Reklama

Reklama

Drama Nouzový východ se velmi podobá Mendesově oscarové Americké kráse. I tady vidíme, jak nefunkční je ta nejobecnější představa o naplnění Amerického snu, tedy poklidný rodinný život v domku na předměstí. Nicméně trpká zkušenost, kterou prožili Frank a April Wheelerovi, příběhu Americké krásy o pár desítek let předchází. Mladí manželé Frank a Abby sice také žijí nevzrušivým životem americké střední třídy jako jejich sousedé, ale sami cítí, že do tohoto prostředí nepatří. April neláká kariéra ochránkyně domácího krbu a vychovatelky vlastních dětí. Chtěla by se stát herečkou, proto se snaží Franka přemluvit k přestěhování do Paříže, neboť ve městě políbeném múzami pro sebe tuší uplatnění. Ani Frankovi se monotónní kariéra kancelářské krysy nezamlouvá, jenže místo snění o Paříži se oddává alkoholu a vnadné kolegyni. Jak se hroutí jejich společné plány a touhy, upadá i jejich vztah, jenž dospěje až do bodu mrazu. Jedinou cestu zpátky na vrchol představuje radikální řešení, ovšem k tomu by potřebovali najít sílu oba. Bez splnění téhle základní podmínky skončí jejich snažení záhubou. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

kleopatra

kleopatra (hodnocení, recenze)

hippie2222

doporučuju přečíst si knihu nouzový východ, jednak je skvěle napsaná a taky je tam jasné, kdo komu udělal v hlavě bordel :). 

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Řekl bych, že to Tetsuo shrnul dobře. Depka jako kráva. Ale je to příběh nejenom o trochu nerozhodným a zbabělým chlapovi. Je to taky příběh o ženě, která z bordelu ve svý hlavě toho chlapa obviní a zhnusí si ho vlastní vinou a vlastní neschopností život tvořit jinak než nesmyslným útěkem do Paříže (co by je tam asi čekalo?). (Mimochodem zažil jsem před dávnými lety totéž, s tím rozdílem, že dnes už je moje milá ex schopná tohle uznat, že celej ten chlív se odehrál v její hlavě a že nám rozmlátila život vlastně pro nic za nic, jakkoli já zase chápu, že tenkrát nemohla jinak.) Naprosto nevěrohodný je pak doplnění ústřední dvojice těma dětma, o kterejch fakt celej film pochybuju, jestli se jim jenom nezdály, že je mají... Kdo měl někdy rodinu s dětma, zná to trochu jinak. Ale natočený a zahraný je to mistrovsky.

na příspěvěk reagoval kleopatra

Stallone

Stallone (hodnocení, recenze)

Film jsme viděli s mojí krásnou přítelkyní v kině. Po jeho skončení zavládlo ticho, všude tma, to proto, že jsme hledali klid, mír a lásku a místo toho jsme našli drsnou realitu všedního života. DiCaprio už není tím chlapečkem na potápějící se kocábce, ale tenkrát mě již po Labirintu lží znovu přesvědčil, že už je konečně chlap. Měl jsem možnost vidět milující ženu, která se rozhodla splnit svému muži životní sen a najít sebe sama. Byla ochotná se všeho vzdát pro svou lásku. To chce obrovskou odvahu a tu Kate Winslet má. Na druhé straně manžel, milující a chybující otec rodiny, nijak nevybočující z ''našich'' řad. Měl však obrovskou chybu. Byl to strach. Strach z průměrnosti, z hledání sebe sama, strach cokoliv změnit a v tom jsem stejný jako on. Já se bojím cokoliv zkusit. Jsem nezaměstnaný. Cítím, že tu nejsem doma, srdce říká odejdi, sbal se a vypadni, ale mozek se bojí. Jsem srab. Stejný jako on. My všichni :o( A proto budeme raději snít jako hlavní postava tohoto filmu, že to někdy výjde, že nebudeme stejní jako naši otcové a víte co? My už takový jsme. A co říct závěrem? Každý se někdy v životě dostaneme do situace, kdy bude hledat Nouzový východ. Někdo ho najde dřív, někdo později a někdo vůbec. Popcorn zůstal plný, cola bez bublinek, nachos se sýrovou omáčkou snědl pes. Neměl jsem na to chodit. Sbohem. 4*

Uživatel P_Soar smazal svůj příspěvek.

P_Soar

P_Soar (hodnocení, recenze)

Mám pocit, že někteří přece jen pochopili ten film trochu neúplně. Není to tuctová zápletka o tom, že pár novomanželů touží po "americkém snu" a během jeho realizace dojdou vystřízlivění, že to není to pravé ořechové. Právě naopak: oba od počátku vědí, že tohle nechtějí, že touží po něčem jiném, a přesto do toho nakonec "spadnou". Postava DiCapria je pro mě ztělesněním tragického (hamletovského) hrdiny, který vlastní váhavostí a neschopností jednat (v souladu se svým cítěním) nakonec ztratí všechno, na čem mu záleželo. Tohle varovné memento zní s tím, jak film pokračuje, stále naléhavěji, až z toho začnete být nesví (nebo z toho dostanete depku). Jenže právě to se mi na tom filmu líbí, že diváka nešetří a konfontuje ho nemilosrdně s jeho vlastními strachy a obavami.

Hoyt

Hoyt (hodnocení, recenze)

Dnes jsem z vedlejšího pokoje slyšel úplně stejně šíleně ujetý, dabovaný hlas Jokera. Jdu se tam podívat a tam Nouzový východ a jokerův hlas patřil Michaelu Shannonovi. Docela pro mě šok....

zuzilka

zuzilka (hodnocení, recenze)

Tento film jsem viděla poprvé v roce 2009, kdy jsem plně nedocenila jeho hloubku, tragédii i lásku. Herecké výkony se mi líbily (Kate a Leo pro mě jsou a vždy budou naprosto bezchybný pár "on screen"), ale úplně mě neoslovil. Před rokem jsem ho viděla podruhé a došlo mi proč. Na tento film člověk musí postupně vyzrávat. Mladý, svobodný člověk většinou nerozumí manželským problémům a ne každý se dokáže vcítit a sympatizovat s hlavními aktéry. Já jsem toho ve svých 20 letech byla schopná a jsem za to hrozně ráda. Tohle je přesně to, jak nechci, aby můj život jednou vypadal. Abych byla nešťastná v práci, ve svém vlastním domově, se svou rodinou a uměle vytvořenými přáteli. Strašně nerada bych se za 10, 15 let ohlédla a viděla, že žiju stejně nebo podobně jako Frank a April. Tento snímek beru jako výstrahu, jako poučení a jakési vodítko... moc na mě zapůsobil a pořád působí. (Před pár dny jsem také viděla Americkou krásu, kde jsem si bohužel nenašla "to své", i když herci byli taktéž úžásní, až tedy na Mrs. Burnham, která mi děsně pila krev a vůbec mě jako postava nebavila. Rozhodně víc mě ale oslovil RR, už přinejmenším svým maximálně realistickým zpracováním, než na mě příliš "vyumělkovaná" Americká krása.)

Dejna

Dejna (hodnocení, recenze)

LordDark: Musím souhlasit, pro mě to byly asi nejdelší dvě hodiny strávený v kině :-/

st.ranger

st.ranger (hodnocení, recenze)

Asi až v polovině filmu jsem postřehl, že April hraje Kate Winslet. V tom okamžiku jsem si říkal, že by to mohl někdo zemřít a nejlépe ona, když už to má z Titanicu Leo za sebou.

Enormita

Enormita (hodnocení, recenze)

Nouzový východ je excelentný filmový zážitok. Pri samom závere som mala zimomriavky snáď na celom tele. Tá hlboká pointa, smutné gradovanie deja a samotný záver ktorý šokuje, robí z tohoto snímku nezabudnuteľný zážitok. Leonardo a Kate tlieskam a skláňam sa. *****

Simheona

Simheona (hodnocení, recenze)

Výborný film. Kate a Leonardo tu podávají geniální herecké výkony - moc jim to spolu sluší. Příběh je taky poutavý a nutí k zamyšlení. Knižní předloha od Yeatse byla jednu dobu velký bestseller. Pro mě je Nouzový východ jeden z nejlepších filmů o vztazích, jaký byl kdy natočen.

petr.c17

petr.c17 (hodnocení, recenze)

Prvotřídně zobrazená šeď manželství. Jediný blázen dokázal říct pravdu a nějak mi připomíná horor Kostka, kde jediný blázen přežije. Tímto prvkem se film může ocitnout i poblíž tajuplných kousků - kdo zná Tarotové karty, zná i kartu s číslem 0. Ovšem možná vidím jinotaj i tam, kde není. Přání otcem myšlenky :-)

Ještěřák

Ještěřák (hodnocení, recenze)

Trochu mi hlavinka nebere, jak "Nouzáč" může mít o 2% nižší hodnocení než IMHO podstatně horší film READER s totožnou hlavní herečkou. :)

RelaxMan

RelaxMan (hodnocení, recenze)

Dlouho jsem váhal se podívat na tento film.Čekal jsem trošku nudu,ale naštěstí se nuda nekonala.Leoš a Kate opět vynikajicí ! Díky nim si film udržuje po celou dobu dobrou atmosféru.Hodnocení : + Herecké výkony snad všech / + Silný příběh / + Dialogy / + Parta z Titaniku ( kromě Leoša a Kate,je tu také skvělá Kathy Bates / - Film stačí vidět jenom jednou / - Soundtrack

ill

ill (hodnocení, recenze)

Docela často se setkávám se srovnáváním tohoto díla s Polanského Hořkým měsícem. Podle mého je dopad NV mnohem drtivější a to díky faktu, že jeho příběh je přeci jen běžnější, "skutečnější", častější. Tím umožnuje masivnějšímu počtu diváků ztotožnit se s ním a vidět jej jako hořké, srdcebolné a nepříjemné zrcadlo.

sonnak

sonnak (hodnocení, recenze)

No hej! Depresivní dramata jsou hned po Pixarovkách nejdabovanější filmy v kinech.

Hyena_15

Hyena_15 (hodnocení, recenze)

toje jedno co je lepsie.. budem sa nato vediet sustredit ked bude dabing..a ne titulky budem sledovat..a v kinach to hraju s dabingom?

Vikess

Vikess (hodnocení, recenze)

Na film jsem se tešil od prvního screenu.Přisel jsem do kina a asi půl hodiny jsem čekal než to záčne do začátku filmu jsem tam byl úplně sám za což jsem děkoval bohu později přislo dalších 7 lidí jeden tichý pár, druhý pár byli vášnivci do popcornu takže to pořád chřopalo pak přišel ješte jeden chlápek a hned po něm nejukecanější pár co jsem v kině zažil ze začatku me to sralo ten chlápek pořád kecal měl jsem chuť mu ríct ať drží hubu ovládl jsem se a dál jsem se nenechal rozhodit kdyby ano přišel bych o takovýhle film s krásnou režií skvělými hereckými výkony pořád si ríkam kdy Dicaprio tu sošku dostane i když je to jen cena a až ji dostane tak si řeknu proc tak pozdě ? Krásna Kate Winslet a její vykon byli taktéž strhující a Michael Shannon ,který byl na plátně pár minut a hned má nominaci a opravdu mu to přeju.Film skočil a já strnule zůstal sedět až do konce titulků. Film byl do kin v Olomouci nasazen po tří týdením spožděním jak bylo i u Changelingu ,který hráli asi týden ja jedu teď na týden pryč ,ale až se vrátím a jestli to budou ještě hrát tak si na to určitě ještě zajdu a Samu Mendesovi přeji do budoucna taktéž další sošku. 5* kdyby šlo dám víc.Omlouvám se za chyby čestina mi moc nejde. :)

Pedestrian

Pedestrian (hodnocení, recenze)

Tak ti nevím, Hyeno, ale to, co jsem sledoval já, rozhodně pěkné nebolo. :-|

swed

swed (hodnocení, recenze)

Hyena_15: :-)) Dabing nemůže být nikdy lepší než originál.

swed

swed (hodnocení, recenze)

Tak tenhle film potvrzuje smutné pravidlo, že nejlepší filmy nedostanou ani nominaci na Oscara. Lepší než Button i Milionář. Některými tématy a formou mě film připomínal bravurní Hodiny.

BlackNinja

BlackNinja (hodnocení, recenze)

Možná bych film zařadil spíš mezi thrilery. Je to dobrý film ale je hodně těžký. Je v něm aji spousta myšlenek co se týká manželství a spousta ukázek jak se to přesně nemá dělat. Rozhodně to není nic optimistického a odpočinkového. Mi ten film hodně žánrem připoměl přelet nad kukaččím hnízdem. Taky film který mě dovede dobře zkolit a oslabit.

Ivonnka

Ivonnka (hodnocení, recenze)

Ukázka toho, jak bylo možné, aby se pro ženu dítě stalo životní překážkou a jehož odstranění nakonec zaplatí vlastním životem. Dále hlavně ukázka důležitosti shody v partnerském životě a komunikace !!! Forma, "já to chci" a ty se tomu musíš poddat není vždy to nejšťastnější, dávám 4*, protože ze závěru filmu na mě padla deprese, i když to asi není spravedlivé a ten film si to nezaslouží.

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Nenapadlo by mě, že kdy budu veřejně souhlasit s tím, co Nepomuk praví.

Gimp

Gimp (hodnocení, recenze)

Nic by se nezměnilo. Akorát manžel by byl nasranej a vztah by se jim akorát ještě víc vykurvil. Upřímně, kdyby byla rozumná tak se na to vysere a předstírá šťastnou ženu. Třeba by tomu po pár letech sama uvěřila ostatně jako všichni ostatní co takhle žijou. Sebeklam je zcela zásadní prvek v otázce životního štěstí

Rogue

Rogue (hodnocení, recenze)

Jedine co se zmeni je, jestli April bude mit pocit, ze nezasahla, ma tri deti a do konce zivota bude litovat toho, ze ten potrat neprobehl, nebo bude mit dve a pocit, ze alespon jednou neco vyslo tak jak chtela. Ano, globalne je situace stejna.

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

A to je právě ono: jak to vidím já, i po zdařeném potratu by byla situace stejná, pouze jeden by byl se svou situací smířený a druhý trpěl s tím, že by si před nosem držel nějakou bláhovou naději. Já v tom třetím dítěti jsem schopná vidět tak maximálně definitivní potvrzení a symbol Aprilina statu quo, nicméně když ho z obrázku vyjmu, tak na tom nikdo není ani o trochu líp.

Rogue

Rogue (hodnocení, recenze)

kidoo: tohle je jen o osobnosti preci. Jeden fetak si rekne ze prestane brat drogy a prestane a druhy si rekne, ze jedna davka navic uz ho nezabije.

kleopatra

kleopatra (hodnocení, recenze)

kiddo: to se nechci hádat, ale mít 2 děti nebo 2 děti a znovu mimino trochu rozdíl bude i pro tu Stepfordskou paničku :). Hlavně to taky neni úplně a zcela o dětech.

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Vidím to úplně stejně jako Rogue. April se nikdy s ničím nesmířila a ta touha po změně a "lepším životě" v ní pořád bujela, narozdíl Franka, který taky sice měl pár svých snů, ale ve skutečnosti je považoval za naivní a o jejich splnění vlastně nestál....

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Ale v tom životě by snad pokračovala tak jako tak, 2 děti nebo 3. To nedává smysl.

kleopatra

kleopatra (hodnocení, recenze)

ten potrat - to nebyl akt s a priori cílem zavraždit dítě nebo se pomstít manželovi, to byl nouzovej východ. Než pokračovat v takovym životě a dalším dítětem mít další kouli na noze a pomalou smrt (v jejím případě), tak radši tohle s rizikem, že to nepřežiju a budu to mít hned za sebou. Zní to drsně a hnusně, ale takhle jsem to pochopila.

Rogue

Rogue (hodnocení, recenze)

b) nerekla bych, ze se se svou roli smirila, imho prave naopak. Podle me to byl jeji pokus o zmenu (a zaroven projev zoufalstvi). Kdyby mela dite ktere nechce, byl bylo by to dalsi z mnoha selhani (divadelni hra, dve deti, francie) a tak nechtela necinne prihlizet a pokusila se to zmenit. Coz ocividne nevyslo. Kdyz to clovek vezme ciste logicky, vypada to jako hloupost (protoze dve nebo tri deti jsou prast jako uhod), ale kdyz vezme v potaz v jakem byla rozpolozeni a jakou mela osobnost, prijde mi docela jasne.

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

a) "Nouzový východ" má jako volný "překlad" mnohem větší gule než trapný název jedné ulice "Revolutionary Road". A pokud zapomeneme, že překlad z principu nemůže být lepší než originál, pak je tento "překlad", tedy "přebásnění" lepší než originál.
b) SPOILER! SPOILER! Má tu někdo teorii na to, proč se April rozhodla provést potrat zrovna ve chvíli, kdy už se rozhodla (evidentně) smířit se se svou rolí „stapfordské paničky“? V čem by to pomohlo jejímu nyní usedlému životu, pokud se tedy přece jen nerozhodla opustit děcka a zdrhnout v dáli (teorie, již razil můj spolusledující a s níž já absolutně nesouhlasím.)? SPOILER! SPOILER!
c) a poznámka vydavatelům: pokud vydáváte knížku, jejíž adaptace právě jde do kin, umožněte lidem, kteří si nechtějí připadat jako úplní trotlové, koupit si vydání, jehož obálku z marketingových důvodů nezdobí plakát filmu. Třetina nákladu bude stačit. Děkuji.

Němi

Němi (hodnocení, recenze)

Proste Nouzovy vychod ve smyslu vychodisko, ne jako vrata z baraku... Ani jeden nazev neni nic extra, ale treba Cesta ke stesti zni dost zamenitelne. Stejnak to je Revolutionary Road, tak co?

xterysek

xterysek (hodnocení, recenze)

Vlastně úplně obyčejný a lidský příběh o situci, která nás taky může potkat. Smířit se s faktem "obyčejného" života s vědomím pevné půdy pod nohama, nebo chtít "prostě něco víc" a vyrazit do neznámého? Známé otázky natočené docela zajímavě s vynikající Kate Winslet a klasickým Dicapriem. Orig. název: Revolutionary Road - proboha proč česky Nouzový východ? Btw viděla jsem v polské verzi - trochu více trefně přetlumočeno jako "Droga do szczęścia" čili Cesta ke štěstí

Stallone

Stallone (hodnocení, recenze)

Pedestrian : Díval jsem se na meny, co nám připravila síť multikin v Čr a zatím mě tam nic nezaujalo. Poradím se se svojí krásnou přítelkyní a uvidíme.

EdaS

EdaS (hodnocení, recenze)

aby si stallone v depresi něco neudělal. měli jste ho varovat, že jde na naprosto nevhodný film pro jeho citlivou duši...

Rogue

Rogue (hodnocení, recenze)

lesumir: praveze o multacich to vubec neni. Dokud je to vtipne, je to proste vtipne.

lesumir

lesumir (hodnocení, recenze)

Rogue: Ohraná otázka. Vůbec to není o věku, ale pokud někomu nedochází, že je to hloupej multak nekoho, tak proste...

EdaS

EdaS (hodnocení, recenze)

"Popcorn zůstal plný, cola bez bublinek, nachos se sýrovou omáčkou snědl pes. Neměl jsem na to chodit. Sbohem. * * * *" TESEJTE TO NEKAM! :)))

Související novinky

Kolty a magie

Kolty a magie

02.04.2009

Kulku ze šestiraňáku by si zasloužil člověk, který vypustil na internet sice nedokončené, ale obrazově velmi kvalitní X-Men Origins: Wolverine, a magii zase studio Fox, aby se mu povedlo odčarovat z… (více)

Komiksová kázeň Sama Mendese

Komiksová kázeň Sama Mendese

31.10.2008

Tak z tohohle se vyvine buď stoprocentní kachna, anebo jedna z nejzajímavějších komiksových adaptací vůbec. Studio Columbia Pictures totiž koupilo práva na drsného Preachera a momentálně prý ukecává… (více)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (více)

Kate zaskakuje za Nicole

Kate zaskakuje za Nicole

15.01.2008

Jakmile Nicole Kidman dotočila válečný velkofilm Baze Luhrmanna Australia, s nadšením se vrhla na další projekt, nazvaný mateřství. S manželem Keithem Urbanem očekávají potomstvo, což je určitě… (více)

Reklama

Reklama