Reklama

Reklama

VOD (1)

Berlín roku 1936. Původem ruský malíř Salmon Sorwitsch je králem padělatelů a ve světě hazardu, sázek a lehkých žen se cítí jako ryba ve vodě. Sám si vyrábí bankovky, které pak otáčí v kasínech. Život mu ale nastaví tu horší tvář, to když je při vlně represí vůči židům zatčen a transportován do Mauthausenu. Když je po pěti letech přesunut do Sachsenhausenu, čeká už jen na to nejhorší, na svůj definitivní konec. Život má pro něho ale ještě jedno překvapení. Společně se speciálně vyškolenou skupinou vězňů je vybrán na supertajný projekt – padělání bankovek nepřátel říše. V přísně střeženém místě pracují na výrobě stovek miliónů falešných liber a dolarů, kterými chtějí nacisti zavalit zahraniční trhy a způsobit tak zhroucení ekonomiky. Pro těch pár vyvolených se stává padělatelská dílna jakousi zlatou klecí, ve které je o ně sice dobře postaráno, ale cesta odtud vede zase jen do plynové komory. Není v zájmu, aby se o tajném projektu dozvěděl svět.

Film je natočen podle vzpomínek Adolfa Burgera, který byl jedním z vězňů nasazených na tajný program a shodou velkých náhod se mu podařilo přežít. Jeho kniha ĎÁBLOVA DÍLNA nyní přichází ve filmové podobě do kin. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (292)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Salmonem zpočátku částečně opovrhujete a částečně s ním sympatizujete, protože nelze neobdivovat jeho dokonalé padělatelské schopnosti a zároveň ho nemít rád, protože aby si zachránil krk, udělá cokoliv pro jakéhokoliv hajzla. Jenže postupem času zjistíte, že všechno není tak černobílé a že se ten člověk jen snažil v daných podmínkách zachránit nejen sebe, ale i všechny ostatní. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Už jen to originální, neokoukané a nevyužité téma filmu mě příjemně překvapilo. Po řemeslné stránce opravdu výborné, akorát dějově to mohlo být více propracované. Co se týče hlavního hrdiny (resp. jeho představitele), tak já jsem spokojený; opravdu vypadal jako Ž(ž)id a navíc na mě působil jako sympaťák. Navíc se mi líbil i morální úkol pro diváka (padělat, či nepadělat; sabotovat, nebo nesabotovat) a také konec (pointa se může zdát trochu skrytá, ale přitom je jasná a lidská ;-)). Hodnotím lepšími 4*; k plnému počtu toho moc nechybělo. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vojnové operácie mávajú hodne podôb. A neodohrávajú sa vždy na bojisku, ale paradoxne niekedy aj v koncentračnom tábore. Jednou z nich je zničenie peňažnej meny protivníka a oslabenie jeho hospodárstva distribúciou falošných peňazí. Výnimočná operácia hitlerovského Nemecka je námetom zaujímavého filmu. Film sa odohráva na malej ploche, ak keby šlo o divadelnú hru. O to viac záležalo na hereckom majstrovstve postáv. Spočiatku som mal trochu problém, aby som z postavy hranej Karlom Markovitsom vytesnil Stockingera z Komisára Rexa. Nie celkom mi konvenovala postava naivného revolucionára stelesnená Augustom Diehlom. Celkovo príbeh, vytvorená atmosféra, primerané moralizovanie mi vystačili na slabé, ale platné štyri hviezdičky. Zaujímavými momentami filmu bol na začiatku prechod k bielo povlečeným posteliam a na konci pohľad na to, čím prechádzali ostatní väzni. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších filmov zasadených do prostredia koncentračného tábora. Žiadna sentimentalita ani citové vydieranie, ale napínavá krimi zápletka s morálnymi dilemami ako od Shakespeara. Hrdinovia sa ocitajú v situáciách, kedy sa môžu rozhodovať len medzi zlými a ešte horšími rozhodnutiami, prípadne trpezlivo čakať na nečakaný obrat dejinných udalostí. Kto ale dokáže mať trpezlivosť, keď vidí každý deň niekoľko spoluväzňov umierať? Karl Markovitz vo svojej životnej úlohe by zrejme, ak by šlo o anglicky hovorený film, dostal Oscara. Podľa všetkého na tejto malej ploche šlo skutočne o udalosti výrazne ovplyvňujúce priebeh druhej svetovej vojny, až sa tomu ťažko verí. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Další z řady německých filmů, který reflektuje pohled na 2. světovou válku. Téma se mi ovšem tentokrát zdálo trochu nevyužité. Z největší padělací akce za 2. světové války se totiž dalo udělat mnohem víc. Navíc ten herec z Komisaře Rexe mi do tý role moc neseděl. Pád třetí říše nebo Napola jsou zkrátka lepší. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Filmovanie prebiehalo vo Viedni a filmovom štúdiu Babelsberg v nemeckom meste Postdam. Niekoľko scén však bolo natočených aj v Monte Carle či juhofrancúzskom meste Nice. (MikaelSVK)
  • Koncentrační tábor Sachsenhausen se nacházel přibližně 35 km severně od Berlína. Jeho stavba byla zahájena v létě roku 1936. Táborem prošlo za dobu jeho existence přes 200.000 vězňů. Zhruba 35.000 jich bylo usmrceno. (blackrain)
  • S filmom súvisí aj Múzeum koncentračného tábora Sachsenhausen, ktoré navštevuje mnoho turistov a zvedavcov z celého sveta. Nachádza sa tam tiež tzv. "Dieľňa falšovateľov". (MikaelSVK)

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama