Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hvězdně obsazené biografické drama The Fighter v hlavních rolích s Markem Wahlbergem a Christianem Balem vypráví skutečný příběh o nepravděpodobné cestě Mickyho Warda za boxerským titulem v kategorii velterovy váhy. V jeho rockyovské cestě jej vedl nevlastní bratr Dicky, bývalý šampión, který kdysi úspěšnou kariéru vyměnil za drogy a kriminální činnost. Touha porazit soupeře v ringu se mění i v boj za rodinu a vlastní hrdost. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (8)

Trailer

Recenze (1 037)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

"This is it!" Ne, teď necituju název slavného koncertu Michaela Jacksona, ale jednu z posledních scén ve Fighterovi, kdy se děj (konečně?) začal zaměřovat více na box a méně na (ne)povedenou Mickyho rodinku. Wahlberg tentokrát hraje prakticky sám sebe, větší pozornost tudíž v recenzích právem schytává pohublý Christian Bale, na jehož ztvárnění bratra hlavního hrdiny je působivé téměř vše. Tedy vše až na prostý fakt, že titul staršího bratra, na který dává film takový důraz, by mu nevěřila ani sedmdesátiletá paní s deseti diopriemi, která si někde zapomněla brýle. To ale jistě Akademii nebude bránit tomu, aby mu už jen za tu dokonalou fyzickou proměnu toho Oscara letos přiřkla. Kdyby však záleželo na mně, dostal by ho spíše konzervativnější (a pro Akademii pravděpodobně málo dramatický a šílený) Geoffrey Rush v The King's Speech. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Rodinná dráma (v zmysle “dráma o rodine”, nie “dráma pre celú rodinu”), ktorú z priemeru vyťahuje iba excelujúci Christian Bale (podobná rola ako v Harsh Times). Psychologicky dôveryhodný a herecky sústredený film, ktorý do žánru komorných vzťahoviek neprináša nič nové, ani neponúka výraznejšie dramatické momenty. Markovi Wahlbergovi sa rola hodí pre jeho real-life background, ale film na jeho mieste potreboval skutočného herca Baleovho formátu. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Nejsme televize, jsme HBO - a změníme ti život. Nenásilné prolnutí postupů dokumentárního a hraného filmu (subjektivního vypravěče nahrazuje snaha o dokumentaristickou objektivitu), stejně tak řada podnětů k seminární práci o remediaci (filmové záběry, které se velmi přesvědčivě tváří jako záběry televizní) potěší hlavně studenty filmových věd, ale Fighter nezklame ani jako „obyčejné“, emoce produkující drama. Russel dokáže skrze postavy výborně vykreslit nuzné white trash prostředí, z něhož hrdinové vycházejí a ozřejmit tím jejich touhu dosáhnout něčeho významnějšího. Nemusíte být odborníky přes americký box, abyste odhadli vývin děje, od těch nejklasičtějších příběhů o cestě chudého chlapce za úspěchem se ale Fighter odlišuje. Rodinu, notně pošahanou, nutno dodat, navzdory vžité praxi neglorifikuje – aby prorazil, musí se od svých nejbližších Micky naopak odstřihnout. Vztahy a jejich věrohodnost jsou podstatně důležitější než zápasy, dějící se jaksi bokem hlavního dění. Box zabírá z celého filmu pár minut, mnohé zápasy jsou zredukovány na jakýsi best of výběr, na čem lze dobře vidět Russelův vřelý vztah k filmové zkratce. Scény propojuje zvukovými přechody i titulky, což udržuje diváckou pozornost, šetří čas a vytváří dojem plynulého toku vyprávění. V neposlední řadě Fightera drží na nohou přesvědčivé herecké výkony, zvlášť feťácky vyhublého Christiana Balea, který hraje s podobným nasazením jako Daniel Day-Lewis zamlada (dokonce se mu podobá). Vzhledem k podprůměrným očekáváním ohromné překvapení. 85% Zajímavé komentáře: Marigold, numi, Orthank, SeldomSeen ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější reakcí, kterou se ve mně Fighterovi podařilo vyvolat, je zvědavost, jestli si Bale za svoji pohublou zfetovanou vedlejší postavu bratra / trenéra toho Oscara opravdu odnese. Já bych mu jej i docela přál, protože ačkoli na mě celé toto dílko působilo jako klasický kalkul pro sbírání cen, tak právě a jenom Baleův výkon ze vší té vypočítavosti opravdu ční a dokázal mě zaujmout (což se kalkulům z posledních let nepodařilo, viz třeba Invictus a Milk). Jinak je to obyčejný příběh o tom, jak se jeden nenápadný "loser" dostane až na vrchol, přičemž jsem ale ze samotného filmu nezískal pocit, že by to právě Mickyho Warda stálo nějaké velké povšimnutíhodné úsilí. The Fighter rozhodně není špatným filmem, ale moje sympatie putují jinam. 6/10 ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi komplexní spojení sportovního a sociálního dramatu, přičemž rozměr sociální má mírně navrch. Režisér David O. Russell mne celkem překvapil, jelikož dosud nenatočil pořádný dramatický film a Fighterem dal rázně na všechny své dosavadní rozporuplné opusy zapomenout. Jistá režie a velmi sofistikované propojení fiktivních dokumentárních pasáží a hraného filmu dělá z Fightera originál, herecké výkony jsou na oskarové úrovni a z logiky věci mírně předvídatelný scénář nás provede cestou outsidera až na vrchol vkusně a bez zbytečného patosu. Fighter je velkým překvapením a jeho jedinou slabinou je snad jen fakt, že v žánru boxerských dramat už bylo natočeno tak mnoho dokonalých snímků a je tedy s čím srovnávat... ()

Galerie (72)

Zajímavosti (33)

  • Severoamerické tržby byly 93,6 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 129,2 mil. (NIRO)
  • Mark Wahlberg (Micky Ward) se na roli připravoval čtyři roky, během té doby díky vzpírání a intenzivnímu výcviku boxu přibral 15 kilogramů. (Snorlax)

Související novinky

Christian Bale jako Steve Jobs?

Christian Bale jako Steve Jobs?

23.03.2014

Není to ani měsíc, co se začal David Fincher (Sedm, Klub rváčů) zajímat o biografii Stevea Jobse. Pro studio Sony ji sepsal Aaron Sorkin (seriály Západní křídlo a Newsroom), jenž si práci s Fincherem… (více)

Bale a Cooper v Podrazu pro nové tisíciletí

Bale a Cooper v Podrazu pro nové tisíciletí

10.10.2012

David O. Russell po oscarovém úspěchu Fightera koketoval s několika velkými komerčními projekty (třeba s adaptací videohry Uncharted). Nakonec natočil mnohem skromnější doják The Silver Linings… (více)

Renner a Cooper plánují velký podraz

Renner a Cooper plánují velký podraz

19.07.2012

Tvůrce oscarového Fightera David O. Russell se nadobro rozhodl pro svůj další projekt. Thriller, jehož původní název zněl American Bullshit, ale nakonec bude přejmenován, opět počítal s Christianem… (více)

Nelítostný mstitel Christian Bale

Nelítostný mstitel Christian Bale

26.02.2012

Tahle poloha mu nepochybně sedne. V „revenge thrilleru“ Out of the Furnace si zahraje chlápka, který si odkroutil čtyři roky za katrem. Po návratu plánuje sekat dobrotu a žít poklidný život. Jak… (více)

Reklama

Reklama