Inju, bestie ve stínu
Inju, la bête dans l'ombre
Inju
Mysteriózní / Thriller
Francie / Japonsko, 2008, 105 min
Barbet SchroederPlakáty
Podle románu japonského autora Ranpoa Edogawy natočil Schroeder v Japonsku svůj další francouzský film. Na prostoru mysteriózního thrilleru s prvky filmu noir rozvíjí příběh francouzského spisovatele, který přijíždí do japonského Kjóta představit svůj nový románový bestseller. Snímkem odehrávajícím se na pomezí reality a fikce režisér vzdává poctu žánrovým filmům, ale také propojování prvků evropské a asijské kultury. Schroeder ve stylovém zpracování filmu hledá společné výrazové prostředky mezi japonskou a francouzskou kinematografií. Podobně jako ve svých předchozích filmech i zde autor vytváří osobitý obraz násilí a sexuality jako tematických i formálních prvků moderního pojetí filmových žánrů. (oficiální text distributora)
POMO
Friedkin má Jade, Schrader má Inju. Pokus o mysteriózny, cronenbergovský, tak trochu film-noir thriller s šokujúcou pointou. Ovšem nebyť profesionálnej formálnej stránky, mal by bližšie k ďalšej priemernej dvd-čkovej adaptácii poviedky Stephena Kinga. Pointu som vopred neodhalil, pretože ma nenapadlo, že by tak diletantské rozprávanie príbehu mohlo mať tak sebavedomé ambície. Vďaka aspoň za tie lechtivé S/M scénky.(19.10.2010)
Houdini
Zlatý Lev - výběr(27.8.2008)
Adrian
Putave prelinanie fikcie vo fikcii (spisovatel detektivnych pribehov zacne sam jeden naplno prezivat) a neustale pritomna noirova atmosfera tazivej nocnej mory, z ktorej sa miestami ani nechcete zobudit.. :) Inymi slovami, potesenie z ponurosti, voyerizmu a plneho stotoznenia s hlavnou postavou. Film o laske k zanrovemu filmu, o poteseni s dekodovania jednotlivych jeho znamych prvkoch, o radosti z ich uvedomovania a prezivania. A aj ked zaverecne rozuzlenie ide presne v dikcii "prekvapenia" v detektivkach, trosku mi bolo luto, ze prave v tomto bode sa neuchylilo viac k invencii, resp. prekvapeniu so zaverecneho prekvapenia. [Venezia, 2008](29.8.2008)
kikuka
Okej, teraz už mám pocit, že s filmami "na hrane reality a fikcie" sa za posledné dva týždne roztrhlo vrece. Teda, nieže by počas tohto obdobia vznikli, ale akosi sa mi dostali pred oči. Inju zaujal najmä prepojením režijného prístupu k rozprávaniu s literárnym žánrom prezentovaným vo filme - rodokapsová (pulp fiction) detektívka.(11.10.2008)
claudel
Celou dobu se jedná o průměrnou detektivku s prvky velkolepé nudy, ale závěrečných patnáct minut mě natolik ohromilo, že musím o hvězdičku zvednout.(22.8.2009)
Caminzind
Pointu jsem odhalil do 32. minuty. A co vy?(6.8.2010)
rcorp
Se7en pro důchodce. Důsledná pocta klasickým mysteriózním detektivkám, která ale nic nového nepřináší.(30.3.2009)
Toto
No, žeby ten záver bol nejako prekvapivý? Tak to by som nepovedal, lebo po pol hodine mi bolo jasné, kto tu poťahuje za nitky.(21.8.2010)
ecceHOMMO
Záver, ten je urobený s noblesou.....čo sa deje pred tým, však má slabšie chvíľky, ktoré robia z filmu a jeho celkového dojmu len filmom priemerným....ale ten záver...(25.7.2010)
SOLOM.
Francouzská detektivka, ve které se občas objeví trocha mysteriózní atmosféry. Za celý film je nejzajímavější asi začátek filmu a noční můry, které Alex má. Jinak jde jen o další průměrnou detektivku, kde se divák totálně zamotá do samotného příběhu, který má občas docela velké trhliny. Nemám rád happyendy a tak jsem rád, že ani zde není k vidění.(31.7.2010)
bourec
Ani nevim proč sem na to koukal.Režisér Polibku smrti a Spolubydlící má v poslední době problém natočit něco jako film,a ani tahle slátanina se tak nedá nazvat.A jenom stačí podívat se,jak hodnotí vysoko Igi.B,a je jasný,že to bude kokotina jak prase.Bez urážky.10%.(2.8.2010)
klima777
Předvídatelné až běda. Přesto atraktivní (až na S/M scénu, což je ovšem věc osobních preferencí). Kladné bodíky za japonské reálie, japonské noční můry a velmi teatrální a lehounce dekadentní pojetí. 2,5* (ale jen o samurajův špatně vytržený fousek).(28.11.2010)
Solverino
Celkem velká nuda. Jedna hvězda za prostředí japonska + jedna hvězda za hezkou japonku. Jinak hrůza! Propadák!(6.8.2010)
CrazymanM
Připadlo mi to takové nemastné,neslané.Závěr byl celkem zajímavý,i když už jsem to tak trochu čekal,ale jinak nevím,jsem spíše zklamán!(18.6.2011)