Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvaja profesionálni zlodeji, Porter a Resnick, naplánujú jednorazovú akciu priamo v uliciach mesta, pri ktorej by mohli zinkasovať až pol milióna dolárov. Úspešne olúpia čínsku mafiu o 140 tisíc, no keď má prísť k deleniu peňazí, všetko sa zvrhne. Resnick kvôli finančným pohľadávkam syndikátu svojho parťáka podrazí a tým ho pripraví nielen o polovicu peňazí, ale aj o život... aspoň to si všetci mysleli. Porter sa však vracia – drsnejší a neústupnejší ako kedykoľvek predtým. A chce svoj podiel.

Dlhých sedem rokov museli diváci čakať na pôvodnu verziu temnej kriminálky ODPLATA, ktorá bola v roku 1999 prestrihaná na požiadavku producentov, ktorí považovali Helgelandov režijný debut za príliš brutálny. Scenárista oscarového L.A. CONFIDENTIAL bol z pozície režiséra vyhodený a nahradený Johnom Myhrem, ktorý znova natočil tretinu filmu. Nová a vylepšená ODPLATA je výsledkom niekoľkoročnej práce Briana Helgelanda, ktorý chcel divákom predstaviť svoj film – v takej podobe, akú mali zhliadnuť už pred rokmi. (Visáč)

(více)

Recenze (246)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Druhá verzia rovnako kvalitného pôvodného vydania. Odplata bude vždy veľmi kvalitnou podívanou a Mel Gibson veľkou istotou. Hláškovanie tu samozrejme nechýba a je celkom drsné. Otázka rozdielu medzi dvomi verziami je však na mieste. Je úplne jasné, že pôvodná verzia bola naservírovaná masám, ktoré chodia do kín. Je teda ľahšie pochopiteľného štýlu. Stačí len scéna, kde Porter mláti svoju ženu. V novej verzii sa divák na to pozerá, ale celkom mu ešte nie je jasné, aký je dôvod. Ten sa objasní až neskôr. Teda scéna vyznieva očosi surovejšie. Celkovo aj ten Porter je drsnejší, hoci mne stále rovnako sympatický. Film určite výborný s otvoreným koncom, škoda kratšej stopaže. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Stejní herci, stejná zápletka, stejné město, stejné barevné filtry, ale přesto trošku jiný film. Škoda, že už si pořádně nepamatuju první film, abych mohl pořádně srovnat. Konec je ovšem úplně jiný a tím i samotný film vyzní odlišně. Brian si vydobil verzi podle vlastní vize a rozhodně to měl vymyšlené parádně a gangstersky rafinovaněji, než v původní verzi z roku 1999. I když je to vesměs stejné, tak je to skvělé a Mel vypadá po 7 letech v totožné roli naprosto stejně!! Jak vzhledově, tak herecky. Hodnocení ale vyšší nedám, protože zážitek z toho mám vesměs stejný a v některých ohledech je původní verze brutálnější (probuzení na "řeznickém" stole!). Rád jsem to viděl, je to drsná a nekompromisní gangsterka, kterých není nikdy dost! Navíc je zajímavé vidět stejný film s jiným přístupem. Mel opět exceluje ve všech ohledech a je jen škoda, že měl tak dlouhou hereckou pauzu a mi pravděpodobně přišli o několik skvělých Gibsonovek. Po combacku se mu zatím moc nedaří :( ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Klasická Odplata s jiným koncem. Ta klasická Odplata se mi líbila víc, byl tam Kriss Kristoferson a celé to bylo lépe vymyšlené a Gibson tam dostával víc do držky. Všichni zde píší, že director's cut je drsnější, ale mě ta klasická verze příde o mnoho drsnější. To už jste zapoměli na mlácení kladivem do prstů u nohy? Bylo tam i víc erotiky, S/M praktik a prostě všeho. Navíc tam hrála i lepší hudba (Hendrix). Jako tahle verze pěkná, ale na klasickou nedám dopustit. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Popravdě nechápu, proč je tu Odplata zadána dvakrát. Vzhledem k tomu, že se jedná v podstatě o dva různé sestřihy téhož. Což je tu vždy v rámci jednoho profilu, kde jsou v hlavičce uvedeny akorát různé stopáže různých verzí. Uznávám, že zde to možná může být trochu jiný případ, kdy byl tedy původní režisér v průběhu natáčení vyražen a část filmu přetočena, ale stejně... Notabene když já jsem v tom zase až tak zásadní rozdíl neviděl. Tak dvě třetiny filmu jsou stejné, odlišný je pouze konec. Ale princip světí prostředky, v obou dvou případech Porter na konci filmu usedá do vozu s Rosie do auta s prachama a za hlášky "Just drive, baby" ujíždí v dál... Mel je tady děsněj borec a i ostatní obsazení je fajn. Dloužno dodat, že u mne vítezí nová verze, která se mi prostě líbila víc... 100% ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Jak má vypadat správný film pro chlapy? Musí mít drsného hrdinu. Hrdina se potřebuje držet svých principů. Ty jsou samozřejmě ostatními zcela nepochopitelné. Hrdina se musí umět prát, nadávat, střílet a také přitahovat ženy. Akce musí být nekompromisní, dialogy krátké a úderné, svět špinavý a temný. Jenom hrdina se v něm dokáže zorientovat. Finále musí být správně krvavé, zlé ale vtipné, akorát tak dlouhé, aby dojem drsného zážitku nestačil vyprchat. Takže abych to shrnul, správný film pro chlapy má vypadat jako director's cut Odplaty z roku 2006. Lepší už to být nemůže. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v amerických mestách Los Angeles a Chicago a trvalo od 10. októbra 1997 do 27. januára 1998. (MikaelSVK)
  • Porter (Mel Gibson) používá ve filmu zbraň Smith & Wesson Model 29 ráže .44 Magnum. (dc125)

Reklama

Reklama