Reklama

Reklama

Plamen a Citron

  • Dánsko Flammen & Citronen (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Kodaň, 1944. Dánsko je okupováno nacistickým Německem. Plamen a Citrón jsou dva bojovníci hnutí odporu pověření likvidací dánských informátorů Gestapa. Později přijímají rozkaz od svého velitele zabíjet také Němce. Ale když je Plamen pověřen zabít svou milenku Ketty, záhadnou stockholmskou kurýrku, začíná pochybovat o svém úkolu a snaží se zjistit, kdo Ketty ve skutečnosti je. V boji za svobodu jsou najednou všechny strany šedé a pomalu přestává být jasné, kdo je přítel a kdo protivník. Natočeno podle pravdivých událostí. (lenuse)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (121)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dánský odboj za II.SV je pro mě neznámou a tudíž byl tento film z mého hlediska poněkud netradiční, co se prostředí týče. A netradiční byla i zápletka, kdy se protinacistické popravčí komando dostane na vlnu nejistoty a neví, na čí rozkazy koná a kdo jsou vlastně lidé, kteří jsou jimi odpravováni. Solidní výkony Mikkelsena a Lindhardta. Jen je škoda, že se to občas až příliš táhne. 75% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[AFF 2014] Ďalší z nekonečného zástupu filmov, ktoré som chcel už dávno vidieť a až doteraz som sa k nim nedostal. Keď som si preto všimol zaradenia snímky Plameň a Citrón do sekcie Vojna a film oficiálneho programu ArtFilm Fest-u, deň bol hneď krajší. Dánsky film s vďačnou stopážou vykazuje známky moderných európskych vojnových snímok (za všetky ako príklad uvediem Pád Berlína) - uhladená výprava, ktorá je priamym premostením medzi nákladnou televíznou a štandardnou filmovou obdobou, výrazné ženské postavy a príbeh konštruovaný ako hlboký, citlivý intímny portrét hlavných hrdinov. V tomto prípade ich predstavujú dvaja muži na šachovnici hnutia odboja, militantných a politických frakcií, tajných služieb a mocenských vplyvov. Plnokrvný thriller posúva chladná, odmeraná profesionálna réžia a herecké stvárnenie až do sféry psychologickej drámy. Dôkladne budovaný status národných hrdinov je v záverečnej časti behom jediného dialógu zosmiešnený a zborený - tomu hovorím odvaha, aspoň na poli národnej produkcie. Zamrzí azda len mierne prehnaný záver. 80% ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Miluju Českou televizi za to, že nám zprostředkovává tvorbu evropských (především severských či španělských) kinematografií. A v případech, jako je tento, bych ji často nejradši vyliskala. Proč musí zrovna tento film vysílat s českým dabingem? Já, potěšena tím, že Plamen a Citron bude v TV, zjistím, že nebude v originále. Ta krásná Dánština. Možná bych to ještě překousla, kdyby zde nehrál Thure Lindhardt, jež má krásně znějící sametový hlas, kterým mě okouzlil již v Bratrstvu. Snímek je skvěle zpracován, má výborný scénář i herecké obsazení. Místy je děj možná až příliš zamotaný, co se týče spojitostí a významu postav, což však na celek nemá vliv. Pro mě další kvalitní příspěvek do Dánské kinematografie. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Musíte být rozvážní. Provést svůj plán. Pokud jste klidní, nikdo nic nezjistí. Lidé se dívají na mrtvé.…. Každý kdo se odváží pomáhá. Každý má své důvody. Nejen v Dánsku, ale po celém světě je odboj hnán touhou UDĚLAT SPRÁVNOU VĚC. Za vlast. Než zmáčknete spoušť, musíte myslet na to, že to nejsou lidi, ale nacisti! Pocity a důvody, které jsou zaplaceny tím nejcennějším. Osobní život jde stranou, jejich posláním je ZBAVIT SE JICH! Nesmí zůstat ani jeden! Hra s jasnými pravidly. Jenže, co když ta pravidla nejsou tak jasná? Dobrý film o odboji, který nás seznámí s dvojicí Flame & Citron, hrdiny dánského odboje. Určitě jde o seznámení poučné a zajímavé. Z této dvojice vykonavatelů rozsudků utkví v paměti hlavně M.Mikkelsen a pocit, že 4* jsou možná moc. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *** ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Válka je někdy klamavá. V odboji to platí dvojnásob. Nevíte komu věřit, vaši nejlepší druhové vás zítra mohou zradit... Více odbojových skupin a hnutí navíc vnáší do společného boje proti okupantům prvky rivality, zmatku a někdy i anarchie... Plnit rozkazy (likvidace osob) někoho z vedení buňky ještě neznamená, že děláte správnou věc. Co když dotyčný je dvojitý agent a maže tak stopy ke své osobě od lidí co na něj přišli? Dánové o tom natočili velmi solidní válečné drama, které vás dobře udrží v napětí po celých 130 minut.. Milovníkům válečných filmů tuhle záležitost rozhodně doporučuji. Další dobré filmy s podobnou tematikou jsou: Již zmíněný Max Manus (2008), Černá kniha (2006) a Chlapci od svatého Petra (1991). * * * * ()

Galerie (28)

Zajímavosti (9)

  • Námět filmu je založen na skutečných událostech, které se staly v Dánsku během druhé světové války. (akisha)
  • S rozpočtem 10 milionů dolarů se jedná o zatím nejdražší dánský film. (Othello)
  • Hlavní postava se jmenuje Flame (plamen). Je tomu tak kvůli jeho zrzavým vlasům. Jeho přítel Citrón získal svoji přezdívku díky tomu, že pracoval v automobilce Citröen, kde prováděl sabotáže na německých automobilech. (Othello)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama