Reklama

Reklama

Člověk nemůže cítit lásku, aniž by dříve poznal požitek. A cítit žal, aniž by poznal štěstí. Hvězdně obsazený americko-mexický film o čtyřech lidech, co chtěli přes nepřízeň osudu změnit svůj život... Čínská moudrost praví, že základními emocemi v životě jsou: štěstí, požitek, žal a láska. Do čtyřech kapitol se stejnými názvy je i rozložen příběh čtyř lidí filmu To, co dýchám, jejichž životy se i přesto, že se neznají, více či méně proplétají. Nejprve sledujeme příběh člověka, co se po celoživotní dřině vypracoval na řadového finančního poradce (F. Whitaker), jenž zoufale touží po lepším životě. Kvůli tomuto snu se pak nebojí riskovat úplně vše. Dále je zde vymahač a pravá ruka (B. Fraser) místního mafiánského bosse (A. Garcia), jehož zcela změnila smrt kamaráda v dětství. Do života tohoto člověka, co má schopnost vidět útržky budoucnosti, zcela nečekaně vstoupí popová hvězda Trista (S. M. Gellarová), kterou má chránit. Ta i přes nálepku bezstarostné hvězdy je ve skutečnosti velmi zranitelnou dívkou, poznamenanou smrtí otce. Nakonec je zde postava lékaře (K. Bacon), co musí zachránit svou milovanou ženu (J. Delpyová), kterou ale nikdy nemůže mít… (Česká televize)

(více)

Recenze (293)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

U tohodle filmu jsem zažívala podobný pocity, jaký má rezignovanej gambler, když mu najednou začnou naskakovat citróny. Osudový kolo, kde jeden hodí tašku a ta na konci - vlastně začátku - spadne jinýmu na hlavu. Moc hezký to bylo a že je to zas JAKO ... jasně, ale už si zvykněte - "efekt Magnolie" tu prostě je, bude a zůstane a kéž vždycky funguje jako tady ... i s tim krásně tesknym flórem. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Slovy klasika: "Všechno už tady jednou bylo." Snímek "To, co dýchám" nepřináší v zásadě nic objevného ani převratného, filmů s propletencem několika zdánlivě nesouvisejících lidských osudů už bylo natočeno povícero. Ale tak, jako to vesměs fungovalo v jiných filmech, funguje to na diváka (až na výjimky) i tady. Scénář a tudíž ani děj není nikterak překombinovaný, herci odvádějí výborné výkony (opět mě potěšil Brendan Fraser), povedená je taky hudební složka, stopáž jen lehce přesahuje 90 minut - tady se vážně nedá skoro nic vytknout. A Sarah Michelle Gellar je obvykle hezká ve všech filmech, kde hraje, ale tady je přímo okouzlující a když ji člověk vidí na střeše ve vlajícím prostěradle proti potemnělé obloze, je to až kýčovitě krásný výjev. Fakt jsem si tenhle film užil. Je to tak na 4 a půl hvězdičky. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po dlouhý době zase vidím film, který dokáže zaujmout jednotlivými příběhy, který se na konci vesměs dokonale protnou a vznikne z toho jedna velká náhoda. To, co dýchám to v sobě má a vyzní to naprosto neuvěřitelně, každopádně takovýdle filmy o šílenosti a neuvěřitelnosti přesně jsou a nejhorší na tom všem je, že to je klidně všecko možné. Naprosto úžasný debut, kde je naplno využito úplně všecko. Například herci, takových hereckých hvězd v jednom filmu jen tak neuvidíte. O to drsnější je, když si každou roli zvlášť perfektně zapamatujete. Ten film jim prostě sednul naprosto perfektně a nejvíc překvapil Brendan Fraser. Další věc je atmosféra nebo i hudba, která onu atmosféru perfektně vystihla. Horší už to bylo se samotným protnutím a faktem, že ne každý měl stejně drsně navazující příběh jako ten předchozíí. Přesto jsem ale nestihl zírat nad tím, co občas člověk v hlavě vymyslí. Zkurvenej pátek, 21 gramů, Crash....teď i To, co dýchám. Uvidíme, co příjde příště. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Jieho Lee má asi moc rád Magnolii a Crash, tak si řekl, že něco takového zkusí taky. Sehnal tedy hrstku známých herců a napsal "osudový" příběh, ve kterém je hodně "nečekaných" zvratů, "dramatických" situací a "náhodných" setkání, protože to jsou přece super věci a všichni je hrozně žerou. No, jak už jste jistě pochopili z úvozovek, vylezl mu z toho jen trapný odvar zmíněných filmů, ve kterém sice všechno souvisí se vším, ale při jehož sledování se zapnutým mozkem se budete spíš trápit. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ujde. Ale je to takový žánrový mišmaš, že se to prostě nedá pochválit. A finále hraničí až se sračkou. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Slibný začátek mě připravoval na výjimečný zážitek, ale každou minutou film slábnul a nesmyslně se zamotával. Není tedy divu, že konečné "rozmotávání" nedopadlo nejlépe. Čeho je moc, toho je příliš. Nechápu jak to mohl Jieho Lee dopustit, já v něj docela věřila. Necítím tu téměř žádné emoce, za to hodně snahy. Takže to tu nakonec zachraňují alespoň kvalitní herci a poměrně vyvedená hudba. Slabé 3*..škoda. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Mozaiky mám ráda a když do sebe zapadají v hlubším podtextu, tím víc. Přestože Jieho Lee nepřinesl nic "nového", funguje to výborně. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Jieho Lee je asi šaman, čaroděj nebo něco podobného. Neumím si vysvětlit jak mohl přijít debutant k takovým hercům…Forest Whitaker (motýlek) dostal bohužel nejméně prostoru, ale hrál nejlíp. S.M.Gellar hrála popovou tvářičku obstojně, ale ze začátku mě její příběh vůbec nebral. Všechno se to pěkně zamotává a rychle ubíhá, další dva příběhy jsou kvalitativně docela vzdálené, ten s Fraserem mě zaujal daleko víc než s Baconem…pár hluchých míst, jinak povedený film s dokonalou hudbou…7/10* ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Mohl bych napsat dlouhý kritický komentář, ale v podstatě by stačilo do puntíku okopírovat komentář mého oblíbeného uživatele Sobis87. Mám z tohohle projektu tentýž pocit zmaru. V případě tohohle mišmaše nehrají ani tak herci, jako spíš režisér a scénárista, kteří se pokoušejí vytvořit novou Magnolii, ale protože nemají dostatečné zkušenosti a nejspíš ani schopnosti, zůstává u pózy a intelektuálského kýče. Tohle si na hlubokou společenskou výpověď jenom hraje a tam, kde se snaží vyhrocovat situace a lidské emoce, je to krajně nedůvěryhodné, sentimentální nebo patetické. To, co funguje, je herecké obsazení, nevím, jak to Jjieho Lee dokázal bez konexí a zkušeností, ale povedlo se mu shromáždit partu buď kvalitních (Garcia, Whitaker) nebo aspoň populárních (Gellar) herců, kteří se snaží a dokážou místy vytvořit dojem, že opravdu o něco jde. Jinak Lee před Tím, co dýchám, nenatočil nic, co by stálo za zmínku a i když od té doby uplynuly už čtyři roky, opět netočí, což mi přijde příznačné. Celkový dojem: 35 %. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Ze začátku docela slibný propletenec nejrůznějších lidkských osudů se ke konci mění v lacinou a dementní frašku, po které by bez slavných ksichtů neštěkl ani pes. Těšil jsem se hodně, a právě proto bych teď Jieho Lee nejraději propleskl devítiocasou kočkou. Tumáš, šmejde. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

A půl. Další variace na mozaiku lidských osudů prolínajících se v jeden celek. Tentokrát v podání debutujícího režiséra, který divákům předkládá velmi povedenou ukázku v provedení, které už většina zná z filmů jako Magnólia, Crash, Babel či 21 gramů. Na debut rozhodně vyzrálé, ale pořád jde vidět, že pan režisér tvořil film jakoby opatrně a důsledně, s jistou nezkušeností. Myslím však, že s filmařským zráním by jednou svým dílům mohl propůjčit punc dokonalosti. V jednotlivých příbězích pro mě ještě nedokázal vyjádřit potřebné množství "síly", která by zajistila vyšší hodnocení. Půl hvězdičky přidávám za excelentní poslední příběh s Kevinem Baconem a Sarah Michelle Gellar. Ten je pro mě tou nejsilnější částí a zároveň dokonalým završením filmu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Film začína naozaj z ostra takže žiadny slaďák nečakajte, k romantickému ladeniu filmu príde až k samému záveru, takže sa multižánrovým zaradením nenechajte odlákať. To thrillerové mu sedí najviac. V skutočnosti sa jedná o pekne roztrúsenú sieť príbehov, ktoré nespája nič iné, len meno jedného gangstra. Keby boli tieto jednotlivé príbehy točené samostatne nedal by som ani halier za to, že by mohli patriť do jedného príbehu. Ale to, aký je film svojou štruktúrou ohromne neštrukturovaný ma na ňom najviac priťahovalo. Potešenie mi spravili aj herci, ktorých sa do tejto slabšej hodinky a pol vošlo naozaj úctyhodne a svojich pár minút využili naozaj znamenite. 80%. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Dá se říci, že všichni zúčastnění herci splnili svou roli společně s režisérem, protože mě film nenechal chladným… velice se mě líbila propletenost všech příběhů a neuvěřitelné vtáhnutí do dění. Tento emocionálně zajímavý film, který utekl jak voda hodnotím 4 hvězdičky… ()

castor 

všechny recenze uživatele

Silně nedotažený spletenec, který by byl rád další Magnolií nebo Crashem, kdy výsledek připomíná pizzu se všemi možnými ingrediencemi. Emoce tu nefungují, jak by měly (s přiblblým úsměvem na tváři vzpomínám na mnou milovaných - nedávných Seven Pounds), chybí lehkost vyprávění, neujasněné motivy a ambice a k postavám ani nemáme možnost získat bližší sympatie, protože záhy zmizí, aby se ukázaly ve chvíli, kdy to „nejméně“ očekáváme!! Násilnou konstrukci pak pohřbívá o to hlouběji průměrný scénář i snaživá režie!! Neobjevné, nejednou nefunkční.. slabé ***. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Navzájom sa prelínajúce príbehy utiahnutého pracovníka v kancelárii, výpalníka so schopnosťou vidieť pár sekúnd do budúcnosti, vychádzajúcej speváckej hviezdičky ktorú si pod palec zobral miestny mafián a doktora snažiaceho sa zachrániť svoju životnú lásku formou pripomenú nedávny CRASH ale bohužiaľ nie sú tak srdcervúce ako by sa patrilo. Príčinou je vykonštruovaný scenár a chovanie jednotlivých postáv ktorých nie osud ale samý seba privedú do krajných situácií, nehovoriac o tom že s hrdinami jednotlivých príbehov je ťažko sa zosobniť alebo súcitiť. Nechcem hádzať vinu na režiséra ktorý sa snaží a mu to pekne vychádza a do filmu zakomponoval aj pár super songov ale genialitu expertov na ľudské príbehy aké nám ponúka Inárritu alebo Haggis určite nedosahuje a rozhodne ani zo strany veľmi pekného hereckého zastúpenia sa nedočkáme strhujúceho hereckého prejavu a tak film vyznieva bohužiaľ do prázdna. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo dobre fungujúca mozaika príbehov s naozaj dobrým hereckým obsadením. Škoda, že F. Whitaker nedostal väčší priestor, ale na tú 90 min. stopáž dostal v podstate každý herec dostatočný priestor na to, aby vás presvedčil, že práve jeho part je v mozaike tým lepším. Ťažko povedať, ktorá linka príbehu je najzaujímavejšia, pretože sú vzácne vyrovnané, príbeh slušné odsýpa a nemal som čas pozerať na hodinky. Remeselne slušne odvedená práca, mierne mi vadila iba trošku nerealistická Fraserova predvídavosť, ale našťastie nebola najdokonalejšia, takže prižmúrim oko a dávam štyri. Film 80%. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Velice působivý filmeček, který potěší ještě víc, když víte, že je to debut. Skvělé obsazení, kdy Whitaker na začátku dá laťku hodně vysoko a přeskočí ji jenom krásná a dokonalá Gellar. Fraser má v originále opravdu hluboký hlas a Bacon vlastně nedostal ani tolik prostoru. Magnolie, Crash, 21 Gramů a ani Paříž to neni, ale vlastně si myslím, že se o to ani nesnaží. Opravdu citilivá podívaná. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Některé příběhy jsou zajímavé a dokáží patřičně zaujmout, jejich vzájemné prolnutí taktéž upoutá pozornost, ovšem na snímky jako 21 gramů, Babel nebo Amores Perros to rozhodně nemá, proto pouze 3*. ()

Reklama

Reklama