylizovaný rodinný film, u kterého je překvapivě obtížné udržet otevřená víčka. Přebarvenost je zajímavá jen úvodních třicet minut, než se to všechno okouká a ukáže se, že bratři (takže sou pořád oba chlapi, dle všeho) Wachowští nabízejí obsahově prázdný svět, ve kterém je jen minimum osobitých vychytávek (a ta jedna opice to vážně nezachrání). Scénář je tak prázdný, že nebýt vypiplanější formy, mohl by si Speed Racer směle podat ruku se Žraločákem a Lávovkou. I přes lepší triky to však nudí, a to jak akčními scénami, které přes potřebný drajv postrádají přehlednost (ve finálním závodu jsem většinu času netušil, co se na vozovce děje), tak dialogy, kde se smích nedostavuje ve chvílích, kdy se o něj tvůrci snaží a naopak. Povinná rodinná klišé jsou v mezích a finální „šokující odhalení“ je jasné od prvních deseti minut. Ve vlně roztomilých barviček se navíc utopila většina herců. Nebýt Matthew Foxe, nebyl by v tom filmu jediný silný charakter. Speed Racer by byl bombou v IMAXu, ale na 2D plátně působí stejně „ploše“ jako Beowulf… ale abych jen neházel špínu, Foxova bitka s ninjou byla zatraceně cool. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Kdyby mě někdy napadlo představit si výsledek kombinace hašiše, LSD, cukrárny, autodromu a mýdlové opery, vypadal by přibližně takto. 85% (více) Zajímavé komentáře: Tetsuo, tombac, Visáč, Terter, lachim, tangerine1, Barak, SeanLSD ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Genialita. Jenom škoda, že si Wachowští svou vizionářskou vizuální a režijní parádu kazí přehnanou dětinskostí. Hlavně postavy mladšího bratra a šimpanze bych nejradši prohodil oknem mrakodrapu, dole na ulici je seškrabal, vynesl nahoru a vyhodil znova. Ale co naplat, Speed Racer je prostě ojedinělý, jedinečný film, takže pár vad na kráse překousnu. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Wachowskí ten film vlastne nenatočili. V štúdiách Babelsberg majú v skutočnosti schovaný stroj času, ktorým leteli do roku 3000 a odtiaľ priviezli túto nakladačku. Tým sa vysvetľuje, prečo sa z toho stal prepadák roka a prečo mu súčasné publikum nedokáže prísť na chuť. Bez hanby vravím, že to milujem. Aj so šimpanzom a rodinným pátosom. Každý trubiroh, ktorému vadili prejavy typu "som na teba hrdá", by si mal uvedomiť, že je to veľký hollywoodsky film pre decká, takže bez "rodinných hodnôt" by to bolo asi ako film Jackieho Chana bez kung-fu. Dokonalosť v každom ohľade. Pre decká je to možno príliš dlhé a "biznis zápletka" je zbytočne komplikovaná, ale mne osobne to vôbec nevadilo. Go, Speed Racer, gooooooo! ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Vizuální trip do dimenze rozlitých barviček a dějový absťák, který dbá leda tak na rodinné hodnoty a ‚sportovní‘ klišé. Japonské popkulturní zdroje manga komiksů jdou mimo mě, takže po hodině a půl jsem na hodiny mrkal nezvykle často. Jasně, je to nové, neokoukané a možná to semtam bude chtít někdo i citovat, ale nemyslím si, že zrovna Wachovští jsou tvůrci vhodní pro rodinnou zábavu, u které se děti ztratí a rodiče nepochopí. Filmový teoretici předou blahem, já přemýšlím nad tím, o kolik koulí že to vlastně Wachovski bros. přišli. U Warnerů byli evidentně na speedu, když do tohoto šli, nad těmi 120 miliony asi hodně zaplakali. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $120miliónovTržby USA $43,945,766Tržby Celosvetovo $93,945,766Tržby za predaj DVD v USA $14,276,414 //počet predaných kusov 900,149║ Na scénu sa konečne vracajú bratia Wachowskí a po dlhšej odmlke nám pripravili ďalší teatrálni šok. Aj keď zrovna terajší počin nie je až v takom dych berúcom ráze ako to bolo v prípade famózneho Matrixu ale ani pri tomto novom projekte neostávajú moc pri zemi a pustili sa opäť do nepreskúmaných vôd a spravili dobre, aspoň čo sa týka tých čo majú radi neokukanú pestrosť. Od Matrixovského ošiaľu už uplynulo dosť rokov a tak tvorcovia prelomového filmu, chceli opäť zaujať davy ľudí. Aj keď konečný výsledok v komerčnom hľadisku ukázal práve opak a tým pádom že to nebola zrovna trefa do čierneho. Príčinou neúspechu u širokého publika je základná koncepcia filmu, tá je založená z prevažnej časti na spôsob Japonských comicsoch, prípadne na samotnom kreslenom comicse Speed Racer od autora Tatsou Yoshida, ktorý asi pozná len málokto. A tým pádom sa zázemie fanúšikov zužuje na minimum, jediná šanca na úspech bude závisieť od samotných Japoncov a bude zaujímavé ako sa k filmu produkovanom v Amerike postavia. Príbeh sa odohráva v priamočiarej, dosť jednoduchej rovine, polovica filmu zaberú závody, ostatný čas dostávajú dialógy aj keď niektoré moc zbytočne brzdia dej a ničím zvláštnym nezaujmú. Spestrením sa stáva aj občasná akcia či už je to súboj ninja bojovníkov útočiacich pod rúškom tmy na členov závodného tímu, dokonca príde aj na prestrelky ale toto všetko je natočené v takom odľahčenom slede, že tvorcovia nám nedávajú inú možnosť než sa na tom dobre „uvoľnene“ zabávať. Vrcholom vtipných scénok sa stáva dvojica malého chlapca s opicou, tie ich momentky na pľace dokážu výdatne pobaviť. Z celkového hľadiska samotný príbeh na svojej dvojhodinovej dĺžke nemá až tak čo preborného ponúknuť a niektoré dlhosiahlé dialógy o pretekaní to len zbytočne ponárajú do nesúrodosti. To isté platí aj o niektorých úsekoch pri pretekaní, kde jednak pre rýchli preletoch kamerou nestihneme ani zazrieť čo sa deje na pretekárskej dráhe, prípadne dojem kazí aj prevedenie dráhy s autami, hlavne keď kamera pri svojich náletoch spomalí a v ten moment akoby sme odrazu pozerali miestami na reklamu o autíčkach od HotWheels. Takže miestamy to vypadá akoby sa tvorcovia v príbehu hľadali a len pasívne nám posúvajú povrchnú báchorku. "V každom prípade ide o nevšednú snímku čo sa vizuálu týka, ktorá stojí za pozretie hlavne pokiaľ ide o kino, kde to má aj náležitý atmosférický ráz a malou výhodou je aj Český dabing aspoň pre nás lenivejších." /videl v kine: 75%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Po kultovních Matrixech se Wachowští noří do japonské kultury ještě o poznání víc a v naleštěném západním bouráku experimentují s kung-fu závodníky, splašenými angličáky a šílenými kostýmy. A navrch přihazují rodinné hodnoty od Spielberga. Vypadá to šíleně, jezdí to na červenou, ale zaručeně se za tím ohlédnete. A nebudete sami. Klobouk dolů před Silverem, že něco podobného pustil z papíru na filmový pás. p.s. Reklamní sliby o revolučních závodech nelhaly, o šílených manga kolážích nám nikdo nic neřekl, ale bereme to jako bonus na účet podniku. ;) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nádherně kinetické, nejen pohybem na plátně, ale i pohybem po příběhu. Vidět to jako dítě, vymrští mi to mozek nosem. Každopádně elegantní, vtipné, sebejistě odvyprávěné a svým hovězím pastelově-manga-omalovánky-family-chimpy stylem poeticky klukovské. I klišé, která mě jindy iritují, jsou v tomhle drzém injekčním vstřikování naprosto hladká a vysokooktanová. WW možná dobu předběhli, možná se s ní úplně minuli, ale k čertu s dobou, koukám se na filmy a tenhle šlape lépe než kterýkoli 3D prefabrikát. Ten přidaný rozměr je u Speed Racera nejspíš v umění naslouchat složitému, ale naprosto efektivnímu stroji na jednoduchý příběh. Rodinné filmy mě vždy nudily. Teď už vím proč. Žádný z nich nevypadá jako Speed Racer. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Je to barevné, je do digitální, není to reálné, je to krásné a je to rychlé, velmi rychlé! Speed racer je filmem, kterému jsem nevěřil. Jeho barevnost, provedení, myšlenka, téma všechno mi přišlo, příliš daleko od současného mainstreamu a artu současně, což se potvrdilo. Přesto to Wachowski dokázali. Natočili klenot s větší porcí emocí a barev než mají všechny rádoby hity dneska dohromady (takový Indy se asi schovává, aby ho Speed nepřejel...). Někdo styl hraje, někdo styl je. Stylovost, je od první minuty snímku patrná, úžasná, dětská a přitom tak úchvatná a přirozená. Tempo filmu je neuvěřitelné, je to jako jeden nekonečný závod, v kterém se mění barvy, herci, hudba, ale vše plyne rychle a stane se toho opravdu hodně za 129 minut. popravdě jsem si v půlce filmu po jednom závodě myslel, že je konec, ale další hodina mě přesvědčila o opaku. Herci jsou skvělí, naprosto. Emile Hirsch je talent a pomalu i můj obrovský oblíbenec vedle kterého to velmi sluší Christině Ricci. Překvapí také hromada vedlejších postav doplněná největšími jmény jako Susan Sarandon, John Goodman nebo stále ztracený Matthew Fox. Zpět k filmu. Brutální střih, triky a celý styl filmu je pravděpodobně pro dost vyhraněnou skupinu lidí, když nepočítáme děti. Přesto mám pocit, že kdyby Wachowští chtěli, mohou vystřihnout 15náct minut a mají čistý film pro dospělé, který je "pouze" natočený trochu jinak než je obvyklé. Někdo se může ztrácet v rychlosti, s kterou se mění scény, někdo si vzpomene na hraní počítačových her jako je Wipeout a další, jiní si zase vzpomenou na to, jak byli děti a ve školní lavici si představovali, jak jedou svůj vysněný velký závod... Každý si najde něco a zábavu tu najde v obrovské míře každý, kdo se nebojí zasmát a nevadí mu "něco nového a neviděného". Tohle je dospělý film natočený jako dětská fantazie. PS: takhle mě u digitálního/kresleného filmu ještě nikdy nemrazilo v zádech... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Andy Wachowski, Larry Wachowski .. Matrix RACER. Tep stoupá, ve vzduchu je cítit speed.. ___ V podstatě dokonalý rodinný film, který sice jede po přímočaré příběhové linii, ale ta nikterak neubírá sílu gigantickému audiovizuálnímu stylu a má i svůj emocionální rozměr (ano, skutečně jsem příběhem žil a peripetiemi rodiny byl dojat). Jenže, právě tato ultra originální (s označením revoluční bych se přeci jen držel v pozadí) forma může být velkým klackem pod nohy, který široké publikum nepřijme. A je to škoda. Tvůrci Speed Racer, Wachowski Bros., jsou totiž (stále) neuvěřitelně nápadití a především odvážní. Neskutečně progresivní ve vizuálním provedení, které boří konvence, míchá 2D s 3D obrazem, future s retrem a často tak šíleně, až začínají někteří diváci podrážděně utíkat z kina (nebo snímek rovnou ignorují), protože jejich smysly už neberou.. Speed Racer má všechno, co má pořádná podívaná obsahovat. Na více než dvě hodiny děje má perfektní narativní tempo, funkční filmový svět, poutavě distribuované informace, chytré prolínačky, výborné herce (i podařený český dabing), bláznivě nereálnou car-fu akci, působivé rodinné momenty a špičkové finále, to celé v hávu miliard zářivých barviček. ___ Škoda, že je benál tak drahej, a nemáme už konečně také fúzní pohony, hned bych sedl jen tak do auta a jel někam závodit. Drsných soupeřů jsou silnice plné. ___ 100%. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Ako hovori v zavere jeden z komentatorov (a Nathalie v svojom hodnoteni ;) "toto je buducnost". Len velka skoda, ze do "pritomnosti" ho tiahne asi najotravnejsia dvojica posledneho obdobia - mladsi brat a opica. Je mi jasny zamer ich vyskytu, ale napriek tomu, vzdy ked dostali priestor na platne, dovtedy dokonale namazany stroj zacal vykazovat defektne odchylky a pred ocami mi defiloval iba jeden napis - "strielat". Mimo nich tu vsak mame naspeedovanu, vizualne a koncepcne prepracovanu jazdu, na ktoru sa nezabuda a ktora podobne ako maminke Speed racera "bere dych". PS: Japonske surodenecke duo hrane korejcom a cinankou... ts-ts-ts, to budu opat raz japoncici tazko rozdychavat :) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Prvních dvacet minut jsem si rochnil v nápaditosti, stylizovanosti a vypiplanosti, kterou na vás Wachowští valí horizontálně i vertikálně. Jenže ono je to ve zbytku stopáže stále na jedno a to samé brdo. Tu a tam vykoukne skvostný moment, ale většinou na vás z plátna čumí jen šimpanz. Tím nemyslím tradičně výtečného Hirsche. V mých očích se to postupně zdevalvovalo, až na úroveň minutáží těžce nadsazené rozjuchané omalovánky, kterou z pestrobarevné přeplácané letargie vytrhne až úplný závěr. Osobně jsem čekal něco trochu jiného a více bizarního. Takhle jsou Speedovy osudy naprosto tradiční infantilní rodinný film o těch pravých hodnotách a se špetkou zasvěcení do základů kapitalismu pro nejmenší. Takže ptákovina rozhodně, ale zábava zase až tak moc ne. Přesto bych tento epileptikův ráj svým způsobem doporučil, protože příležitost vidět něco takového se asi jen tak opakovat nebude. A v (ne)poslední řadě i pro ten pocit rychlosti, který se sourozencům Wachowským daří navozovat. PS: Ten vopičák v pyžamu má nepříjemně pronikavý pohled. Ještě teď mám pocit, že mi čumí na záda. Brr. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ehm, vizuálně opravdu perfektní a jedinečné. Jenže je to strašně dlouhé a plné hrozně vážných dialogů o závodění a o tom jak je rodina důležitá atd. Nic proti tomu, ale je tam toho moc a ten film nudí. Závody jsou dobré, nejlepší byla ta sekvence v poušti. Opravdový požitek z filmu jsem ale cítil až na konci. Ta extáze z vítěztví se konečně přenesla i na mne, jako na diváka. Upřímně jsem se nejvíc bavil při bitce s ninjama. John Goodman rulezz, a Christina Ricci má největší sexappeal kariéry v dětském filmu o auťácích :))) ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

It's a Bird? It's a Plane? No, it's Speed Racer! ____ „Co se nám zde vypráví, je triviální, nabubřelé a zastarale romantické. Ale pokud je pro nás u filmu víc než příběh důležitá jeho stránka plasticko-fotogenická, pak překoná všechna naše očekávání." Takhle se vyjádřil svého času slavný auteur Buñuel o Metropolisu. A doslovná citace platí i pro Speed Racera. Oba filmy propadly a oběma se dostala rehabilitace a kanonizace ve filmových análech až po letech. Propadly ovšem finančně, ne kvalitativně. Jen stěží lze osočovat Wachowské z neumětelství, což ostatně musejí chápat i jinak zištně racionální producenti z Hollywoodu. ____ Průšvih nastal u Speed Racera ve vymezení jeho modelového diváka. Žádný takový totiž neexistuje. Wachowští dali dohromady čisté umění pro umění. A Warnerům ještě nabulíkovali, že vytvářejí kosmopolitní produkt, že se snaží o průnik globalizované divácké množiny (děti, teens, dospělí, cinefilové, casualisti). Nedosti na tom selhala marketingová strategie, která předpokládala, že starší diváci přijdou na tvůrce, a zaměřila trailery a promo striktně na děti mezi 5 a 16 lety. Na druhou stranu je třeba mít na paměti, kolik stovek milionů dolarů vydělala Warnerům trilogie Matrix. Wachowští by klidně mohli natočit dalších pět propadáků a pořád by byli v plusu. ____ Už den po premiéře se stal Speed Racer předmětem studií vypravěčských (jelikož permanentně pracuje s plus/minus 4 liniemi časově zároveň běžících „vertikálních" minipříběhů – nejsou to ovšem žádné klasické paralely, ani zeštíhlování a zhutňování vyprávění směrem ke konci a k začátku) a studií stylistických (Godardovská dekonstrukce reality a intelektuální montáž Ejzenštejna). Oba pánové by si nejspíš přišli na své. Pokud Bordwell zarytě obhajuje klasický Hollywood za normu, z níž jsou odvozeny pouhé deriváty, po zhlédnutí Speed Racera bude muset svoje závěry přehodnotit. Protože tady už nejde o zesílení, ale o hotovu a ryzí přeměnu filmového tvaru. Přirozeně diváci, kteří se neobtěžují jít ve filmech „za" postavy a příběh a nezajímá je, jak je co natočeno, ochuzují sami sebe o 70% zážitku, následkem čehož smetou (ne)logicky Speed Racera ze stolu. ____ Z celého filmu jsou taktéž patrné figury, autocitace a styl Wachowských, táhnoucí se napříč celou jejich tvorbou. Když vystupuje Matthew Fox (charakterem a typizací zcela odpovídá Morpheovi) z auta a zachraňuje asiata Raina, co jiného je záběr na jeho boty přes otevřené dveře než odkaz na Hugo Weavinga ze začátku Reloaded, který měl stejné boty, kráčel stejně rytmicky a celá ta scéna byla dočista stejně inscenovaná. A těmito paralelami je film prolezlý skrz naskrz. ____ Nejvíce problematický mi přišly akční scény. Za prvé jsou hrozně plátkovaný, a tudíž nekonzistentní. Tři záběry z akce jsou vždy proložený jedním uklidňujícím záběrem - fanděním diváků, rozmluvou komentátorů apod. V Reloaded byly scény dynamický (fighting) a statický (speaking) striktně rozděleny, v Revolutions taktéž (snad jen dobývání Zionu roboty „rušily“ rebelky s bazukou a doplňování nábojů agilním vojákem). Ne tak ve Speed Raceru, jemuž se nepodaří za celý film všít diváka do akce a dovolit mu nad ní jihnout, jelikož závodění zde není souvislý, ale jak bylo řečeno, film neustále rozvíjí 4 vypravěčský linie a prokládá akci vším možným. Souvisí to pochopitelně i s náklady. Wachowští mohli srazit závodnickou akci víc dohromady, jenže tím by pouze docílili (negativního) zintenzivnění vakuovitých-statických pasáží. Byli si vědomi, že při vyčleněných financích od Silvera mají k dispozici zhruba 35 minut dynamického materiálu a holt to zrealizovali, jak to zrealizovali. Druhý vážný problém vyvstává se zvolenou hudbou při závodech. Pokud jsem u Bournea juchal nad Powellem, u Skály nad Zimmerem a u Reloaded nad progresivním hardcore-trancem dvojice Don David + Juno Reactor, Speed Racer nabízí jen jakýsi ohoblovanější teenage popík, navíc s vizuálem nikterak sofistikovaně zrytmizovaným, a nejzajímavější skladbu šetří až na titulky. Vzhledem k obecně platné skutečnosti, že na jakost akce má ze 70% vliv hudba, je tento prohřešek neomluvitelný. Zkrátka a dobře, intenzivní dálniční honička z Reloaded zůstala nepřekonaná, o kung-fu ani nemluvě. ____ Jak bystře poznamenal jeden mudrlant z Rottenu: „Speed Racer doesn't resemble any movie you've ever seen.“ Celý konceptuální model Speed Racera jednoduše nepřipomíná nic, co kinematografie od svého vzniku nabídla, a je škoda, že za svou progresivitu a originalitu zaplatil Speed Racer propadem. I to je důvod, proč připadá divákům druhá půle filmu lepší než ta první. Rozhodně to není dáno koncentrací akce. V první části si divák model filmu osvojuje a ve druhé z této znalosti těží. ____ P.S. Jenom mikádo Christiny Ricci je rajcovnější než celý triumvirát C.A. Moss – M. Bellucci – J.P. Smith dohromady. P.P.S. Paulie Litt (Spritle, bratr Speeda) božskej a celej konglomerát goril z Kubrickový Odyssey nesahá jeho opici ani po paty, neřkuli po čéšku. P.P.P.S. Abych parafrázoval Bluntmana, sral jsem u toho blahem každou pikosekundu. Hallelujah! () (méně) (více)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

K zbláznění dokonalé. Rozepíšu se o tom více na blogu, ale jen ve zkratce a v bodech: 1/ Wachowští dovedou stvořit soudržný filmový fikční svět, v jehož zákonitostech se divák neztrácí díky inteligentně distribuovaným informacím. 2/ Dovedou famózně rytmizovat akci a už by si zasloužili nějakou cenu za střih zvuku a střih zvukových efektů, přestože ve SPEED RACEROVI zvuk netvoří kontinuitu mezi záběry jako v současných akčních filmech. 3/ Jejich propojování několika dějů zároveň a časových rovin je promyšlené do nejmenšího detailu. Pokud v MATRIX RELOADED byla obdivuhodná střihová sekvence, v níž Morpheus mluví o předurčení a do toho se prostříhávají "záblesky" na (1) vyřazení továrny z provozu, (2) infiltraci klíčové budovy (Niobe), (3) Nea s Trinity a (4) Nea, Klíčníka a Morphea, pak SPEED RACER je z takových formálně promyšlených scén složený celý! A co víc, krom hlavního děje (např. vyjádření ohledně (ne)přijetí nabídky pro velkou korporaci) vstupuje děj další, odlehčující (blbnutí mladšího bratra a opravdu vtipné opice!), a odbíhá se přitom jak do minulosti (historie vzniku závodů), tak i do budoucnosti (závod, který teprve Racera čeká). 4/ Stylisticky je to hrozně vymazlené a propojené, takže různé flashbacky jsou motivovány nájezdem na jednotlivé postavy, ale i náležitě upraveným pozadím (např. srdíčka jsou moc hezký cheesy nápad). 5/ Ani jako kritika kapitalizmu a konzumerizmu to vůbec není hloupé a zamlouvá se mi, jak Wachowští pro velké studio za neuvěřitelné peníze natočili tak formálně i ideologicky podvratný film. Navíc se SPEED RACER dá číst jako vyjednání mezi postklasickým a post-post-klasickým filmem, a je tak ještě zábavnější... 6 Wachowští dojeli do mé TOPky režisérů a SPEED RACER mezi nejlepší filmy tohoto roku. Upřímně mě to dojalo a zamáčknul jsem slzu._____ P.S. Dabing je opravdu vydařený a Hirsch toho namluví naštěstí co nejmíň (naštěstí, protože mu hlasový projev Vojty Kotka intonačně i jinak nesedne). Mezi Hirschem a Ricciovou je chemie, která ten film posunuje PG-13 rovin a vůbec mi tohle minimalistické herectví sedne. 100% ()

Související novinky

Špionážní mimozemská invaze

Špionážní mimozemská invaze

06.09.2014

Režisér James McTeigue asistoval sourozencům Wachowským u Matrixu nebo Speed Racera, po comicsovém debutu V jako Vendeta ale příliš štěstí neměl. Sci-fi remake Invaze, mlátička Ninja Assassin ani… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

DiCapriův „japonský Zaklínač“

DiCapriův „japonský Zaklínač“

28.10.2008

Po naprostém (i když pohříchu nezaslouženém) propadu Speed Racera to vypadalo, že vášeň Hollywoodu pro hrané verze slavných anime klasik vychladla. Je podezřele ticho kolem Spielbergova Ghost in the… (více)

Reklama

Reklama