Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na spisovatele a scenáristu Jana Procházku, jednu z prvních obětí normalizace, vzpomínají Mahulena, Iva a Lenka Procházkovy, P. Kohout, A. Lustig, V. Havel, K. Kachyňa a další. Osudy spisovatele a scenáristy Jana Procházky byly složité, rozporuplné i typické pro dobu, v níž žil. Rolnický synek z Ivančic vystudoval zemědělskou školu a po krátkém „šéfování" na mládežnickém statku se stal placeným funkcionářem svazu mládeže. V polovině padesátých let se začal více věnovat psaní a již první prózy ukazovaly výrazný talent. Od roku 1959 pracoval na Barrandově jako dramaturg a vedoucí skupiny a napsal scénáře, většinou podle vlastních próz, k výrazným filmům, angažovaným, ale i velmi kritickým a kontroverzním: Ať žije republika, Kočár do Vídně nebo Noc nevěsty. Od začátku šedesátých let byl členem ÚV KSČ a patřil k tzv. reformnímu křídlu, i když byl osobním přítelem Antonína Novotného. Rok 1968 byl pro něj zlomový i osudný. Po okupaci byl film Ucho, kde zúročil i odhalil kontakty se stranickými špičkami, sice natočen, ale okamžitě zakázán. Procházka se ihned stal „nepřítelem socialismu" a zřejmě i to přispělo k předčasnému konci jeho života. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tento televizní cyklus jsem nikdy moc nesledoval, ale jsou lidé, kteří mě zajímají. Osud kovaného komunisty, který se stal vůdčí postavou Pražského jara '68 a následně byl prakticky uštván svými stranickými kolegy, je na té nepříliš dlouhé době vylíčen celkem komplexně a přehledně. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokumentaristická charakteristika Procházkova talentu nejen hvězdně scénáristického ale i průvodce jeho neoddělitelným politickým vývojem (tolik kohoutovským), spjatým se stranickou klikou Novotného i obdobím Pražského jara. Prolínání výpovědí žen Procházkových a spisovatelských kolegů s vděčnými vzpomínkami generace filmové nové vlny na velkého podporovatele z pozice barrandovského dramaturga s úběžníkem příběhu v posrpnových událostech. ()

progression 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodně zajímavý dokument o spisovateli a scénáristovi Janu Procházkovi z pohledu jeho nejbližších. Člen reformního křídla KSČ, který toho ale pro československý film (nejenom) i pro další "režimu neblízké" režiséry udělal jako málokdo jiný, tedy dokud mohl. Napsal velké množství hodně zajímavých scénářů a stal se i jednou z vůdčích postav Pražského jara 1968 , takže posléze byl i jednou z prvních "obětí" stranických čistek, které pak následovaly. Je dost pravděpodobné, že bez jeho "přispění" bychom byli ochuzeni o podstatně větší počet scénářů a nezapomenutelných filmů (Kachyňa, Němec a další), takže i když jeho osudy byly složité a rozporuplné, jeho zásluhy bezesporu silně převažovaly. Bohužel natočení filmu "Ucho" podle jeho scénáře bylo jeho labutí písní a soudruzi se mu náležitě "odměnili", čímž jeho konec významně urychlili, takže byl opravdu jednou z prvních obětí nastupující normalizace. Scénáristických "drahokamů" ale po něm zůstalo opravdu požehnaně a je jen škoda, že jich nemohlo být více. ()

Reklama

Reklama