Reklama

Reklama

Vo veľkomeste zavládne panika, chaos a zúfalstvo. Bez zjavných príčin začnú totiž obyvatelia slepnúť. Vláda okamžite zasiahne všetkých "infikovaných" izoluje v opustenom komplexe bývalej psychiatrickej liečebne s nevyhovujúcimi podmienkami. Slepých pribúda a vznikajú getá, ktorú však už čoskoro preplnené. Samozrejme, že zúfalú situáciu slepcov využívajú kriminálne živly, ktoré ich okrádajú aj o úbohé prídely jedla. Manželka lekára, ktorý oslepol ako jeden z prvých, má veľkú výhodu v tom, že hoci je izolovaná s ostatnými, vidí. Rozhodne sa to však zatajiť a spolu so siedmimi neznámymi vytvorí akúsi rodinu, ktorá sa pokúsi utiecť. Ale ako sa však bezbranná skupina ubráni pred pouličnými gangmi ťažkých kriminálnikov, ktorí už len završujú skazu ľudstva? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (316)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Jsem slepý!“… ,,Nikdo jen tak neoslepne!“…. Divnej film, kterýmu ovšem nemůžu upřít zvláštní zajímavost! Dokument o člověku, který oslepl? Den trifidů? Sociologickej průzkum, kterej má zdůraznit stupiditu lidstva? Tolik emocí plynoucích z nelogickýho chování nepamatuju! Nebo jsem divnej? Karanténa, humus, slepecký ghetto, které začíná žít zákonem silnějšího a šeredně mne vytáčí! Třeba to byl záměr, protože nic jinýho zde nevidím. ŠÍŘÍ PANIKA SLEPOTU ČI SLEPOTA PANIKU? Kdo neviděl nepochopí! A kdo viděl, nechápe! Zajímavý obsazení ve filmu, kterej mi nějak nejde podrobněji hodnotit. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $3,351,751Tržby Celosvetovo $19,844,979║ No tak toto bol riadny kopanec, ktorý sa chcel hrať na veľké umenie a popri tom to bolo vrcholová tupá béčková zlátanina. Ďalší klasický prípad, keď vychválený režisér ukazuje v ďalších projektoch svoj skutočný talent, takže pre mňa žiadne prekvapenie aj keď som až taký príbehovo vákuový nudný priestrel nečakal. _Nepozerateľné!_ /15%/ ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jestli něco z duše nesnáším, tak tyhle duté "shyamalanovské" mysteriózní taky-artové skoro alegorie, které jsou v jádru postavené a) na stupidní psychologii b) vypjatém režijním stylu, který možná chvíli opíjí expresivitou, ale pak už jen ubíjí nekoncepčními změnami perspektiv a filtrů c) na pozérském zvýrazňování přesahu k obecně metafyzickým kategoriím. Dokud se to tvářilo jako (chatrný) psychologický thriller, byl jsem to ochotný akceptovat, jakmile to přešlo do "spiritutálního" módu, změnilo se to v odpudivém pozérství bez obsahu. Společnost v chaosu? Nikoli, filmová řeč v křeči. Místo úlevy a návalu lidského tepla jsem posledních dvacet minut cítil naléhavé nutkání ty zhulené slepecké zombíky (protože postavy to nejsou) vidět umírat. Ve skutečnosti je Slepota stejně banální (ne-li banálnější) jako hollywoodské katastrofické filmy, v nichž se rodina sjednotí díky katastrofě. Tam se tím člověk aspoň baví. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Pozitiva mrazivé postapokalyptické atmosféry a výpravy nevyváží fatální lapsusy ve scénáři, kýbl nelogičností a absurdní chování hlavních hrdinů, resp. hlavní hrdinky, která je jako jediná bez zrakové indispozice. Podobně nevěrohodná je socio-politická stránka věci, vyobrazení přistupu vojáku ke karanténě a původ nemoce je rovněž nevysvětlen. Jestli to má být podprahová společensko/vztahová satira o uvědomění si důležitosti rodinné soudržnosti v těžkých situacích, tak se hrubě nepovedla. Jestli to měl být klasický mystery-thriller s nádechem apokalypsy, tak se nepovedl taky. ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Téma filmu je neveselé. Strašně velké množství lidí oslepne po nakažení silně nakažlivou slepotou a zoufale se nedostává asistenčních psů a bílých holí. Vláda je uklidí do zchátralého blázince (ty slepé lidi, ne psy a hole) a kdo z něj vystrčí hlavu, je zastřelen. Jeden by se bál, že přijdou i Trifidi, ale dobrá zpráva je, že těch nevidno (ono tedy ničeho nevidno, ale Trifidi v tomhle filmu prostě nejsou). A tak se skoro celý film můžeme kochat pobytem v blázinci, kde si všichni povídají hlavně o tom, jak jsou slepí. Paní Můrová není slepá, ale je to vlastně jedno. I když by mohla všechny pěkně potichu zlikvidovat, sníst všechno jídlo a vypít všechny nápoje, ona se rozhodne projít cestou útrap a stát se oblíbenou. Jinak je to stejné jako vždycky, záporné postavy se chovají nedůtklivě, zhýrale a snaží se terorizovat okolí, kladné postavy kují pikle, aby přelstily ty záporné a Danny Glover sedí v koutě a trousí moudra. Film je bohužel často táhlý, nudný, občas nechtěně komický a co je nejhorší, zřejmě se pokouší o art, který spočívá v tom, že se každou chvíli rozsvítí bílé světlo a nic není vidět. Docela by mě zajímalo, jak se čte Saramagova předloha v Braillově písmu, ale pochybuji, že je natolik strhující, až bych si při dychtivé četbě rozedřel ruce. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (7)

  • Film zahajoval MFF v Cannes 2008. (HellFire)
  • Slepý muž v podaní herca Yusuke Iseya nosí hodinky značky TAG Heuer Link. (dyfur)
  • Nápad zfilmovat Saramagův román dostal producent Niv Fichman v roce 1999, kdy spolu se scenáristou Donem McKellarem letěli na Kanárské ostrovy za Saramagou, požádat ho o práva na zfilmování. Jednou ze Saramagovych podmínek bylo, že se film nesmí odehrávat v žádných konkrétních zemích. (POMO)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zachraňte agenta Ryana!

Zachraňte agenta Ryana!

29.01.2008

Tak zní nařízení studia Paramount, které se rozhodlo vzkřísit sérii špionážních thrillerů inspirovaných bestsellery Toma Clancyho. Není se čemu divit. Agent Jack Ryan se dočkal solidního komerčního… (více)

Reklama

Reklama