Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Božena Němcová je bezesporu naše největší česká spisovatelka. Její pohnutý život byl popsán v mnoha publikacích. Podkladem pro dokumentární film Olgy Sommerové byly dopisy, které psala B. Němcová svému muži, svým dětem a přátelům, a které zřetelně definují její výjimečnost a trpké zkušenosti s tehdejší společností, která ji odsuzovala. K její osobnosti a odkazu se ve filmu vyjadřují současní literární historici a spisovatelé (Kriseová, Pavlíček, Klíma, Kohout, Uhde) ale také filosof prof. M.. Machovec a Vlasta Chramostová, která v dobách totalitních hrála v bytovém divadle ve hře Františka Pavlíčka s názvem Zpráva o pohřbívání v Čechách. Ve filmu procházíme místa pobytu Boženy Němcové, Prahu, Ratibořice, Českou Skalici a z citace dopisů poznáváme, jaký byl její vztah k mužům, se kterými ji spojoval i milostný vztah. Z filmu i pochopíme, jak těžký úděl na sebe vzala osobnost ženy, odsouzené v té době k domácím pracím a starosti o manžela a rodinu, ale také jak česká společnost vnímá genialitu v kontextu současnosti. Olga Sommerová jako autorka a režisérka filmu zpracovala osobnost B. Němcové jako esej z aspektu politického, literárního a jako ženu prostou všech předsudků sociálních, náboženských a moralistních, jako matku, manželku, milenku a spisovatelku. Tedy v tom nejlepším slova smyslu jako rovnoprávnou a statečnou ženu. Kameramanem filmu je Josef Nekvasil, střihačkou Lenka Polesná, produkci zajišťovala Zdena Kadlecová. Vyrobila ho Tvůrčí skupina Josefa Platze. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

showxman 

všechny recenze uživatele

Dokument jsem měl možnost zhlédnou za účasti režisérky, se kterou po skončení následovala diskuze. V jejím závěru padla otázka: "Měla božská Božena i nějaké stinné stránky?", následoval hlasitý smích doprovázený aplausem, který zasadil ránu dosud v poklidu se ubírající feministické diskuzi. Tento dotaz skvěle vystihuje "idealistický" náhled, se kterým byl tento film natočen. Pro režisérku je zjevně Němcová modlou a kultem; pro mě ne. ()

Kamas 

všechny recenze uživatele

"Neodháněj nikdy lásku od sebe, je jí tak málo na světě.." Dokument je opravdu hodně jednostranný, asi to nebylo v životě Boženy Němcové takto černobílé. Z jiných zdrojů se dovídáme i názory z druhé strany dcery Theodory, manžela.. Po přečtení Korespondence I a II jsem na něj změnila názor a nevidím v něm despotu, ale starostlivýho, a milujícího otce i manžela. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Hodně slabý dokument, takovou tvorbu Sommerové bych si pamatovat nechtěla. Hromada osobností, které odpovídají na otázky spojené s Němcovou, je úplně mimo, vrcholem je Iva Hüttnerová a její laskavé plkání o ničem. Pouze střípky z recitace Chramostové a komentář přečtený Preissovou mají nějakou hodnotu a to je na hodinový formát velice málo. ()

Seteh 

všechny recenze uživatele

**11** Chápu, dokument o někom, na koho nemáme skoro žádné památky fotografické ani filmové se dělá asi vážně blbě, ale co jsem to u všech bohů viděla??? Jelikož teď aktuálně běží nová minisérie o Boženě Němcové, (kterou jsem rozkoukala), řekla jsem si, že se podívám také na nějaký dokument o téhle naší slavné ženě. Jenže na konci tohodle díla jsem zjistila, že jsem se v podstatě nedozvěděla vůbec nic. Podivný slepenec ze záběrů na hranou živou zadumanou Boženu, z úryvků z dopisů a z prazvláštních rádoby odborných keců. Korunu navrch tomu dala ta "údajně posmrtná maska Boženy Němcové", která měla paní Chramostové posloužit jako malá náplast na ránu po smrti jejího syna... nevím, jestli by mi v takovém hoři ulehčila Boženina (číkoliv!) posmrtná maska... Ale to už odbočuji jinam. Takže děkuji, ale radši si přečtu více děl Boženy Němcové, půjčím si v knihovně její korespondenci a věřím, že se z toho o ní dozvím mnohem víc, než z tohodle dokumentu. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama