Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Hvězdně obsazené biografické drama The Fighter v hlavních rolích s Markem Wahlbergem a Christianem Balem vypráví skutečný příběh o nepravděpodobné cestě Mickyho Warda za boxerským titulem v kategorii velterovy váhy. V jeho rockyovské cestě jej vedl nevlastní bratr Dicky, bývalý šampión, který kdysi úspěšnou kariéru vyměnil za drogy a kriminální činnost. Touha porazit soupeře v ringu se mění i v boj za rodinu a vlastní hrdost. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (8)

Trailer

Recenze (1 036)

Lima 

všechny recenze uživatele

Primárně ani ne tak film o boxu a útrapách, který tento sport přináší (proto srovnávání s ´Rockym´, ´Zuřícím býkem´ atd. je od věci), ale zejména velmi poutavým způsobem podané sociální drama o jedné pošahané rodince, dominantní matince manažerce a dvou povahově zcela rozdílných bratrů, to vše se strhujícími hereckými výkony téměř všech zúčastněných. Zatímco Wahlberg se svým neměnným výrazem hráče pokeru zde naráží na své herecké limity, anorektický Bale tady jednoznačně kraluje a kdykoliv je na plátně on, nespustíte z něj oči. Celým filmem prostupuje taková uvěřitelná civilní atmosféra, takže člověk nemá sebemenší problém vcítit se do dění a vše se to sleduje jedním dechem. Od maximálního hodnocení tenhle film dělí pouze skutečnost, že se děj vine předvídatelnými zákrutami, ale jinak jde bezesporu o jeden z filmů roku a oscarové nominace zcela zasloužené. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

V crackových výparech a v zápachu peroxidu na boxerský Olymp. Sympatická, byť nedůsledná, syntéza royckovské žánrovky s rodinně-sociálním dramatem, která tak trochu netuší, na kterou stranu mlátit víc, tak tam radši sype jistotu. Díky Balovi a hodně šťavnatému finále vítězí především sympatie, i když otázka, proč Aronofsky sáhl po efektnější pomádě z Čajkovského mě nepřestává trápit. "Fighter" je prostě skromnější a sympatičtější látka. A nejenom proto, že má koule. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Box jako sport mě nikdy extra nebral - ehm, co to kecám, vlastně mě nikdy nebral ani trochu. To bude asi mou fyzickou konstitucí typu "sušinka", která by v boxerském souboji obstála asi jen do zahajujícího gongu, po němž bych se (nejspíš špatně - jsem i mizerný herec) pokusil předstírat mrtvého. Ale zpět k filmu. Začnu od konce, protože jak jsem po něm zjistil, celé to bylo (nejspíše lehce volně) podle skutečnosti, což celý předešlý děj malinko staví do jiného světla. Tedy aspoň pro mě, jelikož "skutečné příběhy" mám přeci jen o něco raději, než výmysly scénáristů. A musím uznat, že scénář naštěstí neschytal moc levých ani pravých háků od autora, takže v tomhle je vše OK. Dále bych se věnoval hereckým výkonům. Tady mě upřímně neoslovil Mark Wahlberg, jenž sice má na roli boxera figuru a možná i zarputilý výraz, ale to je vše (a ne, techniku boje fakt nehodnotím, ještě bych jednu chytil...). Přitom ho mám docela rád (jako herce, samozřejmě), ale tady podle mě prostě neobstál. Naopak precizní a dokonalý byl Christian Bale, který - mám ten dojem - dozrál do filmové hvězdy naprosto nenápadně (pamatujete třeba tohle?), ale o to jasněji teď září skoro ve všem, kde se jen mihne. Výborná byla i Melissa Leo, zbytek ansámblu všesměs průměr. V globálu tomu nechybí moc ke 4. hvězdičce, ale přeci jen, je to ten box... Takže 68,5% :-P. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Športová dráma o jednej pošahanej boxerskej rodine a aj keď sa námetom nejedná o nič výnimočné, pozerá sa to jednoducho dobre. Rozumne napísaný príbeh, sympatické postavy bratov, boxerské zápasy a dobrí herci. Ubehlo to veľmi rýchlo a ja som bol spokojný. Jedna z tých najlepších športových drám poslednej doby. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nejsme televize, jsme HBO - a změníme ti život. Nenásilné prolnutí postupů dokumentárního a hraného filmu (subjektivního vypravěče nahrazuje snaha o dokumentaristickou objektivitu), stejně tak řada podnětů k seminární práci o remediaci (filmové záběry, které se velmi přesvědčivě tváří jako záběry televizní) potěší hlavně studenty filmových věd, ale Fighter nezklame ani jako „obyčejné“, emoce produkující drama. Russel dokáže skrze postavy výborně vykreslit nuzné white trash prostředí, z něhož hrdinové vycházejí a ozřejmit tím jejich touhu dosáhnout něčeho významnějšího. Nemusíte být odborníky přes americký box, abyste odhadli vývin děje, od těch nejklasičtějších příběhů o cestě chudého chlapce za úspěchem se ale Fighter odlišuje. Rodinu, notně pošahanou, nutno dodat, navzdory vžité praxi neglorifikuje – aby prorazil, musí se od svých nejbližších Micky naopak odstřihnout. Vztahy a jejich věrohodnost jsou podstatně důležitější než zápasy, dějící se jaksi bokem hlavního dění. Box zabírá z celého filmu pár minut, mnohé zápasy jsou zredukovány na jakýsi best of výběr, na čem lze dobře vidět Russelův vřelý vztah k filmové zkratce. Scény propojuje zvukovými přechody i titulky, což udržuje diváckou pozornost, šetří čas a vytváří dojem plynulého toku vyprávění. V neposlední řadě Fightera drží na nohou přesvědčivé herecké výkony, zvlášť feťácky vyhublého Christiana Balea, který hraje s podobným nasazením jako Daniel Day-Lewis zamlada (dokonce se mu podobá). Vzhledem k podprůměrným očekáváním ohromné překvapení. 85% Zajímavé komentáře: Marigold, numi, Orthank, SeldomSeen ()

Galerie (72)

Zajímavosti (33)

  • Christian Bale hrál ve filmu Dickyho Eklunda, který je o 7 let starší než Micky Ward, ztvárněný Markem Wahlbergem. Ve skutečnosti je ale naopak Wahlberg o tři roky starší než Bale. (oje)
  • Píseň, která zní před závěrečným zápasem Mickyho Warda (Mark Wahlberg) s Nearym (Anthony Molinari) a brouká si ji i Dicky (Christian Bale), je jedna z nejznámějších písní od skupiny White Snake a nese název "Here I Go Again". (syphonn)

Související novinky

Christian Bale jako Steve Jobs?

Christian Bale jako Steve Jobs?

23.03.2014

Není to ani měsíc, co se začal David Fincher (Sedm, Klub rváčů) zajímat o biografii Stevea Jobse. Pro studio Sony ji sepsal Aaron Sorkin (seriály Západní křídlo a Newsroom), jenž si práci s Fincherem… (více)

Bale a Cooper v Podrazu pro nové tisíciletí

Bale a Cooper v Podrazu pro nové tisíciletí

10.10.2012

David O. Russell po oscarovém úspěchu Fightera koketoval s několika velkými komerčními projekty (třeba s adaptací videohry Uncharted). Nakonec natočil mnohem skromnější doják The Silver Linings… (více)

Renner a Cooper plánují velký podraz

Renner a Cooper plánují velký podraz

19.07.2012

Tvůrce oscarového Fightera David O. Russell se nadobro rozhodl pro svůj další projekt. Thriller, jehož původní název zněl American Bullshit, ale nakonec bude přejmenován, opět počítal s Christianem… (více)

Nelítostný mstitel Christian Bale

Nelítostný mstitel Christian Bale

26.02.2012

Tahle poloha mu nepochybně sedne. V „revenge thrilleru“ Out of the Furnace si zahraje chlápka, který si odkroutil čtyři roky za katrem. Po návratu plánuje sekat dobrotu a žít poklidný život. Jak… (více)

Reklama

Reklama