Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Hodnotím neúplnými 5*..Arn se mi líbil velmi, avšak v porovnání s jinými historickými filmy lehce zaostává, proto není plný počet čistokrevný. Trochu mi vadilo zpracování některých bitev, které místy působily příliš povrchně líčeny - dalo se s nimi pracovat. Nejlépe tento snímek vystihuje text písně od jedné legendární české punkové kapely: "Brána města se otvírá a vyjíždí průvod, nekonečná řada mužů na koních. V srdcích tepe touha, hlavy hrdě vztyčené, pohled někam za obzor mají upřený. Odjíždějí do dálek pod vlajkami s křížem svým a kdy se vlastně vrátí - nikdo netuší. .. Ve jménu jejich boha, ve jménu jejich víry, ve jménu jejich zbraní a ve jménu kořisti, jedou s nimi i kněží, co maj drátěné košile, co jim budou žehnat před každičkým útokem. Jedou pod vlajkou s křížem - vstříc své budoucnosti jaká vlastně bude - nikdo netuší. .. Roky tiše uplývají a ten průvod řídne trýzeň, nemoc, bída, hlad - kdopak je sem zval a k tomu ještě nepřítel, který domov brání, domov co každý z rytířů v dáli zanechal, nezbývá než cesta zpět - pro ty co jestě zbyli pod zbytky vlajky s křížem - kdo by to byl tušil. .. Brána města se otvírá a vchází do ní průvod, vrací se s hlavou sklopenou, zbylo jich jen pár, kdo vrátil se zdravý - může být vlastně šťastný, třicetiletí starci s vlasy ze stříbra. Když odjeli do dálek pod vlajkami s křížem svým, že se takhle vrátí - nikdo netušil!" Chyba: Propouštěcí listina pro Arna je ve tvaru svitku, což je historicky nepřesné. V této době se psalo na pergamen, který se skládal a nestáčel. Papyrusové svitky se používaly už jen v papežské kanceláři, odkud ale listina pro Arna nebyla. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Nadějné dílo skandinávské produkce o hrdinném Arnu Magnussonovi, který dal vzniknout Švédskému království. Historický román, protkán dojemným příběhem, sice není až tak velkolepým, ale i tak jeví známky velikosti. V takových dílech je bohužel těžké býti originální a to je zde cítit z každé bojové scény. Tu vykoukne Bluma, jak brání Jeruzalém, tu zas vidíme pomalovaného Mela, jak povzbuzuje své připodělané skoty do bitvy. Na závěr tu zas, na bujném oři, vymetá Crow nejednu břišní dutinu svým mečem. To vše v jedné osobě. Zkrátka se nám tu opakují stále stejné scény z rozdílných filmů. Neskutečnou chybou je pak délka stopáže. Tolik zbytečného materiálu začne po půlhodině nudit a ze zajímavého počinu je rázem nekonečná telenovela, nezáživný den v galerii s kulhavou babičkou, která si každý obraz prohlíží hodinu. Nicméně mám rád příběhy o templářích a tenhle se mi líbil. 70% ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Švédi umí. A středověk vždy uměli. Pramen pany, Sedmá pečeť... Od nich ho mám vždycky rád. Je syrový, skutečný a díváte-li se na film v původním znění tak to jejich hrdelní R s chrochtáním a chrchláním filmu ještě přidá ! :-). Ačkoliv jsem román nečetl, dovoluji si tvrdit, že je ve snímku cítit už jen v té formě vyprávění... Chvilkami jsem si říkal, že koukám na nějaký hrdinský epos, nebo báji či legendu o slavném válečníkovi Arnovi. Snímek se jistě nemůže měřit s Královstvým nebeským. Ačkoliv byl jedním z nejdražších ve Švédsku, pořád se do něj asi nenasypalo tolik jako u gigantičtějšího konkurenta. Přesto ani bojové scény se Saracény nevypadají lacině a i když si tvůrci pomohli chamsínem a závěrečná mlata se odehrává v prachu poletujícího písku, neměl jsem u sledování dojem, že koukám na 10 šermujících chlapů. A v tom je také kus umění. Středověk tvůrci vysekli skvěle, nelze vytknout nic. Dobové kostýmy, architektura, vybavení domů, zbraně, nástroje.... vše perfektní. Rytíři jsou oblečeni do gambesonů, drátěnek, maximálně jim kryje hlavy přilba. Tohle byli praví chlapi. Neumím si představit jak v tom sedím na koni na poušti s obrovským mandlovým štítem v levačce a mečem v pravačce na čtyřicetistupňovém vedru... Byli to skuteční rytíři. Vycvičený rytíř na válečném koni vlítnoucí tryskem do pěchoty se rovnal dnešnímu obrněnému transportéru... Charismatický byl i Saladin, o němž se traduje, že takový skutečně byl. Uznávali jej i křesťané jako čestného rovnoceného nepřítele, byť nevěřícího. --- Arn se zkrátka povedl a i když bych pár věcí mohl vytknout, hlavně dějové přeskoky v závěru snímku kdy jsme chvilku byli ve Svaté zemi a chvilku doma ve Švédsku. To trochu rušilo. Na závěr mi chyběl i hlas vypravěčův, který nás tak pěkně zezačátku uvedl do děje... Jsem zvědav na pokračování Arn - Riket vid vägens slut. U mne je to za 4 švédské korunky. Užil jsem si to ! * * * * ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tak nejen rusové se svým Vlkodavem, ale už i severský státy začínaj v současnosti točit lepší dobrodružný historický filmy než američani. Sice kvůli faktu, že je to točený s vědomým, že to bude na pokračování, tak to působí hodně zdlouhavým seznamovacím dojmem, protože příběh je tu vyprávěnej fakt dopodrobna a celý ty dvě hodiny jsou v podstatě takový, jako je jinde půlhodinovej úvod. Nicméně celý to nechává tušit, že pokračování bude fakt řežba, protože i těch pár soubojů, co se tu objeví, je moc pěkně krvavě i choreograficky zpracovaná, výprava super a kostýmy perfektní, vůbec to nepůsobí lacině ani televizním dojmem a příběh, potažmo osud hlavní postavy, dává velkou naději, že druhej díl bude fakt stát za to a já se těšim. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Vynikající podívaná, téměř pětihvězdičková záležitost, kterou jsem si fakt užil. Arn je překvapení. Herci jsou výborní, exteriéry úžasné, postavy nesmírně sympatické a skvěle napsané a ta milostná linka mě překvapivě bavila možná o něco víc, než ta dobyvačná. Obě linky jsou fakt super, je to nesmírně dobře natočené a opravdu kvalitní. Výtečná dobrodružná podívaná, se strhujícím příběhem, který nenabízí ani jedinou chvíli nudy a z templářských filmů je pravděpodobně tím nejlepším. Opravdový klenot, který je poctivý, štědrý rozpočet je na něm vidět a kvalitou předčí kde co. Sofia Helin je skvělá a linka z kláštera super. 87%. ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Jedná sa o najdrahšiu škandinávsku filmovú produkciu vôbec. (Smok)
  • Keď Arnova matka zomrie, Arn (Joakim Nätterqvist) kráča pred kláštorom a vidí muža, ktorý cvičí s lukom. Z diaľky vidno, ako muž vystrelil svoj tretí šíp. Avšak, pri konci scény opäť vystrelí, opäť svoj tretí šíp. (Weezy22)
  • Po výzve na zastavenie v Hattine s cieľom postaviť stany je veľmajster úpenlivý, aby sa nezastavili na noc, pretože musia nájsť vodu. Na ďalšom zábere vyvýšeného stanu je však zreteľne vidno pretekajúci potok. (Weezy22)

Reklama

Reklama